Pleskarski nasveti
Pozdravljei,
Ljudje me dostikrati sprasujejo kako pobeliti stanovanje kako zgladiti stene itd. Opisal bom cim bolj enostavo kako se pripraviti kot pravi slikopleskar.
Prvo seveda potrebujete primerno orodje. Ne kupujte setov copicev in valjckov za 5evr , potrata denarja.
-Za 7 evr dobite , kar kvaliteten čopič npr Žima americano 75mm širina
– Valjcek za disperizijsko barvo npr Jupol 12 evr ovčje krzno.
– Mrezica za odcejevanje barve INOX 7evr. ne kupujete plastične.
– Teleskopska palica za valjcek ,debelejsa je bolj prijetno za roke 6evr.
– Mali valjcek 10cm krzno 4evr.
Tako sedaj imate osnovno orodje za pleskanje za cca 35 evr za 10let ob pravilni uporabi.
2. Barve
Osebno uporabljam barve razlicne od proizvajalcev do kvalitete odvisno kaj potrebujem.
Za standardno pleskanje povrsin zadošča Jupol ali Spektra cena od 22 evr do 25evr 15l zadošča za 40m2 v dva sloja.
Zaščita: Če danes pleskate in v istem dnevu koncate zadosca rumen trak 48mm npr , če delo poteka več kot 3dni vijolcen trak kupite.
Folija za zascito inventarja 50m v roli.
Filc karton rjuhe itd
Potek dela :
– Prvo zascitite vsa okna vrata z trakom robove parketa laminata.
– Pohistvo zascitite z folijo
– Na koncu zascitite tla jaz uporabljam filc , ker je vpojen ne poškoduje parketa itd.
Sedaj imate vse pripravljeno za deli.
– Orodje potopite v vodo za cca 10 min da se scetina in krzno zmehcata. Valjcek dobro odtresite od vode samo da ostane vlazen enako naredite z čopičem.
– V vedro barve nalijte 1,5 litra vode i dobro ptemesajte. To je neka merska enota da vam bo v predstavo. Slikopleskarji mesamo barvo po obcutku.
Potek pleskanja:
Vedno zacnite z robovi od stropa navzdol. Z čopičem zacnete 15cm od roba vogala vlecete proti ven in nazaj do vogala ,Jaz osebno uporabljam dve metode.
1. Če so površine gladke pokitane oz knauf
z čopičem isto zalijem vogale takoj za tem z malim valjckom potegnem po siri valja 10cm po stropu in steni.
2. Če je površina gladka delam samo z copicem zalijem vogale.
Prvo metodo uporabljam zato,ker je gladka povrsina in da ostane lepa struktura valjcka ,da se ne vidijo poteze od čopiča.
Ko imamo vse robove namazane zacnemo z valjckom. Namocite valj v barvo in odcedite barvo. Če zacnete od leve proti desni vedno od roba odmaknite valj za eno širino valjcka in valjate proti desni za širino treh valjckov in se vrnite do vogala desno v tem primeru. Vedno odmikajte valj za eno njegovo širino,da je barva enakomerno razporejena.
Valjckate po obcutku, ko vidite da se spreminja odtenek oz.postaja valj suh pomocite v barvo i ln nadaljujete.
Tako sedaj ste prepleskali 1sloj. Susenje je odvisno, lahko se prepricate da z prstom potegnete po zidu ce na prstu ne ostane nič belo pomeni da lahko pricnete z 2 slojem.
Upam ,da sem vam pomagal pri prenovi vašega stanovanja. Pisal sem prek.mobilnika se opravičujem za napake.
V drugem delu vam opisem potek glajenja sten in stropov.
Lp