Najdi forum

Pozdravljeni,
imam sicer eno vprasanje, ki lahko tudi ne pase v to rubriko, pa vseeno. Ze precej casa me muci ena dokaj velika nevsecnost, to pa je velika lakota in sicer nekako od same ovulacije, pa vse tja do zacetka menstruacije. Vse skupaj to traja med dvemi in tremi tedni. Lahko si predstavljate, da se v tem obdobju zato tudi tako enormno hranim, kar ima za posledico tudi tja do treh kilogramov povecano tezo. Res je tudi, da jo potem dokaj hitro izgubim, a kaj ko se ta zacaran krog neprestano ponavlja. Mogoce se podatek o mojih 28.letih, brez otrok. Ta PMS (jaz bi ga vseeno tako opredelila), pa se v takem obdobju pojavlja ze kar kaksne pol leta. Pred tem je bilo (kaksni dve leti) v obdobjih oz. ciklusih 3-4 letno, se prej pa sploh ni bilo sledov o tem.
Dobrodosla bi bila kakrsna koli obrazlozitev, mogoce kaksen koristen nasvet.
Hvala vam vnaprej,
Nadka

Draga Nadka,
povečan apetit, vezan na obdobje v menstrualnem ciklusu je lahko ena od težav, ki jim pravimo predmenstrualni sindrom (PSM), kot ugotavljate že sama. Take težave ima od 2-10% žensk. Pravega vzroka ne poznamo, vendar se zdi najverejetneje, da so posledica hormonskih sprememb, ki se ciklično dogajajo v zdravem ženskem organizmu. Ker so vaše težave, kot opisujete predvsem povezano z večjim apetitom bi bilo morda smiselno, da si poskušate v teh dneh predvsem z bolj urejenim dietnim režimom. Vedeti morate, da je občutek lakote tisti trenutek posledica hormonskih sprememb in ne realna potreba vašega telesa.
Poskušajte se redno hraniti in hrano razporediti v več manjših obrokov, razporejenih tekom dneva.
Če so težave v tednu pred menstruacijo zelo moteče, se lahko obrnete na vašega zdravnika in se posvetujete glede ev. poskusa jemenja zdravil, kot so npr. nekateri antidepresivi, o katerih poročajo, da te težave odpravljajo.
Vsekakor velja najprej poizkusiti z redom v prehrani.

Lep pozdrav,

Marija Brecelj Anderluh, dr. med.

Spoštovana Nadka!

Iz radovednosti sem pogledal vaše sporočilo, ker poznam kratico PMS. Sicer sem moški (torej ne poznam PMS iz osebne izkušnje), a se ukvarjam s pomenom prehrane za zdravje in s prehranskim zdravljenjem. Lani sem prevedel knjigo “Ženski zdravstveni vodnik” (v izvirniku “Women’s Health Guide”), ki v samostojnem poglavju celovito obravnava prav PMS. Torej, priporočam vam jo! Dobi se v vsaki bolje založeni knjižnici in knjigarni.

Če pa vam je ljubše branje izvirnika, ga najdete na spletni strani http://www.macrobiotics.org/recovery.html.

Pozdravljam vas!

Mitja

Ja valda..kar antidepresiv za PMS!

Iz lastnih izkušenj ti lahko priporočim, med PMSom poskušaš jest več ogljikovih hidratov, vendar ne slabe ogljikove hidrate kot npr. beli sladkor in bela moka. To je prazna hrana po kateri nas kmalu spet zagrabi napad po sladkem. Polnozrnati izdelki pa so veliko bolj hranljivi, poleg tega pa vlaknine poskrbijo zato, da se sladkor vsrka v kri počasneje in ne povzroča nenadnih izbruhov sladkorja v krvi, ki rezultirajo v želji po novem, ko ta vrednost spet upade.

Vso srečo in ne pozabi, polnozrnati piškoti slajeni s fruktozo ali medom rulz:)

Po 3-mesečnem jemanju svetlinovega olja je PMS skoraj popolnoma izginil.
Potem sem z njim prekinila, in so se vse težave vrnile. Spet sem ga začela jemati, a mi je res pomagal šele po 9 mesecih. Verjetno zato, ker nisem več mlada. 😉

Pa ne kupovat tablet. Olje v steklenički. Pa eno veliko žlico na dan, če ne, ne bo nič.

P. s.: Imela sem zelo hud PMS.

Emina

Tisti, ki omenjate piškotke in olja, ne veste, kaj je PMS. Meni so antidepresivi res pomagali.

New Report

Close