Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Pnevmokokno cepivo

Pnevmokokno cepivo

Spoštovani,

zanima me vaše mnenje glede cepljenja otroka s 13-valentnim konjugiranim pnevmokoknim cepivom. Otrok je zdaj star 4 mesece. Je koristno: razmerje med možnimi posledicami oz. težo okužbe, če ni cepljen in če je? Koliko okužb s pnevmokokom prepreči? Je cepivo “mrtvo”? Kje lahko cepim otroka, če se za cepljenje odločim – pri svojem pediatru ali na ZZV?

Najlepša hvala za informacije in lep pozdrav.

Spoštovani, cepljenje s 13-valentnim cepivom kaže zelo dobre učinke zmanjšanja invazivnih okužb s sevi, vključenimi c vepivo (preko 70%), zmanjšajo se vse pnevmokone okužbe. Še posebej priporočljivo je za otroke s specifični obolenji, a tudi za vso populacijo (poleg preprečevanja invazivnih okužb, tudi s stališča zmanjševanja vnetij srednjega ušesa, kot bakterijske komplikacije ob virusnih okužbah). Kar nekaj evropskih držav je to cepljenje že vključilo v obvezni cepilni program. Cepi se s konjugiranim cepivom. Cepivo ni niti “mrtvo”, ampak t.i. konjugirano – gre za specifične antigene (tipične molekule tipičnih sevov, ki izzovejo imunski odziv), ki so vezani (konjugirani) na specifični nosilec (ki dodatno spodbuja imunski odgovor).
Več o cepivu. http://img.ivz.si/janez/671-4139.pdf
Glede na vrsto cepiva so “posledice” cepljenja, bolje rečeno neženi sopojavi blagi, oz. neprimerno blažji kot okužba, ki jo preprečujejo.
Običajno cepijo dojenčke s pnevmokoknim cepivom pedaitri, ponekod pa tudi ZZV-ji.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Prosim za vašo strokovno mnenje glede smiselnosti cepljenja 3,5 letnika proti pnevmokokim okužbam. Od različnih mamic slišim, da se je stanje pri njihovih otrocih bistveno popravilo po tem cepljenju, jaz pa še kar oklevam in se ne morem odločiti. Naš fantek je šel v vrtec pri enem letu. Do takrat ni bil praktično nikoli bolan. Po enem mesecu je zbolel za vnetjem ušes. Od takrat naprej pa se bolezni kar vrstijo. Sedaj je že tretjo sezono v vrtcu in še vedno težko zdrži en teden v vrtcu, nato pa zboli. V glavnem gre za virusna obolenja z gnojnim izcedkom in močnim kašljem. Praktično celo leto samo nos čistimo s fiziološko raztopino in inhaliramo. Vneta ušesa je imel prvič po vstopu v vrtec, nato čez eno leto in tretjič ponovno po enem letu (1. september 2010, 2. november 2011, 3. november 2012 in nato po enem mesecu december 2012). Ob vsaki virozi zelo hitro dobi zelen gnojni izcedek iz nosu, ki pa se mu v zadnjem času zadržuje v nosni votlini in ga sploh ne more izpihati. Sliši se, da je zabit, ven pa ne gre. Drugače je imel do sedaj tudi že 5x angino in antibiotike. Velikokrat se nam zgodi, da Ospen in Hikoncil ne pozdravita okužbe in zdravljenje zaključimo s Sumamedom.

Brala sem, da je cepljenje najbolj smiselno do drugega leta starosti, po tretjem letu pa le izjemoma. Vseskozi upam, da se bo pri nas vse skupaj samo po sebi uredilo, pa se mi zdi, da je vse bolj neodporen in da zboleva pogosteje kot otroci, ki pridejo prvo leto v vrtec. Med njegovimi vrstniki pa praktično ni otroka, ki bi bil toliko bolan.

Čez en mesec pričakujemo dojenčka in s strahom čakam, kaj bo, ker sin res skoz smrka, kašlja in je v glavnem skoz doma zaradi nenehnih bolezni.

Prosim za vaše mnenje o smiselnosti cepljenja.

Hvala in lep pozdrav,
Saša

Spoštovani, pri vašem malčku gre verjetno za sklop neugodnih dejavnikov: stalna izpostavitev novim in novim okužbam v kolektivu; verjetno prirojena ožja zgornja dihalna pota, zlasti vstop ušesne troblje v srednje uho; MORDA nekoliko slabša sposobnost obrambe sluznice (Ig A?), pa še kaj. Niste navedli, kako je bivalnem okolju: ali morda kdo kadi, prisotnost plesni ali pa izrazito suhega zraka doma?
Pri takem otročku je smiselno vsaj dvoje: zmanjšati izpostavitev na najmanjšo možno mero (izogibanje kolektivu, če le gre; ali vsaj dolga obdobja bivanja doma, kar očitno zaradi pogostih bolezni že počnete),
– preprečevanje okužb s cepljenjem; tu mislim predvsem redno cepljenje proti gripi in cepljenje proti prevmokoknim okužbam, ki pogosto komplicirajo virusna vnetja. Da, v vašem primeru se mi zdi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam smiselno, ni pa “čudežno zdravilo”, za odpravo težav vašega malčka. Samo zapletov po osnovnih virusnih okužbah je pričakovati manj.
Če je stanje res tako, kot opisujete, vam toplo priporočam, da imate malčka prve tri mesece po rojstvu novega člana doma. Rodil se bo namreč v času, ko je pričakovati gripo, RSV okužbe, adeno in enteroviroze; zelo pa dvomim, da boste lahko preprečili mokre poljubčke stalno prehlajenega sorojenčka.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Hvala za hiter odgovor. Naj odgovorim še na vaša vprašanja. Otrok ni nikoli izpostavljen cigaretom, ker nihče v ožjem sorodstvu kjer se otrok pazi, ne kadi. V stanovanju nimamo težav s suhim zrakom, prej z vlažnim. Drugače pa v glavnem vzdržujemo 50-60% vlažnost. Plesen se nam pojavlja po zlabo zračnih robovih (pohištvo), drugače pa ne.

Izogibanje vrtcu pa bo možno le, če ga povsem izpišemo. Sicer pa je tako ali tako samo po 5 – 10 dni na mesec v vrtcu, ker ostalo je doma bolan.

Po rojstvu dojenčka načrtujem, da bi bil vsaj prvi mesec res doma, potem pa bi ga rada dala v vrtec, ker se mi zdi, da pri tej starosti potrebuje družbo in bi se doma zelo dolgočasil. Sicer zaradi številnih bolezni ne mara vrtca in se vedno upira iti, vendar doma mu je pa tudi hitro dolg čas in postane zeloooo napren.

Kakšno cepivo pa se priporoča za 3,5 letne otroke? Koliko odmerkov je potrebno in koliko stane en odmerek.

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Spoštovani!

Cepljenje bi opravili z enim odmerkom konjugiranega cepiva, npr. Prevenar 13. Potem bi stanje spremljali. (V primeru ponavljanja pnevmokoknih komplikacij po okužbah, oz. naknadnega dokaza dodatne zdravstvene indikacije, bi kasneje lahko izvedli še revakcinacijo s 23.valentnim- pnevmokonim polisaharidnim cepivom.). O ceni vprašajte pediatra, ker se cene razlikujejo.

Spoštovani!

Našega skoraj 3,5 letnika smo v petek cepili s Prevenar 13. Pozabila sem vprašati, kako hitro lahko računamo na učinek cepiva – kdaj se ustvarijo protiteles? Ali je do takrat kaj bolj dovzeten za okužbe?

Hvala in lp

Spoštovani, protitelesa se razvijejo v obdobju 4 tednov po cepljenju. V navedenem času ni dovzetnost za okužbe prav nič večja. Lep pozdrav!

Pozdravljeni.
moj otrok je star 1 leto(jutri bo 13mesecev)

danes je bil cepljen s tretjo dozo za pnevmokok.
sele doma sem videla da je bil predhodno cepljen z prevenar 13(2x) danes pa so ga cepili s prevenar 20.
27.6.24-1. Doza prevenar 13

27.11.24-2. Doza prevenar 13

21.3.25-3. Doza prevenar 20

zanima me, ker sem si brala da ce predhodno cepijo s prevenar 13 je priporocljivo cepljenje koncati s tem cepivom. Ali je to res? Ali bo cepivo isto ucinkovalo, tudi ce je danes bila doza 20 in ne 13? Skrbi me ker imamo pogosta vnetja in da zaradi drugacne vrste cepivo nebi tako delovalo.

prosim za odgovor! Hvala!

Seveda bo delovalo, cepivo Prevenar 20 ima antigene 7 tipov pnevmokokov več, kot jih ima Prevenar 13. (V kolikor pa bi imel vaš otrok določene imunske pomajkljivosti, pa bi čez cca leto in pol prejel še 1 odmerek 23-valentnega polisaharidnega cepiva….). Vse je ok

Hvala za odgovor.

kaksne imunske pomankljivosti?

zaenkrat razen pogostih vnetij vse bp.

torej me ne rabi skrbeti zaradi cepiva? Je vse ok tako kot ste rekli?

_____
*Zdravstvene indikacije pri otrocih: kronične bolezni obtočil, dihal, jeter, ledvic, anatomska ali funkcionalna asplenija, sladkorna bolezen, polžev vsadek, živčno-mišična bolezen, ki povečuje tveganje za aspiracijo, sum na likvorsko fistulo ter stanja, ki slabijo imunski odziv.

Tole so zdravstvene indikacije, v skladu s katerimi se pediater odloča za ev. dodatni odmerek.

Sicer pa, kot rečeno, res je vse ok in v skladu s Priporočili. S Prevenar 13 bi dokončali le v primeru, da bi bilo cepivo še na voljo, marsikje pa so ga (zaradi zaščite proti več sevom)  že nadomestili s Prevenar 20.

New Report

Close