ploščice nad kuhinjskim pultom
Dobro jutro. Prenavljamo kuhinjo, pa bi dali po steni nad pultom ploščice. Kar me zanima je, ali se ploščice da preden se kuhinjo zmontira, ali kasneje.
Ne znam si predstavljat namreč, kako pride, ker je pločšica debele nekje dobrega pol cm + lepilo, in če pride pod omarice, ali potem je vse skuoaj centimeter od stene, al kako? Ali naprimer zgornje omarice kaj podložijo na vrhu da je omarica ravna?
Ne zdi se mi namreč smiselno obložit cele stene, ker je kvadratura prevelika.
Bolj smiselno se mi zdi polaganje ko je kuhinja že noter, da začneš polaganje točno tam kjer se pult zaključi, in na vrhu do spodnje linije visečih omaric, ampak to najbrž za sabo potegne en kup svinjarije.
Bom zelo hvaležna za vse nasvete.
Najprej se položijo ploščice, potem se montira kuhinja.
Stenske ploščice so debele nekaj mm. Lepilo se nanese v debelini kakšen mm. torej vse skupaj sigurno ne nanese centimeter od stene.
Če je odstopanje od “vaservage” zaradi ploščic preveliko, se omarice zgoraj podloži. Pravi monterji naredijo to tako, da sploh ne opaziš, da so podložene.
Ploščice se lahko polagajo na oba načina, pred in po montaži kuhinje, vendar boš težje našla keramičarja, ki ti jih bo polagal po montaži. Glede polaganja ploščic pred montažo, ne skrbi monter bo kuhinjo ustrezno podložil.
Fuge naj bodo čim ožje ali brez fug, Zato pazi, da boš kupila ploščice, ki omogočajo tašno, čim tesnejše polaganje in kot so že predlagale, ne belih fug. No, maščoba se pozna tudi na barvnih.
Če je možno, daj za štedilnik raje kaj drugega kot ploščice – kaljeno steklo ali kaj podobnega, nekaj kar nima fug.
Prej sem imela po steni enako ploščo kot sem imela pult. Nikoli več, hvala.
Sedaj imam položene ploščice po montaži kuhinje, se pravi na ploščo. Res je, da sem imela super keramičarja. Fuge pa so z nekim posebnim dodatkom, ki ne vpija maščobe in ne druge nesnage. Po letu dni so še vedno čiste. So pa rahlo sivkaste, se pravi neobčutljive.
Jaz bi ti priporočala, da imaš keramiko položeno nazadnje, ker tako tudi nimaš tiste lajsne pod katero se nabira umazanija. Se pa položijo ploščice noter pod elemente, ker elementi visijo in niso čisto na steni. Tam, kjer pa se naslanjajo na steno, pa so ploščice izrezane. Vse skupaj je zakitano s silonskim nekislinskim kitom s fungicidom v enaki barvi kot fuge. Material za fuge in kit je bi kupljen v AVT.
Premisli, res.
lp
T.