Po cepljenju
Pozdravljeni,
Naša malčica je bila pri treh mesecih cepljena. Naslednji dan je imela dvakrat v blatu krvave nitke in sluz, blato pa je bilo zelenkasto-rumeno. Zatem se to ni ponovilo, do danes, šesti dan po cepljenju. Zvečer je imela ponovno krvave nitke ter zelenkasto blato, ritka pa je bila rahlo rdeča. Zanima me kaj bi to lahko bilo? Je povzročitelj oz. sprožitelj takega stanja cepljenje?
Naša punčka ima refluks, ki je do cepljenja bledel in se pojavil le še na vsake toliko. Po cepljenju pa je ponovno izrazit in pogost. Kako si lahko to razlagam(o)?
Hvala. Lep pozdrav.
Mnogo stanj se pojavlja v tej starosti ne glede na cepljenje. V tako kratkem času je malo verjetno, da se pojavijo v blatu pojavijo krvave nitke/sluz, ki so običajno izraz nekega bolj kroničnega dogajanja v črevesju (npr. vnetje v črevesju zaradi prehranske alergije). Ob podatku o refluksu, je to še bolj verjetno. Oglasite se pri otrokovem pediatru.
Pozdravljeni,
tudi pri nas se je pojavil podoben problem, kot je zgoraj opisano. Imamo 3 mesece in 6 dni staro deklico, ki je bila pred petimi dnevi prvič cepljena, poleg obveznega cepljenja še proti rota virusu. Kakšne reakcije po cepljenju na srečo ni bilo, so se pa pribl. 36 ur po cepljenju za kakšnih 15 minut pojavili trebušni krči z neutolažljivim jokom. Ko se je deklica pomirila, se je pokakala in v blatu sem prvič do sedaj opazila 3 manjše krvave nitke in nekaj sluzi, blato je bilo sicer normalne gorčične barve in normalne gostote. Predvidevala sem, da je to reakcija na cepljenje proti rota virusu. Danes (5 dni po ceplenju) pa so se po štirih dneh normalnega kakanja zopet v blatu pojavile krvave nitke (ene 3-4) in nekaj sluzi, sicer je bilo blato normalne barve in gostote. Deklica se zadnje dni tudi precej napenja.
Že od rojstva se pri nas nikoli niso pojavljali hujši trebušni krči (mogoče vse skupaj ene 5 krat), le napenjala se je deklica kar pogosto. V zadnjem času je bilo stanje že precej boljše, po cepljenju pa so se zadeve spet poslabšale. Ravno zaradi napenjanja sem se prvih 8 tednov držala diete brez KML, vendar v zadnjih šestih tednih, ko sem KML spet uživala, ni bilo nikakršnih problemov, deklica odvaja blato 2-4 krat dnevno, vedno prave barve in gostote. Tudi poliva po cepljenju bolj pogosto. Kožo ima deklica že ves čas čisto, brez kakršnih koli izpuščajev.
Ali so poleg driske in polivanja (na kar me je opozorila pediatrinja) tudi krvave nitke lahko reakcija na cepljenje proti rota virusu? In da se lahko pojavi še 5 dni po cepljenju pa čeprav je bilo stanje vmes 4 dni normalno? Ali pa menite, da se je pojavila alergija na KML?
Iz srca hvala za vaš čas, ki nam ga namenite in trud, da odgovorite prav na vsako naše vprašanje.
Obvestite pediatrinjo o najdbi krvavih nitk v času po prejemu omrtvičenega cepiva proti rotavirusni driski. Lahko je povezano s cepljenjem, saj črevesne znake opazujemo nekako 7 – 10 dni po cepljenju (trdo blato ali driska, napenjanje, tudi krči, neješčnost …).
Ker se dojenček iz dneva v dan spreminja,. se lahko poajvljajo novosti, ki jih ne moremo nedvomno pripisati normalnemu razvoju ali pa cepivu. Vsekakor pa po prejemu cepiva proti rotavirusni driski težave s črevesjem pripišemo cepivu.
Pozdravljeni,
pred dvema dnevoma smo prijeli prvo dozo za rotavirus. Dojencica stara 2 meseca samo mocno prdi kaka pa ne in samo joce ker jo zgleda to tudi malo joce. Zanima me ali je to normalno glede na to da nam pediatrinja rekla da bo izlocala rotavirus preko blata? Je pa zjutraj in zvecer na dojki ostalo dodajamo AM zmes cez dan pride da se pocarta na dojki.
To je lahko povezano s cepljenjem proti rotavirusni driski, gre za najpogostejše neželene učinke po cepljenju.
Neželeni učinki
Neželeni učinki so večinoma blagi in prehodni, najpogostejši so:
- zvišana telesna temperatura
razdražljivost in utrujenost
driska in bruhanje
napihnjenost (vetrovi) in bolečine v trebuhu.
Poročila o vseh zabeleženih neželenih učinkih vseh cepljenj pri nas so dostopna na spletni strani NIJZ.
https://www.cepljenje.info/bolezni-in-cepiva-zanje/rotaviroza
Mine po 7 dneh po cepljenju.