Pljučni rak
Spoštovana ga Irena!
Najprej se Vam najlepše zahvaljujem za prejšnji odogovr, ko sem Vas spraševal o prehrani za mojega tasta, ki ima pljučnega raka.
Tokrat Vam bom prepisal Odpustno pismo in prosim za razlago.
Seveda se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem za vašo prijaznost.
DIAGNOZA
Z511 KEMOTERAPEVTSKO ZDRAVLJENJE ZARADI NEOPLAZME
C341 PLANOCEL. CA V LEVEM ZGORNJEM PLJUČNEM REŽNJU
EPIKRIZA
Bolnik je tokrat sprejet zaradi aplikacije ciklusa kemoterapije zaradi planocel. Ca v levem zgornjem pljučnemu režnju.
Po prvi kemoterapiji se je doma dobro počutil, večjih težav ni imel.
Krvavo ne izkašljuje več.
Ob sprejetju je bolnik pokreten, neprizadet, v mirovanju evpnoičen, afebrilen, acianotičen, primerno prehranjen in prekrvljenbrez tipno povečanih perifernih bezgavk, brez edemov.
Poklep nad pljuči je sonoren, dihanje avskultatorno čisto.
Lab. izvidi:L 8,65 E 4,13 I Ib 116 I it 0,355 MCV 86,0 T 413 KS 4,6 AST0,15 ALT 0,13 yGT 0,24 af 1,03 urea 9,0 kreatinin 105 Na 137 K 5,13 Cl 105 Ca 2,35 P 0,90 proteini 79 albumini39
Kompl. urin v mejah normale.
Vitalogram: FVC 2,821
Potek zdravljenja: Bolnik prejme kemoterapije Isplatin v enkratni dozi. Ob tem prejme infuzije fiziološke raztopine Dexmethason.
Trudil sem se, da sem prepisal točno, vendar je izvirnik tako slab, da se določene stvari ne vidijo in sem jih moral izpustiti. Tako so pri Vitalogramu še določeni podatki in proscenti, vendar sem jih raje izputstil, kot pa napisal narobe.
Ga Irena prosim za pomoč in tisočkrat hvala.
LP franjo
Dragi Franjo!
Veseli me, da se za tastovo bolezen podrobneje zanimate. Tako boste bolje spremljali njegovo obravnavo in razumeli številne postopke.
Odpustnica je uradna informacija o tem, kje je bolnik bil, v kakšnem stanju, kako so ga zdravili, kakšne preiskave so naredili in kakšni so rezultati teh preiskav. Sami veste, da je bil tast sprejet zaradi kemoterapije. Neoplazma je nekaj, kar je zraslo “na novo” – torej rak. Planocelularni karcinom je ploščatocelični rak pljuč. Priporočam vam v branje naslednje povezave, ki vam bodo te pojme dodatno pojasnile:
Kemoterapijo so izvajali s citostatikom cisplatinom. Učinke kemoterapije je treba preverjati s krvno sliko. Nekaj o tem si preberite tukaj:
Kemoterapija deluje na nekatere celice uničujoče (stranski učinek), zato je treba njihove vrednosti nadzorovati.
Vitalogram pomeni, koliko preiskovanec “pihne” (spirometrija). Potreben je za ocenjevanje funkcije pljuč. Merimo pretok zraka, količino zraka v litrih, maksimalni pretok v prvi sekundi, ko preiskovanec pihne z vso močjo. Kapaciteta pljuč je odvisna tudi od starosti in višine preiskovanca. Pri normalni spirometrični krivulji je volumen, ki ga preiskovanec izdihne v prvi sekundi (FEV1) običajno 80 odstotkov celotne forsirane vitalne kapacitete (FVC) ali približno štiri litre v prvi sekundi (od celotnih petih litrov izdihnjenega zraka). FVC je pri vašem tastu verjetno znižan, kar pa pri starejših ljudeh (in kadilcih?) ni nič nenavadnega.
Lepo vas pozdravljam,
Irena