Po carskem rezu
Pozdravljeni,
pred 5 tedni sem imela drugi carski rez (prvi je bil l. 2000). Rana se je lepo zacelila, čišča se je že končala. Zadnje tri dni pa mi predel nad in pod rano zateka. Čez noč se oteklina zmanjša, tekom dneva pa spet poveča, in v tem delu spet čutim bolečino. Naj povem še, da še precej počivam (ležim ravno ne, vseh gospodinjskih opravil pa tudi še ne delam). Ali je takšno otekanje običajno? (Po prvem CR takšnih težav nisem imela). Pregled pri ginekologinji imam naslednji teden. Ali bi bilo dobro, da se grem pokazat že prej?
Hvala za odgovor in prijetno dopustovanje
otekanje gre po vsej verjetnosti pripisati prekinjenim limfnim vodom in temu pirmernemu zaostajanju limfe v tkivih, kar povzroča oteklini podobne tvorbe. Zadeva se bo v nekaj mesecih uredila. Lahko ste skoraj brez skrbi.
Spoštovani dr. Pušenjak!
14.5. sem rodila otroka s carskim rezom. Približno tri tedne po tem sem imela čiščo rdeče barve, približno po osmih tednih pa je čišča postala rumene barve. Od takrat naprej imam še vedno izcedek iz nožnice, ki je rumene, včasih rumenozelene barve. Izcedek količinsko ni obilen in ne smrdi. V spodnjem delu trebuha ne čutim nobenih bolečin.
Ali ta izcedek kaže na vnetje v nožnici? Gre morda le za spremenjeno nožnično floro? Ali menite, da je potreben obisk pri zdravniku? Kakšno zdravilo oz. zdravljenje mi priporočate?
Že v naprej hvala za odgovor in nasvet. Lep pozdrav! Maša
O morebitnem zdravljenju bo najbolje vedel zdravnik, ki bo imel priložost opraviti pregled. Verjetno gre za neko nespecifično, mešasno infekcijo nožnice, če ni nobenih subjekrivnih težav očitno brez vnetne reakcije.
Pozdravljeni!
Sem 3 teden po carskem rezu. Par dni mi je iz ene male ranice res zelo malo tekla kri….patronažna je pogledala in rekla, da je vredu. danes sem vseeno odšla k ginekologu, ki je tudi rekel, da je rana vredu le malo sokrvice teče ven. Ker me je nekaj spodaj okoli rane peklo sem tudi sama zdaj pogledala in videla, da je levo od tiste ranice oteklina premera 2 cm dolga in cca. 1 cm široka..in peče. Zdaj me pa skrbi kaj je to…in kako, da otekline ni opzail ginekolog. Kaj se to kaj spodaj pod oteklino “kuha”?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
se opravičujem, vendar tovrstnih pojavov po pošti ni mogoče ocenjevati ter opredeljevati. Predlagam lahko le ponovni obisk ustanove, kjer ste bili operirani.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima, ce je mogoče, da sem si z prenašanjem dojenčka v lupinici, tocno mesec dni po carskem rezu , poskodovala rano? Ponovno imam oteklino in cel rez je zelo boleč. Vcasih pa se pojavi se zbadanje , kot z iglo. Bojim se , da sem si poškodovala notranje sive-rez?
Hvala za vas odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
z dvigovanjem lupinice zagotovo niste povzročili poškodbe šiva oziroma rane, lahko pa, da se je nekaj, kar je že obstajalo narobe, malo poslabšalo. Če so težave občutne, vsekakor velja oditi nazaj v porodnišnico, kjer ste rodili, da nekdo pogleda, za kaj gre.
Spoštovani dr. Pušenjak, najprej hvala za tri korektne odgovore, ki ste mi jih nudili med nosečnostjo.
Sedaj sem tri tedne in pol po elektivnem carskem rezu. Rana se celi bp, me je pa presenetilo, da je rez tako nizko – že med sramnimi dlakami. Če ne bi bilo področje še omrtvičeno, bi me špikanje v tej gubi (preko visi še ohlapni trebuh) zaradi rasti dlak gotovo grozno nerviralo.
Imam pa bolečine višje v trebuhu. V porodnišnici je bilo približno okoli popka. Zdravnica, ki me je operirala, je pri palpaciji ugotovila boleč fundus maternice in zabičala, da moram pojesti vse protibolečinske tablete. Doma sem vzela še kak lekadol dva dni. Zadnje dni se je ta potreba obnovila, sploh zvečer in ponoči me boli malo nižje in desno od popka, bolečino ojača ležanje na desnem boku in dvigovanje preko boka. Kakršen koli dotik trebuha je zelo neprijeten (zaradi tega je oteženo dojenje, pa tudi sicer dojenje ne steče na polno)
Koliko so take bolečine normalne? Ali pomaga nošenje kakšnega trebušnega pasu – ali to naredi mišice samo še bolj ohlapne?
Sicer sem bila pred in v nosečnosti dokaj telesno aktivna, sedaj že normalno funkcioniram v hiši in okoli nje in si želim čimprej nadaljevati s športom.
Spoštovani,
čim se omenja bolečnost v trebuhu spodaj desno, moramo med drugim vedno pomisliti tudi na draženje slepiča in možne težave z njim, tega pa ni mogoče obravnavati na daljavo. Resda, se vnetje slepiča praviloma do konca razvije znotraj 24 ur po začetku težav, ampak tudi pri tem obstajajo izjeme. Zato bi predlagal, da se v zvezi z omenjenimi bolečinami oglasite v porodnišnici, kjer ste rodili, čim bodo težave postale dovolj moteče. Kako sicer lajšati težave, če ne gre za vnetje slepiča, pa tudi ne morem kar ugibati, kajti ukrepi so med drugim odvisni tudi od vzroka za težave. Seveda lahko poskusite tudi z elastičnim pasom, ampak žal ne morem obljubiti učinka.
Pozdravljeni!
Še zdaj 5 teden imam za pol centimetra v dolžnio in 2 mm v širino odprto ranico (kot bi bila obrnjena navzven). Kot sem vam že pisala imam tokrat oteklino na spodnjem delu na drugi strani ranice. Tudi pediatrinja mi je na prvem sistematskem otroka pogledala rano in je rekla, da ni nič strašnega in mi predlagala kremo Cicatridina, da nebi prišlo do kakega vnetja. Ker sem brala v kremi, da pomaga pri celjenju se zdaj bojim mazati, da se mi nebi prehitro zacelilo in bi se pod rano kaj “kuhalo”. Kaj vi menite? Je tudi običajno, da se tako dolgo celi rana in ali še vedno lahko do česa pride? Ginekolog je rekel, da tako pozno po operaciji nič več ne more biti. Ali pač?
Hvala za odgovor 🙂
Lep pozdrav!
Spoštovani,
če gre le za površinsko rano in samo za defekt kože, se bo zadeva zacelila pač z malo zamude, kako je v globini rane pa vam ne morem odgovoriti brez osebnega stika in pregleda. V primeru, da je problem le nezaceljena površina, krema Cicatridina ni problem.
pozdravljeni, kot zanimivost vam dajem povratno informacijo glede mojega stanja. Ker se bolečino niso jačale sem izključila slepič in počakala na redni poporodni pregled. Na UZ se je videla brazgotina na desnem delu maternice z nekaj tekoče vsebine, na pritisk pa ni več boleče in skratka zadeva se umirja.
Vsekakor bi pričakovala, da pri takšen posegu v porodnišnici povejo kaj več o možnih zapletih oz. nevšečnostih, ne samo govoriti o rani in šivih.
Ali kar je še huje, odpustna zdravnica (Postojna) je govorila, da 6 mesecev (sem dvakrat preverila, ali ne misli tednov) po CR matere nimajo razen previjanja kaj fizično početi, nič rekreacije, vrta ipd. Le iz katere logike naj bi to izhajalo?
Spoštovani,
to, da bi 6 mesecev ne smeli nič početi, je res nesmisel in vam težko pojasnim, od kod se je ta nesmisel vzel. Sicer pa bi moralo biti v obvestilu o možnih posledicah CR, ki ga podpišete pred načrtovanim CR (pri urgentnem za to res ni časa) vse to bolj ali manj zapisano, torej ne le najhujši zapleti kot so infekcija rane, izguba maternice ipd., ampak tudi možnost daljše bolečnosti in slabega celjenja.
Spoštovani dr.Pušenjak,
sem 5 dni po carskem rezu in odpuščena domov. V bolnišnici sem zadnje dni dobivala proti bolečinam tablete Brufen, za domov pa sem dobila Naklofen.
Ker ima otroček določene težave, ki jih morajo še diagnosticirati in se nahaja na Pediatrični kliniki, jaz pa sem (zaenkrat še) doma, si moram črpati mleko in ga pošiljati otroku. V navodilih pri Naklofen tabletih je vsaj 2x omenjeno, da tablete niso primere za doječe matere.
Rana me še zelo boli in potrebujem nekaj proti bolečinam in me zanima kaj lahko vzamem. Ali naj kjub vsemu jemljem Naklofen na 12 ur?
Hvala in lep pozdrav.
Sicer so nesteroidni antirevmatiki bolj ali manj “podobni”, pri nas brez zadržkov po CR dajemo Nalgesin 550mg. Če vam kdo predpiše te, jih dobite na recept, sicer pa so brez recepta na volji Nalgesin-S, ki imajo polovični odmerek in če se vzameta po dve hkrati 2x dnevno, je učinek enak. Lahko pa poskusite tudi z Daleronom ali Lekadolom (paracetamol), pri katerem ni omejitev glede dojenja.