po dvajsetih letih
Pozdravljena!
Na kratko. Skupaj živiva (izvenzakonsko skupnost) dvajset let. Zdi se mi, da je vse huje in ne vem koliko časa bom še zdržala. Otroka sta srednješolca-začetnika.
Če bi partnerju omenila, da bom odšla, bi mi to onemogočal, povzročal bi mi težave pri skupnem premoženju, otrocih,…
Kaj se zgodi s stanovanjem, katerega sva vsak so ene polovice lastnika (vpisana)?
Ali je kakšna možnost, da bi nekako dobila svojo polovico ali denarno nadomestilo? Ne iščem več, samo kar mi pripada. Kaj bi se zgodilo z otrokoma? Komu bi bila dodeljena? Morda sem opisala preveč na kratko. Če je potrebno se bom dopolnila.
Hvala za odgovor.
Čeča!
Iz tvojega pisma sem razbrala, da zbiraš pogum in informacije za korak ločitve od izvenzakonskega partnerja.
Izvenzakonska skupnost je po zakonu o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih izenačena z zakonsko skupnostjo. Ob ločitvi staršev se je potrebno dogovoriti o dodelitvi otrok v skrbništvo in plačevanju preživnine zanje. Vajina otroka sta že dovolj stara, tako da bi jih v primeru, da se s partnerjem ne bi dogovorila pri katerem izmed vaju bosta živela, strokovnjak vprašal za želje, pri katerem izmed staršev želita živeti. Pri presoji bolj ustreznega skrbnika se upoštevajo še drugi kriteriji. V večini primerov so otoci dodeljeni materam.
Za razdelitev premoženja se vloži tožba za razdelitev premoženja. Dokazati je potrebno “začetek izvenzakonske skupnosti”. Če nobeden izmed partnerjev ne zahteva drugače, se premoženje razdeli na polovico. Polovica pomeni fizično polovico ali pa izplačilo deleža drugega partnerja.
To so kratke informacije, zgolj na tisto, kar si spraševala. Če te še kaj teži se pa še oglasi. Na ženskem forumu si medsebojno pomagamo.
Lep pozdrav! Andreja