Pleskarski nasveti II kitanje
Pozdravljeni,
v prvem delu sem približno opisal kako se lotiti plesakanja.
V drugem delu vam opišem kako pravilno gladiti površino oz kitanje po domače.
Orodje: Veliko orodja ne potrebujemo.
– INOX lopatico oz spohtel cca 10evr solidna kvaliteta NE kupujte navadnih lopatic,ker z stikom mase začnejo rjaveti puščati rjave madeže.
– INOX gladilka cca 8evr
– In manjso INOX lopatico za bolj tezko dostopna mesta 5 evr.
– Valjcek za emulzijo cim bolj oblozen oz. Kosmat
Zaščita:
Če je novogradnja zascitite samo okna ( z vijolcnim trakom za 30dni ) in poden z kartonom.
Priprava podloge:
Ta faktor ima ključno vlogo kaksen bo koncni izdelek.
– Akril emulzijo zmesamo z vodo 1:1 jaz osebno dam malekost več emulzije kot vode boljsi oprijem mase.
Emulzijo nansamo poljubno cim vec vpije boljse je.
Potek dela:
– Obstaja vec vrst mas,nam najbolj znana je Jubolin kit. Če so stene grobe uporabite Jubolin kit P-25 , če so površine že pleskane uporabite Jubolin kit, če so pa površine iz knaufa uporabite Jubolin kit P’50.
– Jubolin je gosta masa, ki ji je potrebno dodati malenkost vode cca 2dcl nič več zaradi lazjega nanasanja.
Ko je masa pripravljena zmesana, z. lopatico zagrabite cca 70% lopatice in nanesete na gladilko. Tezko je opisati kako nanesti na zid ampak bom po domače probal razloziti
Če kitate stene, zacnite spodaj prislonite gladilko ob steno in pocasi vlecite proti stropu ob teb naj gladilka se poriva notri da enakomerno maso razdeli. Ko naneste cca 1m2 se pojavijo majhni zračni mehurcki to pomeni da vpija maso. Potem iz obrnite gladilko in iz leve proti desni poberete ostanek mase. Nic ni narobe če se pojavijo črte od gladilke samo da ni pomankanje materiala luknje v masi.
Sedaj ste nanesli prvi sloj. Susilo se bo cca 24 ur. Ko je suha masa vzamite cisto lopatico in postrgajte razne majhne črtice.
– Sloj 2:
Drugi sloj je bolj enostaven ,postopek je isti samo da naneste malo vec mase in jo lepo enakomerno zgladite z cim manj crtic od gladilke.
Sedaj pustite 48ur da se res lepo posusi.
Ko je suho odrezite kos brusnega papirja in zacnite brusiti vogale lepo pocasi enakomerno brez grobega pritiskanja.
Pleskarji vecje povrsine brusimo strojno z Žirafo. Ko vse obrusite z mehko omelico odstranite odvecni prah iz površine.
Še nekaj nasvetov:
Ko koncate orodje vedno ocistite z mlacno vodo in gobo. Obrisite z suho krpo.
– Material ko vam je ostal v vedru,dolijte cca 0.5dcl vode in prozorno folijo pritisnite ob maso v vedru ,da se ne izsusi in da ne pride v maso kaksen kamencek.
Tako tako priblizno poteka glajenje povrsin.
Se opravicujem za slovnicne napake tipkam preko mobitela.
Lp
Zelo lepo si opisal. Mi bo v veliko pomoč.
Sam se trenutno lotevam brušenja sten. Trenutno brusim predele, kjer so “zaribani” kanali od elektrike. Za zapolnitev kanalov se je uporabil Baumit MPI25.
Nažalost nisem bil prisoten in zidar mi je še pol stene na hodniku izravnal z Baumitom MPI 25.
Problem je,ker je nanašal na staro barvo, katere prej nisem zbrusil. Baumit je dobro “prijel” na stari steni. Najbrž je bolje, da odstanim Baumit iz hodnika in vse ponovno prebrusim, ter se steno izravna z nameskim kitom ?