Pljučna embolija
Napisali ste, da se ne čutite sposobnega za delo, niste pa napisali ali je vaš izbrani zdravnik že izpolnil predlog za oceno delazmožnosti. Morda bi prišli korak naprej s poizkusno obremenitvijo. Lahko mi še pišete
Vsak dan poskušam z večjimi obremenitvami. Hoja v po hribu navzgor a me hitro zmatra. Po ravnini lahko hodim tudi uro do dve. Utruja me tudi že če nesem zaboj radenske iz trgovine v avto, pa tudi košnja trave z motorno kosilnico. Več ko čez dan poskušam težje dihanje je zvečer ko se umirim. Za kakšno oceno o delozmožnosti gre? Kaj napiše osebni zdravnik in kam mora to poslat? Ali mislite,da bi bil priporočljiv pregled z obremenitvami ? Rad bi delal saj sem bil pred boleznijo aktiven tudi 12 in več ur dnevno.
lp
Nekoliko me preseneča stavek , da imate težko dihanje tudi zvečer, nekaj ur po končani obremenitvi.To kaže bolj na posledico živčne napetosti, kot na posledico telesnih obremenitev preko dneva. Vsekakor priporočam obremenitveni poizkus. Izgleda, da gre za prehodne motnje, ki se počasi zmanjšujejo in s tem odpade misel na oceno delazmožnosti. V nasprotnem primeru vas bo vaš zdravnik že napotil na ustrežno zdravniško komisijo.
Pozdravljeni! Tudi 8 mesecev po odkriti obsežni obojestranski pljučni emboliji še nisem dovolj fizično sposoben za večje telesne obremenitve. Ugotovil sem da mi v času zdravljenja pljučne embolije zelo koristi toplota in kopanje v morski vodi. Zanima me ali je to pravilno? Zelo pa mi poslabšajo zdravstveno stanje spremembe toplo mrzlo ozračje.Zanima me še ali je normalno,da okrevanje traja tako dolgo. Naj še omenim, da mi niso odkrili vzroka nastanka bolezni.
Hvala in lp
Kljub velikim napredkom v medicini in uporabi vseh modernih aparatov se zgodi, da ne moremo vselej in natančno odgovoriti na vsa vprašanja, ki si jih zdravniki postavljamo v zvezi z vzroki bolezni. Verjetno je bilo tako v vašem primeru. Sprašujete če vam koristi toplota in kopanje v morski vodi. Lahko potrdim, saj ugotavljate, da slabo prenašate hladen zrak. Nekoliko me preseneča vaš podatek o dolgem trajanju rekonvalescence. Morda bi izvid preiskave krvi pripomogel k odgovoru. Srečno.
Pozdravljeni,
stara sem 40 let in prebolela sem pljučno embolijo, za katero niso odkrili vzroka.
Moje stanje je trenutno ok, a včasih se znajdem v situaciji, ko imam občutek, da imam težave z dihanjem
in ne znam presoditi ali gre za strah ali dejansko motnjo. Prosila bi vas za mnenje,
če je PEF merilec primeren pripomoček za spremljanje stanja v mojem priemru?
Tudi jaz sem dobila Xsarelto, ki ima zelo slabe stranske ucinke.Na trziscu ga sele prizkusajo.Ne vem,da smo lahko mi ljudje poskusni zajcki,ko pa se zdravniki v bolnisnici ne vedo,kako deluje in njegove ucinke.Ne vem kako se naj zdravim ce pa na listu z zstranskimi ucinki pise vse ,kar ti lahko posoduje to se pravi z temi zdravili nisi nikdar vec zdrav lahko dobis / krvavitve x in x stvari, otekanje,bolecine, niyek tlak,glavoboli,slabost,osip,suha koza,slabost ,itd ni kaj ni .Tako ,da ne vem ce ga spoloh lahko jemljem, ce pa sem prebolela CA/dvakrat,op.crevesja ,op.roke,ixpah kolena skratkani kaj ni .Hvala za kakrsnikoli nasvet za pljucno embolijo.
Pozdravljeni,
Ze dober mesec me tisci v prsih in sem zato obiskala osebnega zdravnika, ki me je urgentno napotil na IPP. Tam so mi vzeli kri in naredili rtg, krvni tlak je bil normalen srcni utip povisan z fr. 106/min…rekli so da ne vejo zakaj bi se to lahko dogajalo saj je kri bila vredu edino malo slabokrvna sem, ampak naj bi tudi to bilo normalno saj sem pred dobrima dvema mesecema rodila. Na rentgenski sliki naj nebi bilo videti nic takega. Ena od moznosti naj bi bila tudi tesnoba in neaktivnost po porodu. Do tega dogodka z zdravjem nisem imela vecjih tezav edino kar imam konstantno zvisano je srcni utrip tudi v mirovanju. Ker imamo v druzini tezave s tem sem posumila da bi veeno lahko bilo kaj narobe. Na izvidu ki sem ga dobila me je najbolj zmotil d-dimer (zvisan na 673) in povisani trci 426, pri katerih opazam da mi konstantno narascajo ker sem si kri zaradi znizanega zeleza preverila veckrat. CRP ki je bil pred kratkim 0 je sedaj 11. Naj povem da poleg tiscanja v prsih ki po par ur poneha cutim tudi mravljincaste noge. Zanima me kaksne so moznosti za pljucno emboljo kljub temu da je bil rtg ok. In koliko casa potrebuje telo da pokaze znake pljucne emboljie. Ali bi lahko bil sum tudi na kaj drugega in kaksne preiskave bi lahko se opravila vsaj prevetivno? Ze vnaprej se lepo zahvaljujem za odgovore.
Lep pozdrav
Vzrokov za pospešeno srčno frekvenco je kar več, poleg organskih in duševnih mnogo krat še povsem nejasnih. Te skušamo zmanjšati s Procoralanom. Bojite se, da sedanja simptomatika dopušča misliti na tromboembolični proces (D-dimer, trombociti, CRP) vendar proti temu kaže intermitntno nastopanje težav (tiščanje v prsnem košu in mravljinci v okončinah). Iz vsebine vašega dopisa pa nisem mogel ugotoviti ali so navedene izvide, sumljive za trombembolijo, videli že na kontrolnem pregledu na IPP. Potrebno opazovanje! Lahko mi še pišete
Pozdravljena Enadva.
Po porodu je normalno, da je še nekaj časa zvišan D-dimer. D-dimer se viša ves čas nosečnosti in je kot sam nespecifičen pokazatelj pri nosečih ženskah in porodnicah po porodu. Težava bi edino bila, če bi nekaj mesecev po porodu konstantno naraščal. Prav tako ne pada tako hitro, še posebej, če je zraven slabokrvnost, če so bile pri porodu prisotne večje krvavitve in zaradi celjenja vseh žilic, ki med samim porodom popokajo v medeničnem dnu. Če z UZ ali RTG niso našli strdkov je verjetno vse to posledica stanja po porodu.
Mogoče bi bilo pri Vas smiselno preveriti še ščitnico, predvsem zaradi hitrejšega bitja srca. Poporodna hipertiroza je namreč pogost pojav pri težavah s ščitnico.
Vse dobro želim in lep pozdrav!
L.p.
Danes sem prisla iz bolnice pljucna embolija.
V petek 9.6 sem imela artroskopijo kolena.Nisem dobila inekcij proti strdkam.Takoj naslednji dan me je zacelo boleti v mecah operirane noge.10.6 pristala na urgenci,strdek v pljucih.Do danes 15.6 dobivala Fraxiparine 8,danes pa domov in tablete Xarelto 15mg dvakrat dnevno.Skrbi me obcutek tezkega dihanja,pulz sem imela 20 let nad 100 tudi v mirovanju.Danes 61.Mogoce sem res malo panicna,ampam me skrbi tezko dihanje.Na kaj naj bom pozorna?Saturacija je super 99,ampak ta je bila tudi na urgenci 99.Strah me je da nebi strdek potoval iz pljuc dalje?Stara sem 41.
Hvala
Spoštovana
Verjamem, da ste naročeni na kontrolne preglede in da vam je svetovano kaj narediti v primeru težav. Opisane težave so za pričakovati po preboleli pljučni emboliji, predpisana zdravila pa preprečujejo nastanek strdkov. Ne vem ali ste mogoče dobili še kakšno zdravilo za zniževanje srčnih utripov (npr. concor, byol ipd..).
LP
Edino napotnico ki sem jo dobila je za antikougolacijsko ambulanto,ki pa pri nas v Mb dela po polzje.Drugih kontrol nimam.Tudi zdravil za znizevanje pulza nimam.Se mi pa visajo jetrni testi,omotica.Kontrolo krvi imam pri osebnem zdravniku.Ampak nanzalost tudi ta moj os.zdravnik ne ukrepa pravocasno.Holesterol imam 7.8 ze 8 leto,pa pravi da je to normalno.
Dihanje je bilo otezeno ze pred operacijo dobro leto,edina preiskava je bila rentgen pljuc.Glede na to da sem imela kar nekaj posegov v zadnjih letih od kolena do op.rame do op.rodil,ali je mozno da sem ta srdek na pljucih imela od prej,saj kot pravim dihanje je bilo otezeno skoraj leto dni in kaselj.?D dimer je bil 3600
L.p. Natasa
11.6.2023 mi je bila.postavljena diagnoza pljucna embolija po op.kolena.Jemljem xarelto 20mg.
Zanima me sledece,namrec do konec zdravljenja ne smem na fizioterapijo za koleno,prav tako na nobem poseg.
Kako pa je z masazo ali masazno kadjo-jakuzzi?Ali tudi tega ne smem uporabljati?Nogavico sem nosila do oktobra.Zdravljenje imam sedaj doloceno do januarja,potem pa bomo videli kako in kaj. Zanima me tudi,ker pri nas v Mb se izvajajo kontrole preko telefona,ali se pri pljucni emboliji in strdku v nogi ne delajo kontrolni uz,in slikanje pljuc?
L.p. Natasa
Spoštovana
Na splošno je masažna kad v redu. Za masažo ali obisk kiropraktika potrebujete dovoljenje zdravnika, ko je strdek še vedno prisoten. Velja, da odgovore na vsa vaša vprašanja poiščete pri izbranem zdravniku, saj edino on/ona ima vpogled v vašo zdravstveno dokumentacijo. Pomembno je, da ste previdni pri vseh mehkih tkivih na območju, kjer je ali je bil strdek. Kontrolni ultrazvok se načeloma opravlja samo, če je bolnik po nekaj tednih še vedno simptomatičen ali ima trdovratno bolečino v prsih ali klinične znake pljučne hipertenzije.
LP
LP