Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja PNEVMOKOKNA PLJUČNICA

PNEVMOKOKNA PLJUČNICA

Zanima me, kje v Lj. se izvaja cepljenje proti pnevmokokni pljučnici? Koliko odmerkov je potrebnih? Prebral sem, da se cepljenje priporoča ljudem z okvaro oz. motnjo jeter? Ali je potemtakem dobro, da se nekdo, ki ima Mb. Gilbert, cepi?

Spoštovani,

cepljenje proti pnevmokokni pljučnici izvajajo izbrani zdravniki,zavodi
za zdravstveno varstvo, Inštitut za varovanje zdravja RS. Cepljenje se
priporoča starejšim ljudem, ljudem s kroničnimi boleznimi. Mb Gilbert
sicer ni indikacija za cepljenje, če pa se odločite za cepljenje, tudi
ne bo narobe. Potreben je en odmerek cepiva, ki vas varuje vsaj 5 let.

Lep pozdrav,
Eva

Koliko pa stane cepivo? Ali se je treba na vašem zavodu prej naročiti ali se samo tja pride?

Na ZZV Ljubljana predhodno naročanje na cepljenje ni potrebno, delovni čas ambulante za cepljenje je od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.ure, cena cepljenja pa 3300 Sit.
Lep pozdrav!
Nina

Čez 2 tedna imam cepljenje proti HBV – 2. doza. Saj se verjetno vseeno lahko prej cepim proti pnevmokokni pljučnici?
Ali so za to cepljenje potrebni specifični razlogi, ki jih mora pacient navesti pred cepljenjem ali lahko samo reče, da se želi preventivno cepiti?

Hvala za odgovore!

Ali so mogoče znani kakšni podatki ali cepljenje proti pnevmokokni pljučnici zmanjšuje možnost okužbe z atipično pljučnico (SARS)?

Pnevmokokno pljučnico povzroča bakterija Streptococcus pnevmoniae (pnevmokok), SARS pa coronavirus. Gre za dva popolnoma različna povzročitelja, zato ni pričakovati, da bi cepljenje proti pnevmokokni pljučnici kakorkoli zmanjšalo možnost okužbe s povzročiteljem SARS.
Možno pa je nekaj drugega: pri bolniku, okuženem s povzročiteljem SARS, bi cepljneje proti pnevmokokni pljučnici morda zmanjšalo možnost dodatnih komplikacij z bakterijo pnevmokokom. Pnevmokok namreč pogosto dodatno zakomplicira predhodne bakterijske virusne okužbe dihal. Vsekakor pa bi morali te teze potrditi s študijami.
Nina

Pred cepljenjem specifičnih razlogov ni potrebno navesti, lahko samo rečete, da se želite preventivno cepiti. Svetujem vam, da cepljenje proti pnevmokokni pljučnici opravite na isti dan kot cepljenje proti hepatitisu B.
Pozdrav!
Nina

Smem vprašati zakaj svetujete naj se na isti can cepim proti HBV in pnevmokokni pljučnici?
Ali je slučajno tudi pomembno proti čemu se cepim prej? Proti HBV se bom namreč cepil pri os. zdravniku, za p. pljučnico pa na vašem zavodu.

Spoštovani!
Ni pomembno, proti čemu se cepite prej. S hkratnim cepljenjem zmanjšamo število obiskov v zdravstvenih ustanovah, s tem pa tudi eventuelno izpostavljanje (dodatnim) nalezljivim boleznim. Po drugi strani pa je človek ves čas izpostavljen virusom, bakterijam in drugim agensom v okolju, torej teoretično lahko vsak dan zboli (za nalezljivo ali drugo boleznijo). Če torej opravimo cepljenje na isti dan, je verjetnost, da bo človek naključno sočasno zbolel zaradi neke druge bolezni, nekoliko manjša, s tem pa pa je tudi manjša možnost, da bi znake neke druge bolezni (s katero bi tako in tako zbolel), napačno tolmačili kot “stranske učinke po cepljenju”.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close