Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Pljuč̣nica

Pljuč̣nica

Spoṣ̌tovani!

Moj sinč̣ek sicer ni več̣ dojenč̣em, star je 4 leta pa vseeno piṣ̌em vam, ker ste mi že velikokrat dali nasvete in me pomirili. Torej sin je prejṣ̌nji č̣etrtek dobil vroč̣ino 39° in 1x je bruhal. Tožil js tudi, da ga boli uṣ̌es, zato sva ṣ̌la naslednji dan na pregled. Uṣ̌esa vredu, kri pa je kazala na beksterijsko okužbo, zato sva bila napotena ṣ̌e na pediatrijo v bolnico na dodatni pregled. Med vožnjo do tja je sin ṣ̌e 1x bruhal. Po pregledu so naju obdržali. Dobil je infuzijo, krvni testi pa so bili nagnjeni k virusni okužbi (sicer poviṣ̌an crp in levkociti vendar ne pretiran). Potem je v petek, soboto in nedeljo ves č̣as kuhal do 39,5°. Vroč̣ino so v bolnici zbijali, vendar več̣krat ni padla. V nedeljo zveč̣er so bili izvidi krvi slabi, otrok je bil zaspan, pospeṣ̌eno je dihal in precej kaṣ̌ljal, zato sva ṣ̌la na rentgen, ki je pokazal pljuč̣nico. Takoj je dobil antibiotik v žilo in ga dobival do torka. Takrat sva bila odpuṣ̌č̣ena iz bolnice. Sedaj prejema antibiotik v sirupu. Problem pa je ker moj mali že en teden ni pojedel nič̣ konkretnega. Je precej shujṣ̌al, ves je bled, nerazpoložen, ves č̣as leži in težko hodi, ker je enostavno ṣ̌voh. Pije sicer kar dobro okrog 1l na dan. Zanima me ali je normalno, da zdravljenje traja tako dolgo? In kot, da to ni dovolj se je oč̣itno v bolnici okužil z neko trebuṣ̌no virozo, saj je danes ponoč̣ in dopoldne bruhal in mehkeje odvajal. Ima tudi moč̣ne krĉe v trebuhu. V glavnem resno me že skrbi ker se vse tako vleč̣e, da nič̣ ne je, da je tako ṣ̌voh,… je to normalno? Govorila sem že z njegovimi zdravniki (po telefonu), ki pravijo, da je otrok pač̣ bolan in je normalno, da je tako. Kaj pravite vi?

Hvala za odgovor.

No, sedaj sem vaše vprašanje (neprebrano in neodobreno) našla, v drugem “zavihku” foruma.

Po večkratnem branju vašega sporočila je moje mnenje, da je razlog vseeno virusna bolezen, ki je lahko povezana tako z visoko vročino (ki pa praviloma pade po pravilnem odmerku antipiretika kot je paracetamol), z zvečanimi kazalci vnetja v krvi (CRP), rentgenskimi spremembami v smislu pljučnice (nebakterijske!), še zlasti pa s prebavnimi motnjami – ki jih antibiotik (zlasti v obliki sirupa ali tablet) praviloma še poslabša.

Da je fant po tednu dni bolezni utrujen, brez življenjske moči, neješč, ni neobičajno, je pa vsekakor zoprno in stresno za mamo. Dokler dovolj pije (poskusite z juhicami ali pa vsaj s precej sladkanim čajem, vse v majhnih količinah, a pogosto), dokler ni preveč zadihan in ne pomodreva, se samo veliko crkljajte, počivajte (nisem pristaš televizije, a je v takem primeru koristna, da fantu hitreje mine čas do okrevanja). Pri zoprnem kašlju pa pomagajo kakšne inhalacije “sopare” – npr. v kopalnici: ko “kondenz” kar teče po ogledalu, je zrak najbolj prijazen za dihala.

Ker niste napisali, kaj so v bolnišnici “izolirali” (zanesljivo so vzeli kakšno kužnino!), je seveda veliko napisanega ugibanje. Če pa so in niso našli bakterij, ki bi pojasnile stanje (npr. pnevmokok, hemofilus), potem so bili antibiotiki dani “na oko”, za vsak slučaj. Me pa vaš opis še najbolj spominja na gripo, v Sloveniji je ogromen izbruh tipa B med predšolskimi otroci. Ki otroka za 10 dni res spravi v stanje “vegetiranja”.

Skoraj prepričana pa sem, da bo v nekaj dneh fant spet ješč – in bo hitro nadoknadil izgubljene grame in energijo.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala vam za vaṣ̌ odgovor. S sinom sva ṣ̌la vč̣eraj ṣ̌e enkrat na pregled, ker je tožil, da ga boli uho. Od torka ima spet vroč̣ino. Prve dni je imel do 38,5 in nisem zbijala, danes ponoč̣i pa je narastla na 39. Zbijala sem s paracetamolom in temperatura je padla. Danes zjutraj pa spet vroč̣ina 38,6. Dala sem 2 sveč̣ki paracetamola in temperatura je padla komaj na 38,1. Glede na to, da ponovno bolj kaṣ̌lja in je imel vč̣eraj na pregledu saturacijo 94-95% je zdravnica rekla, da bi lahko ṣ̌la za atipič̣ni pljuč̣nico in nama napisala Sumamed za 3 dni (prvi odmerek je dobil vč̣eraj opoldne). Kri sva dala v sredo in izvidi so vredu, oziroma nakazujejo na virozo. Danes ponoč̣i sem opazila, da se sinu med spanje  malenkost vdira luknjica na vratu, frekvenca dihanja je bila med 30 in 35. Lahko bi rekla, da je za dihanje uporabljal tudi trebuṣ̌č̣ek, vendar ne preveč̣ izrazito. Dihal je glasno, vendar brez piskanja. Ne vem, verjetno č̣e bi zares težko dihal bi vedela in to prepoznala? V glavnem ker je danes že 15 dan vroč̣ine, slabega poč̣utja, nejeṣ̌č̣nosti, spanja, utrujenosti, stokanja, poč̣ivanja, nezainteresiranosti,…. sem od skrbi že popolnoma utrujena in sploh ne vem več̣ ali že pretitavam zaradi stvari (sum na težko dihanje,…) ali me mora res skrbeti… oba sva že izmuč̣ena od vsega, sin normalno zaradi bolezni, jaz zaradi skrbi. Ne želim ga preveč̣ voziti okrog zdttavnikov, da ne bo ṣ̌e kje kaj pobral, po drugi strani pa me tako skrbi, da najraje videla, da se vsak dan greva pokazat… de opravič̣ujem za moja dolga sporoč̣ila. 🙂

Hvala vam za vaṣ̌e odgovore in vaṣ̌ č̣as.

Potek je res dolg in zoprn, a ne ravno neobičajen za to starost, ko otroci lahko zelo hitro “zakurijo” že od osnovne bolezni, seveda pa je razlog vročine lahko tudi dodatna okužba – z virusi, bakterijami (kamor sodijo tudi “atipične”) ali redko s kvasovkami. Ob vročini je hitrejše, bolj intenzivno dihanje (s trebuščkom, ugrezanje “luknjice” pod vratom, plapolanje z nosnicami) pravilo – kot tudi hitrejše bitje srca. Skrbi nas le takrat, ko je dihanje neučinkovito – kar se kaže s pomodrevanjem, nižjo saturacijo krvi s kisikom (vsekakor pod 90%) in neuspešnim hranjenjem, pitjem (ker enostavno “zmanjka” sape za čas, ko je treba požirati). Torej me to, kar opisujete, prav nič ne vznemirja.

Za Sumamed (azitromicin) rečemo, da “pobije vse živo”, deluje tako na običajne kot na atipične bakterije. Zelo malo mikrobov je nanj postalo neobčutljivih. In je trodnevno doziranje tisto pravo. Se ga pa izogibamo predvsem zato, ker je preveč široko usmerjen, ker se bodo ob njegovi prekomerni uporabi med ljudmi prej ali slej pojavile rezistentne klice – in ker potrebuje zelo dolg čas (tedne) za izločanje iz telesa.

Če s fantom v tednu dni ne bo bolje, pa bo pravi čas za obisk infektologa – ki bo z dodatnim preiskavami iskal bodisi zaplete osnovne okužbe ter ponovne okužbe z drugimi bakterijami – virusi. Ker drži vaše predvidevanje, da ob obisku ambulante “malo svojega daš drugim in malo dobiš novega od njih”.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Iz srca sem vam hvaležna za tako hiter in pomirjujoč̣ odgovor. Moje skrbi so se kar malo razstopile, ko sem brala vaṣ̌ odgovor. Res znate pomiriti nas preveč̣ prestraṣ̌ene mamice. 🙂 Hvala ṣ̌e enkrat za vaṣ̌ č̣as in želim vam prijeten vikend.

Chat

New Report

Close