Ploščice in vijaki
V deni stegnenici in golenici imam ploščici in v vsaki približno 8 kar velikih vijakov.Pred 16 leti sem imel nesrečo in utrpel hude zlome ter zdrobitev stegnenice in večkratne zlome golenice.Ker se kosti niso dobro zaraščale so čez leto ponovili operacijo in del kosti vzeli iz medenice ter jo vstavili v stegnenico.Brez uspeha.Čez eno leto so postopek ponovili zaradi nezaraščanja kosti.Po drugi operaciji se je stegnenica vendarle začela celiti in z meseci sem nogo lahko začel postopno obremenjevati.Po treh letih sem lahko normalno začel hoditi.V času okrevanja sem užival veliko mlečnih izdelkov,ki sio vsebovali kalcij za tvorbo kostne mase.Sedaj imam ploščice in vijake še vedno v nogi,od zadnje operacije pa je minilo 13 let.Prikrajšava d.noge je 2.5 cm.Ali je material potrebno operacijsko odstraniti,ali lahko kar ostane v nogi,star sem 35 let.Material me skoraj ne ovira,razen pri extremni hoji navkreber.(operiral me je Pr.dr.Jošt iz Lj.kliničnega centra)Operacije so po dolgih mukah uspele in sem mu hvaležen,da mi je “rešil “nogo.Hvala za vaše mnenje.
Običajno pri mladih aktivnih pacientih svetujemo odstranitev osteosintetskega materiala po določenem obdobju ko se je zlom zacelil. Za večino zlomov velja, da naj osteosintetskega materiala ne bi odstranjevali vsaj 2 leti po preraščenju zloma. Glede na to, da je pri vas od zadnje operacije minilo že 13 let bi bilo verjetno smiselno, če bi se ta material odstranil.