Najdi forum

Sem velika ljubiteljica vrtnarjenja, vendar mi že počasi popušča vsa volja in zagnanost, ker obopujem nad slakom-plevelom, ki mi je dobesedno osvojil cel vrt in se spravljam nad njim z motiko v celi sezoni. Preraste vsako rastlino in jo obvije.
Ali ima kdo kakšen nasvet kako se lotiti tega plevela ?

Kupi si Boom-efekt. Pripravi v kako nepotrebno plastično posodo (npr.od sladoleda, da potem vrzeš stran) nekaj razstopine z vodo po navodilih na embalaži, na roke daj gumijaste rokavice, v roke pa manjšo gobico, kos vate…ali podobno in se spravi na slak. Z v raztopini namočeno in rahlo odcejeno vato namazi vsakemu slaku nekaj listov in pazi, da ne močiš še ostalih rastlin oz, da ne kaplaš okoli. Uspeh se pokaže šele čez čas, je pa zanesljiv.
Kako naj ne bo, če pa je to filigransko delo….a ne….
Uspešno delo in javi, kako boš zadovoljna.
Alenka

Hvala Alenka.
Bom poizkusila, ampak ta Boom efekt uporabljamo za zatiranje plevela med tlakovci in mi hudo smrdi, seveda, saj je čisti strup, ki ga menda uporabljajo tudi za zatiranje plevela po sajenju koruza. Ali res ni kakšne metode z naravnimi snovmi, ker je slak povsod; med solato, med paradižnikom. med korenčkom po celi cvetlični gredi. Groza.
lep pozdrav

Najbolj naraven način je, da ga po dežju iz namočene zemlje potegneš s korenino vred, pa nitke vmes malo potrgaj in ga nežno povleci iz zelenjave, da je ne potrgaš.
Alenka

Tudi jaz sem ga imela obilo – več kot zelenjave, zato smo se letos spomladi zadeve lotili radikalno. Veliko dela, ampak moram reč, da še do danes plevela skoraj ni, ali pa malo.
Torej: vse gredice in potke smo prekopali z vilami (tiste kratke), obrnili zemljo in potem na kolena, ter populili vse korenine in koreninice čimbolj natančno. Potem sem gredice zakrila s šoto, potke pa z lubjem.
Ker na vrt pridem enkrat tedensko, zaradi oddaljenosti, sem včasih celi vikend porabila za puljenje plevela, sedaj pa to naredim kar malo sproti. Pa še plevel gre z lahkoto ven.
Če se boš lotila tega mukotrpnega posla (potrebuješ pa fizično in moralno podporo), bo čas šele jeseni, do takrat pa se boš morala nekako prebiti skozi poletje. Jaz bom jeseni vse še enkrat ponovila, potem bo menda mir.
Pa še to: nikar ne meči plevela na kompost, ker ti bo hvaležen ko ga boš spet “oživela”….
Lep dan!

New Report

Close