plomba
Pozdravljeni!
Prednost kompozitnih “belih” zalivk je ravno v boljši retenciji oz. vezavi na trdo zobno tkivo. Z uporabo kisline in posebnih lepil kompozit “lepimo” na zob , da se vzpostavi kemična vez med zobnimi tkivi in plombo. Pri amalgamski zalivki deluje le mehanska retencija, material se ne veže na zob, ampak je le tlačen v retencijsko oblikovano kaviteto. (luknjo v zobu)
Med postopkom izdelave bele plombice je moralo priti do napake (običajno nepopolna osušitev površine lepljenja) , zaradi katere se material ni vezal na zob. Svetujem , da se vrnete k zobozdravniku in prosite za ponovno izdelavo (“reklamacijo”).
Zobna miska
Hvala za odgovor. To potem pomeni da so mi preveč šlampasto naredili. Je možno tudi,da so mi dali nekaj tretjega gor?[/quote
Poznamo več vrst “belih” materialov, tako da je možno, da plomba ni bila kompozitna. Lahko , da so vam naredili le začasno plombo, za katere uporabljamo materiale, ki nimajo tako dobrih funkcionalnih in estetskih lastnosti. Slabi retenciji je lahko botrovala tudi velikost ,oblika in/ali obremenitev plombe..težko sodim, ker je vsak primer specifičen. Kot sem že svetovala, je najboljša rešitev, da se pogovorite z zobozdravnikom, ki vam je plombico naredil.