Plymouth
Živjo,
Plymouth poznam zgolj kot tamkajšnja doktorska študentka na daljavo, kar pomeni, da 2x, 3x letno pridem gor za par dni. Vendar se zavedam, da to ni enako kot če tam živiš. Sedaj pa se mi odpira priložnost zaposlitve kot predavateljica (zaenkrat ne bom navajala področja), kar pomeni, da sem pred odločitvijo iti ali ne??? Odločitev je toliko težja tudi zaradi tega, ker imam najstnika, ki bi v primeru selitve moral začeti funkcionirati v tujem svetu, s tujim jezikom…….
Zanima me več ali manj vse: življenjski stroški (najemnine, hrana, avto, mesečni stroški, šolanje otroka, kvaliteta življenja nasploh). Kaj so pozitivne in kaj negativne stvari življenja tam??
Sicer imam rada Veliko Britanijo in zaenkrat imam zelo pozitivne izkušnje z ljudmi. Vendar vem, da je stvar lahko zelo drugačna, ko tam živiš. Obenem pa se zavedam, da je to priložnost, ki se ti lahko zgodi 1x v življenju in ti je dana najbrž z določenim namenom.
Že vnaprej hvala za odgovor!!
Ojla,
Če ne boš skočila ne boš plavala.
Pojdi, moj nasvet. Kakorkoli obrneš, nikoli ne veš, kaj ti bo življenje prineslo.
Je pa res, obisk, dopust ali živeti nekje je popolnoma drugače. Kar se tiče nekih nasvetov, univerzalnega ni, vsakdo ima svoje težave in svoj pogled na svet.
Saj veš tisti rek: kar je za nekoga povsem narobe je za drugega čisto prav!? Ni res?
Torej, če se ti nasmiha prilika, ne pomišljaj.
Mene je pot zanesla bolj proti vzhodu, pa mi ni žal.
Lep dan še naprej, pa kjerkoli že si.
Shipman,
hvala za spodbudne besede. Imej se lepo, kjerkoli na vzhodu že si.
Če pa ima kdo kakšne konkretne info (vprašanja, ki so navedena zgoraj), bom pa tud zelo vesela. Hvala!!
Lepe dneve vam želim.
Kot je omenil Shipman zgoraj: univerzalnega nasveta ni in odlocitev pa ceprav zelo kompleksna, je le tvoja.
Glede najemnin: najmanj 500 funtov na mesec bo zagotovilo kolikor toliko solidno stanovanje (opremljeno) z dvema spalnicama. V okolici Plymouth univerze je veliko his s studentskimi sobami, a z nekaj iskanja se najde tudi kaj ugodnega (poglej si recimo findaproperty.com). Dodatni so stroski za vodo, elektriko in ‘council tax’, le-ti seveda odvisni od lokacije, velikosti stanovanja, uporabe storitev, zato je tezko podati cifro. Podobno je s stroski za hrano – nekateri supermarketi so malo cenejsi, obenem je v centru manjsa trznica, kjer se da nekaj prihraniti pri zelenjavi, sadju in mesu.
Avto je lazje voziti, ce ima volan na desni strani, saj to omogoca boljsi pregled prometa, obenem so nekatere ulice zelo ozke in ce sedis na ‘napacni’ strani, zna biti veliko tezje. Seveda ne vem ce nameravas pripeljati avto iz Slovenije, v tem primeru je treba vozilo registrirati, je obvezno enkrat letno zavarovati, placati davek in ‘MOT certificate’ (Ministry of Transport, cena je priblizno 54 funtov), ce je avto starejsi od dveh let.
Glede solanja najstnika bi bilo treba kontaktirati sole/kolidze in od vsake ustanove izvedeti kaksen studij ponujajo in kaj zahtevajo, tezko je dati en splosen odgovor.
Enako velja tudi za pozitivne in negativne stvari zivljenja na splosno – kar je zame pozitivno zna biti zate negativno in obratno…
Zivljenje je v vecini ‘learning experience’ in izzivov se ne manjka – vsekakor ti zelim veliko srece!
Obenem pa naj poudarim, da ne bos edina tuja predavateljica in bos nasla pomoc/nasvete na univerzi od ljudi v kadrovski in tudi kolegov predavateljev. Veliko srece in poguma! (Vsekakor se javi, ce prides, saj bo lazje podati kak nasvet tudi v zivo). Lp!
Živjo,
najlepša hvala za približen oris. Ja, vem pa, da kar je za enega dobro, je za drugega lahko slabo.
Se pa vsekakor javim, če se odločim za tako odločilen korak.
Smo na vezi in lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.