Plodni dnevi
Kako izračunaš plodne dneve? Kdaj je ženska najbolj plodna? Strah me je namreč, da ne bi mogla zanositi. Bivši fant mi je povedal, da je velikokrat po domače “končal vame” pa nisem zanosila. Za to jaz seveda nisem vedela. Z sedanjim fantom tudi večkrat poskušava pa očitno nisem preveč občutljiva. Stara sem 23 let.
Hvala za odgovor.
Draga Meli,
ali si nosečnosti želite? Če ne, se ne igrajte z ognjem. Kaj boste, ko boste ugotovili, “da lahko zanosite”? Boste splavili?
Če imate redne menstruacije in do sedaj niste imeli resnejših težav z rodili potem obstaja velika verjetnost, da boste lahko zanosili, če ne pa obstaja vrsta načinov pomoči. Najbolje bi bilo, da se s plodnostjo začnete ukvarjati, ko boste želeli potomce.
Hm…plodni dnevi? Ti so ob ovulaciji, kar je točno 14 dni pred začetkom menstruacije. Pri 28 dnevnem ciklusu je to 13. ali 14. dan, pri 22- dnevnem ciklusu 7.ali 8. dan itd. Če imate neredne menstruacije je malo bolj zapleteno in je več “plodnih dni” vendar seveda niso resnično vsi plodni. V takem primeru so potencialno plodni dnevi med (najkrajšim ciklusom ninus 14 dni) do (najdaljšim ciklusom minus 14 dni), kar lahko znese tudi 3/4 ciklusa.
Hvala za odgovor. No če bi že zanosila, bi bila presrečna. Mislim, da je čas, imam tudi redno službo, tako da ne bi bil porblem. Z fantom pa poskušava že kakšnih 5 mesecev, ampak se ne obremenjujeva ali zdaj bo ali ne. No vsaj jaz ne. Do zdaj še ni ratalo. Je pa tako, da ne občujeva vsak dan, tako da lahko prav tiste plodne dneve izpustiva.
Vseeno še enkrat hvala za odgovor.
Pozdravljena,
lahko ti povem mojo izkušnjo glede ugotavljanja plodnih dnevov. Pri ginekologinji sem dobila list, na katerem so bila navodila za merjenje bazalne temperature ter tabele za vpisovanje bazalne temperature. Ne bi na dolgo razlagala, kako se to počne, ker piše vse na navodilih. Torej – po obrazec k ginekologu. Ob tem sem pozorno opazovala sluz. Ob začetku ovulacije oz. tik pred njo se sluz zgosti in je podobna jajčnemu rumenjaku, pred in po obulaciji pa je čisto drugačna (saj poznaš beli tok?!). Tretja varianta pa je tudi F Test, katerega sem hkrati uporabljala, kupila sem ga v lekarni (cena nekaj čez 3.000 SIT). Z njim na podlagi sline ali sluzi ugotavljaš plodne dni.
Te metode sem hkrati uporabljala prav zato, ker nimam redne menstruacije na 28 dni, zato sem težko ugotavljala, kdaj je 14 dni pred začetkom menstruacije …
Meni se sicer temperatura ni dvignila tako, kot bi se morala, ampak, ker sem hkrati uporabljala več metod za ugotavljanje plodnih dni, nama je uspelo. Skoraj neverjetno se sliši, ampak zanosila sem v prvem mesecu, ko sem se odločila malce več pozornosti nameniti ugotavljanju plodnih dni.
Upam, da sem ti s tem kako pomagala. Srečno!!!