Pozdravljeni.
Ko sem bila stara 13 let, sem utrpela poškodbe po prometni nesreči in sicer odprti zlom leve golenice. Po prvi operaciji (SB Izola) je prišlo do gangrene na delu, kjer je bila vstavljena ploščica in sicer je odmrl kos tkiva v velikosti 10×10 cm.
Zdravljenje smo nadaljevali v kliničnem centru, kjer so mi odstranili ploščico, mi vstavili zunanje fiksaterje, presadili tkivo (zarezana od pazduhe do sredine hrbta + kos kože z zadnjice).
Sedaj me zanima dvoje:
Ker je brazgotina grda in izbočena, ali pride v poštev lepotno popravljanje po tolikem času? Sicer priznam, da je na srečo telo vse lepo sprejelo, da je presajeno tkivo lepe kožne barve, sicer živi svoje življenje, kot jaz temu pogosto ironično rečem, saj na njem ne rastejo dlake, na soncu dobi drugi odtenek, tudi temperaturo ima čisto drugačno kot ostali deli noge.
Veste…malo težko gre to izpod prstov, vendar ko sem “zaključila” zdravljenje, je moj oče takrat kirurga povprašal o možnosti lepotne operacije, pa je le-ta dobesedno popenil…kdo…raje nebi o tem, vendar ga občasno še sanjam v svojih morah…kako…pa vam povem, da je naju oba z očetom šokiral s svojim načinom.
Torej, ali je možno in v tem primeru, kdo to plača? Pacient ali je krito iz zdravstvenega?
Drugo, kar me zanima je, ali je iz vašega vidika normalno, da 13-letnemu dekletcu jemljejo zunanje fiksaterje iz noge na živo, torej brez kakršnekoli anestezije, analgezije ali kakršnegakoli lajšanja bolečin?
Zahvaljujem se za povratno informacijo in vas pozdravljam. Naslednjič morda še kaj sčvekam :-))
Živijo
rekonstrukcijski kirurgi se pogosto srečamo z vprašanji kot so vaša.
Namreč z motečimi, včasih grdimi brazgotinami ki bolnike po končani rekonstrukciji motijo in jim grenijo življenje. Ali se daše kaj stroiti, prenesen del telelsa je ohnrail svojo sataro teksturo je predebel , na okončini izstopa itd. Ali se daše kaj popraviti , polepšati, zakaj moja okopnčina ali del telesa ne more izgledati normalno…
Poškodba ki ste jo doživeli pri trinajstih letih in z zapletom, ki ste ga opisali bi brez rekonstrukcije pripeljalo do izgube noge (pod koleno ali v najbolješm primeru do trajne rane na goleni , ki bi ogrožala nogo in vaše življenje. Namesto tega, imate nogo, ki kot se zdi dokaj dobro deluje, je pa zaznamovana z brazgotinami in prenešenim tkivom. Pa še na odvzemnem mestu imate brazgotine. Ko tehtate stvari premislite ali je bolje imeti nogo in brazgotine ali biti brez noge in brazgotin.
Mikrokirurški rekonstrukcijski posegi in zdravljenje zapletenih odprtih zlomov je hoja po meji medicinskega znanja, možnosti in sposobnosti. V Ljubljani smo bili eni prvih na svetu, ki smo te posege izvajali rutinsko in uspešno in doktrine razvite na Ljubljanski kliniki so sedaj v svetovnem merilu priznane kot najboljši način zdravljenja takih zlomov. (dr. Godina in sodelavci).
Človek , ki ga sanjate v svojih morah vam je rešil nogo in verjemite mi , da ne lahkotno in brez napora…
Seveda pa se ne morem strinjati z gorbo reakcijo kolega lahko pa jo razumem tako kot lahko razumem vašo stisko zaradi grde noge in nerazumevanje kako malo je manjkalo, da bi že od trinajstega leta hodili s protezo.
Lep pozdrav
Aleš
ps: seveda lahko pridete na pregled v našo ambulanto ,da vam po pregledu svetujem v zvezi z vašimi težavami.
> Ko sem bila stara 13 let, sem utrpela poškodbe po prometni
> nesreči in sicer odprti zlom leve golenice. Po prvi operaciji
> (SB Izola) je prišlo do gangrene na delu, kjer je bila
> vstavljena ploščica in sicer je odmrl kos tkiva v velikosti
> 10×10 cm.
> Zdravljenje smo nadaljevali v kliničnem centru, kjer so mi
> odstranili ploščico, mi vstavili zunanje fiksaterje, presadili
> tkivo (zarezana od pazduhe do sredine hrbta + kos kože z
> zadnjice).
>
> Sedaj me zanima dvoje:
> Ker je brazgotina grda in izbočena, ali pride v poštev lepotno
> popravljanje po tolikem času? Sicer priznam, da je na srečo
> telo vse lepo sprejelo, da je presajeno tkivo lepe kožne barve,
> sicer živi svoje življenje, kot jaz temu pogosto ironično
> rečem, saj na njem ne rastejo dlake, na soncu dobi drugi
> odtenek, tudi temperaturo ima čisto drugačno kot ostali deli
> noge.
> Veste…malo težko gre to izpod prstov, vendar ko sem
> “zaključila” zdravljenje, je moj oče takrat kirurga povprašal o
> možnosti lepotne operacije, pa je le-ta dobesedno
> popenil…kdo…raje nebi o tem, vendar ga občasno še sanjam v
> svojih morah…kako…pa vam povem, da je naju oba z očetom
> šokiral s svojim načinom.
> Torej, ali je možno in v tem primeru, kdo to plača? Pacient ali
> je krito iz zdravstvenega?
>
> Drugo, kar me zanima je, ali je iz vašega vidika normalno, da
> 13-letnemu dekletcu jemljejo zunanje fiksaterje iz noge na
> živo, torej brez kakršnekoli anestezije, analgezije ali
> kakršnegakoli lajšanja bolečin?
>
>
> Zahvaljujem se za povratno informacijo in vas pozdravljam.
> Naslednjič morda še kaj sčvekam :-))
G. Aleš,
danes se vsega tega zelo zavedam, tedaj se pa nisem, mislim, da sem bila resnično premlada, da bi razumela, kaj se dogaja, mislim tudi, da so z namenom protekcije veliko dejstev pred mano zamolčali.
Resnično me je bolelo samo to, da sem ob reakciji lečečega zdravnika občutila gromozansko ponižanje. Seveda sem hvaležna za to, da sem obdržala nogo, tudi napovedi so bile sprva veliko slabše, od tega, da bo noga krajša, do tega, da je ne bom uporabljala, kot bi jo sicer.
Toda…hodim, ne šepam, tečem, rolam, smučam. Malo me sicer brazgotina ovira ob izbiri primerne obutve, posebno pri športni opremi, vendar se z voljo in pravilno izbiro da zaobiti marsikaj.
Ljudje, ki me imajo radi, te moje estetske pomanjkljivosti ne omenjajo in prepričana sem, da je ne vidijo več. Tako, da to ni nikakršen problem.
Kritiziranje in nehvaležnost do strokovnosti posega NI BIL namen mojega maila in se opravičujem, če ste to tako razumeli. Boli pa še vedno način, vendar pustimo to…
Nič mi niste odgovorili o praksi izstavljanja zunanjih fiksaterjev.
Zahvaljujem se vam za vse.
Kako pa, da potem kirurgija mirno prenaša nekoga, ki si operativno želi popravljati npr. dojke, nos, napolniti ustnice s silikonom, brez odvečnih očitkov…??
..bodi zadovoljna da imaš nogo, vprašaj se kaj je boljše noga z brazgotinami ali brez noge in brez brazgotin? To ni v redu, si pa delat velike dojke zaradi lepšega izgleda, pa je?
Tega ne razumem.
Nikjer nisem zasledil očitkov spraševalcem ki bi si odpravljali celulit na kirurški način, namesto da bi shujšali, poškodba in posledično upanje na polepšanje rane, pa je….kaj?
Živijo
Saj ne gre za kritiziranje in nehvaležnost. Samo vaše vprašanje sem izkoristil , da izpovem nežno kirurško dušico 🙂
Kar se tiče jemanja fikasterja ven, na živo, menim , da je nedopustno, da smo vam po nepotrebnem prizadeli bolečine! Poseg bi lahko izvedki vsaj v lokalni anesteziji oziroma kratkotrajni splošni anesteziji, kar bi vam prihranilo treplejnej inhudo izkušnjo.
(Ampak očitno kirurške dušice , včasih nismo tako občutljive , še posebaj ko boli druge 🙂
Lep pozdrav
Aleš
Pozdravljeni
Ravno zaradi takega nerazumevanja sem skušal podrobneje osvetliti drugo plat.
Ko pride do hude telesne poškodbe in do zdravljenja je potrebna vrsta odločitev, ki bodo imele posledice celo življenje.
Ena ključnih je bila ohraniti nogo ali jo odrezati. Največjo težo pri taki odločitvi ima ohranjanje življenja poškodovanca, (amputacija je bistveno krajši in tehnično lažji poseg kot rekonstrukcija) pri ohranjanju uda pa je prvo ohraniti funkcijo (pri nogi – občutljivost, čvrstost , giblivjost, moč..) in šele nato estetski izgled.
In vse to skupaj zgubi na vrednosti, če si zdravnik ne vzame čas in z bolnikom vzpostavi odnos medsebojnega zaupanja in spoštovanja. Ker, če ga, prihrani bolniku precej bolečin dvomov in jeze ter mu omogočii boljši rezultat zdravljenja.
Vsadko , ki pride k nam po pomoč si zasluži resno in ustrezno obravnavo in smo mu dolžni pomagati po najboljših močeh.
Lep pozdrav
Aleš
G. Aleš,
ne, v vaši ambulanti se ne bova videla. Ne zaradi drugega, še tisto malenkost želje, ki jo recimo-da-imam za estetsko popravljanje brazgotine je izginilo ob vašem stavku
“Ena ključnih je bila ohraniti nogo ali jo odrezati. Največjo težo pri taki odločitvi ima ohranjanje življenja poškodovanca, (amputacija je bistveno krajši in tehnično lažji poseg kot rekonstrukcija)”…
Imate prav in hvaležna sem, da so se odločili za drugo možnost.
Tako da…evo…če pridem mimo, se oglasim turističn, če imate avtomat za kofe, plačam jaz.
:-)))
Lep pozdrav!