plucnica in prekinitev nosecnosti
pozdravljeni dr. pusenjak
ker ste tudi meni v moji nosecnosti ki je bila rizicna zelo pomagali,da sem uspesno donosila in rodila se obracam na vas z vprasanem.
Prijateljica je v osmem tednu nosecnosti n je pred kratim prebolela plucnico,imela je visoko temperaturo ( tudi do 39,8 ) Od predpisane terapije je jemala samo antibiotik hikoncil,ki med nosecnostjo ne povzroca posledic na plodu in Lekadol.Ob kontroli pri njeni ginekologinji ki je bila zelo nestrokovna in po njenih besedah,nesramna ji je na kontrol dala samo napotnico za prekinitev nosecnosti.Njena razlaga je bila da obstaja verjetnost da pri virusnih okuzbah obstaja verjetnost da ostanejo posledice na plodu.Sprasujem pa vas kaksen preizkave se dajo opravit v tako nizki nosecnosti ki bi pokazale kaksno bolj zanesljivo trditev ce je z plodom res kaj narobe.Svetovali so ji tudi naj opravi 3D pregled,ampak a se 3d ze opravja pri tako zgodnji nosecnosti?
upam da sem vam dovolj opisala primer da mi boste lahko odgovorili. Ob enem pa vas lepo pozdravljam in se vam zahvalujem,da ste v oji nosecnosti ki je bila zelo rizicna in ki ste jo uspessno vodili in verjamem da je vasa pomoc in terapija pomagala da sem prsla tako dalec da se mi je rodila najlepsa deklica,vem da se me po vsej verjetnosti ne spomnite ker imate toliko pacientov ki se dnevno menjavajo na oddelku v porodnisnic,vendar jaz sem vam iz dna srca hvalezna.
HVALA IN POZDRAV K
Spoštovani,
zaradi pljučnice plod ni izpostavljen večji nevarnosti napak, dolgo trajajoča visoka vročina nad 39 st. C pa takšno tveganje sicer povečuje, vendar ne toliko, da bi zato bil potreben kar preventivni splav. 3D UZ v tem času nosečnosti ne bo povedal nič takega, česar z dobrim 2D UZ ne bi videli, sicer pa se z oceno stanja pri plodu prvo resnejšo morfologijo dela šele med 11. in 14. tednom ob merjenju nuhalne svetline.
Sama sem drugega otroka zanosila med hudo pljučnico, ki se je vlekla več kot 8 tednov, bila sem tudi 5 x rtg slikana, k sreči imam danes zdravgea 16 mesečnika. Jemala 3 različne antibiotike )zinnat, sumamed, avelox) in še kortikosteoridna zdravila. Nosečnost je sicer bila rizična, vendar to s pljučnico ni imelo prav nobene zveze.
vaše pričevanje je sicer dobrodošlo, vendar iz enega primera na splošno ni mogoče ničesar sklepati. Celo če bi bilo vse narobe, bi to ne pomenilo, da je to posledica pljučnice, RTG slikanja in/ali zdravil…
Jasno da ne, želela sem pa povedati, da ni nujno takoj splav edina rešitev, ker vem, kako grozne skrbi sem sama prestajala po pozitivnem testu in dejstvu, kaj vse je delovalo na moje telo. Mišlejno je bilo kot spodbuba in tolažba morda, ne kot merilo ali garancija.
🙂 se razume…