Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija pljučna hipertenzija

pljučna hipertenzija

Pozdravljeni,

v predelu prsnega koša imam bolečino, ki preneha ob premikanju ramen ipd. Na kardiološkem pregledu je bilo rečeno, da bolečina najverjetneje izvira iz mišic oz. skeleta.

Star sem 40 let. Imam potrjen in zelo izrazit “sindrom bele halje”. Sistemski krvni pritisk si doma merim večkrat dnevno in je navadno okrog 130/85, pulz pa okrog 65.

Ko mi pritisk merijo pri zdravniku, mi brez razloga zelo naraste pulz in tudi sistemski krvni pritisk.

Na zadnjem pregledu mi je kardiolog opravil UZ srca. Med pregledom sem bil zelo vznemirjen in po pregledu mi je izmeril pritisk 180/105, kar je bla posledica mojega vznemirjenja. Prav tako mi je zelo hitro bilo srce.

UZ srca je bil brez posebnosti, kardiolog mi je povedal, da je izmeril blago povečani pritisk v pljučnih žilah. Po UZ pregledu sem opravil še obremenitveno testiranje, ki pa je bilo brez posebnosti, dosegel pa sem 130 % obremenitve za moja leta in ostale lastnosti.

Kardiolog je rekel, da ni potrebno sedaj posebne pozornosti namenjati blago povečanemu pritisku v pljučnih žilah in priporoča, da morda čez eno leto ponovno opravim UZ.

Ker sem bil zmeden na pregledu, kardiologa nisem vprašal, če obstaja možnost, da se je blago povečal pritisk v pljučih zaradi mojega strahu oziroma tesnobe, ki sem jo doživel  med preiskavo? Torej, ali obstaja korelacija med tem nenadno povečanim utripom in sistemskim pritiskom, verjetno tudi drugimi odzivi telesa pri doživljanju strahu ter izmerjenim pritiskom v pljučih?

Ta blago povečani pritisk v pljučih na UZ-ju me sedaj zelo skrbi in preveč razmišljam o tem. V kolikor obstaja možnost oziroma strokovna razlaga, da je ta meritev morebiti posledica mojega “sindroma bele halje”, kar sem si nedvomno že potrdil z meritvami sistemskega krvnega pritiska, bo me to zelo pomirilo.

Hvala že v naprej za odgovor.

Lep pozdrav

Spoštovani,

Zelo na kratko. Človeški organizem je živa zadeva, ki se nenehno spreminja in ne mehanski stroj. Zaradi tega večkrat prihaja do sprememb, ki same po sebi ne pomenijo nič. Če nimate drugih simptomov, je ugotovitev blago povečane pljučne hipertenzije, nepomembna ugotovitev. Seveda je možno, da se pri ultrazvoku srca enkrat odčita povišan pritisk v pljučnih arterijah, drugič pa ne. Tudi povišan krvni tlak lahko povzroči t.i. pljučno hipertenzijo, Pomembna je primerjava podatkov več ultrazvočnih preiskav, zato menim, da je nasvet kardiologa na mestu. Čez leto-dve ponovite ultrazvočno preiskavo srca, do takrat pa se po nepotrebnem ne obremenjujte, saj če bi bilo potrebno kakšno ukrepanje, bi vaš kardiolog zagotovo predlagal kakšno zdravljenje z zdravili.

LP

New Report

Close