Najdi forum

plombiranje osmic

Pozdravljeni!

Imam dokaj specifično težavo in iščem nasvet. V roku nekaj tednov se odpravljam na daljše potovanje (6-8 mesecev) v Azijo, kjer ne bi rad koristil zobozdravstvenih uslug.

Sedaj sem zato odšel do mojega zobozdravnika na preventivni pregled, prav tako pa tudi na rtg slikanje (ortopan). Problem se je pojavil na zgornjih dveh osmicah in sicer imam v obeh karies, ki sicer na sliki ni viden. Kljub temu naj bi se sonda pri bolj prizadetem zobu pogreznila skoraj 3mm. Zaradi korenin zapletene oblike naj bi bilo mogoče samo operativno puljenje, za kar pa ne bom uspel priti na vrsto pred svojim odhodom.

Druga možnost je izdelava plomb iz amalgama, kar pa naj bi bilo precej težko zaradi pozicije zob globoko v ustni votlini. Vse osmice imam dobro izraščene in nimam z njimi nasploh nobenih problemov in tudi njihovo rast nisem sploh nikoli občutil, ker so imeli dovolj prostora.

Tretja opcija, ki se mi ponuja je vse skupaj pustiti pri miru in si dati osmice operativno izpulit po vrnitvi domov.

Sedaj iščem odgovore na kopico vprašanj.

1. Ali se odločiti za plombo ali pustiti oba zoba mirovati?
2. Ali je plombo na osmici res tako težko narediti in bi lahko bila nekvalitetna?
3. Ali je nevarnost bolečin večja pri slabo narejeni plombi ali pri kariesu, ki se ga sploh ne zdravi?
4. Kaj se zgodi, če mi plomba med potovanjem izpade?
5. Kako ravnati, če mi karies med potovanje napreduje do zobnega živca, oziroma kako miriti bolečino in ali je 7-10 predolg rok za vrnitev domov?
6. Kako letenje vpliva na plombe?

Ob koncu bi dodal le, da si zobe redno umivam s sonicareom po vsaki jedi, ne vem pa če s tem kaj zaviram karies ali le dobro skrbim az svoje dlesni in ostale zobe.

Za vse odgovore in informacije se v naprej iskreno zahvaljujem.

Spoštovani JUnior,

1. osebno bi se odločila za popravilo zob pred potovanjem.
2. zagotovo je izdelava plombe daleč v ustni votlini težja kot na zobeh, ki so bolj spredaj, vsekakor pa se velja potruditi.
3. težko vam odgovorim na vprašanje, kaj bo prej in bolj bolelo – slaba plomba ali nezdravljen karies.
4. odvisno od globine preparacije – če je plomba bolj plitva, verejtno ne bo večjih težav, če pa je plobma globoka in sega skoraj do živca, lahko nastanejo bolečine zaradi draženja in posledično tudi vnetja zobne pulpe
5.pomagajo le analgetiki in obisk zobozdravnika:( (mogoče pa kje v Aziji tudi drugi načini zdravljenja:)).
6. letenje v letalih, kjer je pritisk prilagojen, nima vpliva na plombe.

Srečno pot!

New Report

Close