Pljučni infarkt in BH
Pozdravljeni!
Stara sem 48 let, imam kar nekaj težav: potenje, nespečnost, boleče dojke pred menstruacijo, otekanje, migrene, predvsem pa izredno močne menstruacije. Te so močne že od nekdaj, verjetno sem zato tudi slabokrvna. V zadnjih nekaj letih pa se mi zdi, da se je stanje zelo poslabšalo. Imam tudi miom, ki je verjetno pripomogel k temu, a na srečo ne raste hitro, tako, da odstranitev zaenkrat še ni potrebna.
Leta 2009 sem prebolela pljučni infarkt, odkrivanje same diagnoze in vzrokov je pravi dr. roman. Vzroka niso nikoli ugotovili, 1 leto sem jemala Marevan, sedaj preventivno Aspirin.
Ginekologinja mi je zaradi ginekoloških težav priporočila hormonsko terapijo, a se zanjo nisva odločili zaradi prebolele embolije.
Zanima me, ali so nevarnosti pri uporabi BH enake kot pri sintetičnih hormonih, oziroma ali je smiselno razmišljati o tovrstnem zdravljenju. Priznam, da sem se naučila živeti s težavami (tudi migreno, ki me muči že 40 let), saj ne želim na račun lajšanja enih težav “pridelati” drugih, a če bi bilo tako zdravljenje varno, bi se z veseljem oglasila v vaši ambulanti na posvet.
Lep pozdrav Tatjana
Pozdravljeni!
Dokler ne bo dokazano nasprotno veljajo za BH hormone enake kontraindikacije kot za hormonsko nadomestno terapijo. Tromboza in embolija sta kontraindicirani za uporabo BH.
Migrena velja za hormonsko odvisen glavobol. Če gre za migreno z avro, je kontraindicirana hormonska kontracepcija. Mnogim je menopavza celo zmanjšala pogostnost migrenskih napadov, ali pa so celo povsem prenehali.
Z menopavzo minejo tudi težave, kot so rast miomov in krvavitve, ki jih le ti povzročajo. Ženske, ki so zaradi obilnih krvavitev v perimenopavzi anemične, se po prenehanju ciklusa večkrat oddahnejo.
Za obilne krvavitve obstajajo tudi druge metode, ne samo farmakološke. Npr. Thermachoice, ki ga izvajajo v Kliničnem centru. Pri vaši ginekologinji se pozanimajte za možnosti zdravljenja, ki bi bile primerne za vas.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.