Najdi forum

pljučnice

Pozdravljeni,

oče je od sredine marca do konec meseca aprila prebolel nekaj bronhitisov,in dve pljučnici z različnimi infekti. Bil je hospitaliziran dvakrat po 14 dni, zdaj je v domači oskrbi. Poleg vsega tega so mu odkrili tudi rahlo popuščanje srca, za kar ima ustrezna zdravila. Zdaj je dober mesec doma, ima pa kar velike težave z dihanjem, in sicer ga iznenada “zapira”, tako ponoči v spanju, kot tudi preko dneva, pa čeprav več ali manj miruje in je brez večjih fizičnih naporov. Ob taki zadihanosti in pomanjkanju zraka, si vpihne inhalacijsko raztopino Berodual, katero so mu predpisali v bolnišnici, in mu kar pomaga. Ta zasoplost traja nekje od 5 do 10 min, lahko tudi večkrat na dan in ponoči.
Zanima me, ali je to posledica teh obolenj in če bo to s časoma minilo, oz. ali mi mogoče svetujete pregled pri specialistu pulmologu, moče tudi pri vas na Golniku?? Saj zadeva ni prijetna, pa tudi samega ne moremo pustiti.
Prosim za odgovor, oz. kakšen kontakt za možen pregled pri vas. Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

znaki in simptomi, ki jih opisujete so sumljivi za srčno
popuščanje. Seveda je to le ocena, ki jo lahko podam na
osnovi nekaj vaših opisov. Berodual klinično pomaga tudi
bolnikom s srčnim popuščanjem. Vsekakor je potrebno te
težave razčleniti. Potrebno je opredeliti ali je
zdravljenje srčnega popuščanja uspešno. v kolikor bi se
izkazalo, da težave niso več pogojene s strani srca je
potrebna še obravnava pri specialistu za pljučne bolezni za
oceno morebitne pridružene pljučne bolezni (ali je gospod
kadilec?, ima pridruženo motnjo dihanja v spanju?, je
prekomerno težak?).

lepo vas pozdravljam

Sabina Škrgat Kristan

Spoštovana,

hvala za vaš odgovor in podajam naslednje: oče ni kadilec, težave pri dihanju med spanjem so občasne in blage (samo sedaj po teh obolenjih) in smatram tudi da ni pretežak (82kg). Smo pa v tem času opravili pregled pri kardialogu kjer je potrdil okvaro zaklopke in od tam težave z dihanjem, zasoplostjo in otekanjem nog. Čez tri mesece ima pregled žil in napoveduje se mogoča operacija zaklopke. Sprašujem vas za mnenje te operacije, saj vse te težave so povzročile omenjene pljučnice, čeprav okvara zaklopke naj bi bila že pred časom, le da se je sedaj pokazala v taki obliki, a je možno da bo s časoma okreval, bil brez vseh teh težav in mogoče operacija sploh ne bi bila potrebna? Namreč kardiolog je povedal, da je okrevanje po takih pljučnicah starostnika (77) dolgotrajno, in tudi operacija pri takih letih nekoliko tvegana?! A je tveganje tudi če se za operacijo ne bi odločil? A bodo te težave mogoče z okrevanjem kdaj izginile in bi pač ostala okvara zaklopke, s katero bi lahko dokaj normalno živel, kot do pred vsemi temi obolenji??
Hvala za vaše odgovore.

Spoštovana,

očitno so težave pri gospodu kardiogene narave. V kolikor
starostnik oboli za pljučnico se le to zaplete s srčnim
popuščanjem ( v vašem primeru okvara zaklopke) in zato
težjim potekom pljučnice. O tveganju glede operativnega
posega pa se morate dogovarjati s kardiologom in
kardiokirurgom.

s spoštovanjem

Sabina Škrgat Kristan. dr. med

New Report

Close