Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Pljučnice

Pljučnice

Pozdravljeni,

Imam 5let staro hčerko, ki je konstantno bolana, v vrtcu ne zdržimo vec kot en teden. V zadnjem letu je imela 4 pljučnice in en kup raznih viroz. Pri tem je dobila 3 macropen AB in enkrat sumamed AB. Odgovor zdravnice je vedno da so nekateri otroci pac temu podvrzeni, da to nima veze z alergijami, in da ce bi bila astma bi bili drugi znaki.

Zadnji dve pljucnici sta bili v razmaku 1 meseca, in pri zadnji smo dobili celo rtg pljuč, kateri je pokazal da je res obojestransko brnhomulanla pljučnica ostalo vse ok. In pa napotnico za pulmologa kamor pridemo na vrsto šele februarja. Ker nismo hoteli čakati kaj bo v teh 5 mesecih, smo se odločili za samoplacniskega pulmologa.

Tam smo naredili spirometrijo,ki je v mejah normale, alergoloske teste-alergija na pršice, in pa test za astmo-blažja obilka astme, kot neka otroška astma. Na koncu zaključek, da je vse to zaradi alergije na pršice.

Dobi sprej flixotide za pol leta in merilec kisika, v primeru da zabeležimo 20%vpad dodamo še ventolin. Potem pa zopet obisk pulmologa. Je pa tudi prepričana da niso vse pljučnice bile pljučnice ampak bronhitisi, dokazano imamo samo zadnjo pljučnico z rtg. Predlagala je da vsakic ko bo zdravnica res sigurna da je zopet pljucnica naredimo rtg in prej dokazemo predno dobi AB po nepotrebnem.

Bojim se da bi tudi ti RTG škodovali? Vendar pravi da bolje to kot pa AB po nepotrebnem.

Zanima me za ta flixotide sprej, ali res škoduje in zastaja rast pri otroku?

Ali je morda še kaj mogoce narediti, da se to prekine? Morda cepljenje proti gripi?

 

Hvala za odgovor, in se opravičujemo za daljše pisanje.

 

Lp

 

No, jaz bom bolj kratka.

Kot prvo – se povsem strinjam s pulmologinjo: da vsaka diagnoza “pljučnica” ne pomeni, da gre res za bronhopneumonijo. In da je večina povzročiteljev itak virusov, kjer antibiotiki prav nič ne koristijo.

Delno se tudi strinjam s potrebo po Rtg pljuč, če se res sumi na pljučnico. Obsevanje ob slikanju pljuč je res majhno, ni pa nično. In ker je treba otroka na preiskavo pripraviti, pomiriti in (z bolnim otrokom) čakati na slikanje v smrkajoči čakalnici, bi raje odlašala.

Alergija na pršico je res najpogostejša diagnoza – predvsem zato, ker so pršice povsod in je takšna diagnoza “vseobsegajoča”. Ni pa ravno uporabna v smislu rešitve. Tudi če pospravljate 10x dnevno, brišete, kupujete oh in ah sesalce, se stiku s pršicami ne boste izognili.

Flixotide v aerosolu vsebuje malo steroidov, ki so nujni, če želite na čim lažji način in brez posledic iti skozi jesensko-zimsko obdobje viroz. To, česar se bojite, pa so stranski učinki visokih odmerkov zdravil, ki jih dobi otrok v tabletah, injekcijah (sistemsko) in dlje časa.

Na žalost bo vaša vrtičkarka še nekaj časa med bolj bolehnimi – občutek imam, da je vrtec začela obiskovati dokaj pozno in si šele sedaj – ob prebolevanju – gradi dolgoročno obrambo. Cepljenje proti gripi pa toplo priporočam – vsaj nečemu se boste izognili (=težkemu poteku gripe, še vedno pa cepljenje ni 100%-no in lahko dobi blago obliko, ki pa lahko poteka celo neopazno).

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close