Najdi forum

pleskanje sten-sama-kako?

Tista, ki se je že tega lotila sama….
Rada bi prepleskala stanovanje. Stene bodo bele barve (tudi prej so že bile). Nasvet? Pa prosim ne svetujte mi, naj naročim pleskarja ali naj mi kdo drug prepleska…ne gre. Sama moram. Hvala.

kupi si tisti sistem za pleskanje, s katerim se menda porabi manj barve. O količini barve sicer ne morem komentirat, ampak nič ne šprica naokoli in gre izi.
Kadar sem pleskala, sem uporabila to, pa se je dobro obneslo.

Jaz sem pa pred časom kupila že narejeno barvo v kasetah (cinkarna Celje, se mi zdi) in je zelo enostavno. Dovolj je že enkraten nanos z valjarčkom, pa tudi zelo malo kaplja…

Kaj bi rada vedela glede pleskanja? Vzameš valček za pleskanje in barvo ter z valčkom pleskaš stene. Jaz sem prejšnji teden celo stanovanje prepleskala sama samo, da sem iz bele prepleskala na razne barve, ker smo se bele že vsi naveličali.

Saj ni panike. Kupiš Jupol, malo zmešaš z vodo (pa ne preveč), vzameš “mačka” in se lotiš vsake stene (in stropa) posebej. Še prej dan ša tla časopis (kar bo verjetno kapljalo), razne robove pa lahko tudi z lepilnim trakom oblepiš. Sicer pa gre barva, dokler se ne posuši, lepo stran z vlažno krpo, tudi z lesenih površin. 🙂

Zanima me še, ali je dovolj enkraten nanos barve ali morda dvakrat?

Rabiš mačka, pa mrežico in še eno posodo, v katero boš nalila nekaj barve in dala vanjo mrežico (da odcediš prevečno barvo in jo enakomerno porazdeliš po mačku). Pa eno dolgo palco zamačka nasadit 🙂

Najboljš je še, če imaš še 10 cm debel čopič na krajšem in daljšem nastavku (tisti za barvanje radiatorjev, da boš brez problema dosegla vsak kot) – no, ta daljši je lahko ožji, tam ene 7, 8 cm.

Potem rabiš še lepilni krep papir – pleskarski papir, s katerim najprej zaščitiš vse robove, ki ne bodo smeli biti pobarvani (vrata, okna, …).
Potrebuješ še zaščito za po tleh. Lahko uporabiš papir ali pa kupiš polivinil folijo in jo s krep papirjem pritrdiš ob steni.

Aja, pa kakšne lojtrice ti tudi ne bodo škodile.

Če imaš luknje v stenah, boš potrebovala še kit za stene, špohtl in brus papir.

Barvo rajši ne redči, ker potem kaplja. Če imaš probleme s plesnijo, pa lahko izbereš Jupol citro ali pa v barvo vliješ in dobro premešaš pripravek proti algam in plesnim.

Še nekaj. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi se pri komu sposodila bormašinco in nastavek za mešanje barve – tako bo bolj homogena.

Sem ti kar malo fouš 🙂 jaz letos ne bom belila – no le kak popravek tu pa tam po stanovanju zaradi pridnih otroških ročic 🙂
Jaz tako rada pacam :)))

Boš videla. Odvisno od tega, v kakšnem stanju so stene zdaj. Tam, kjer so bolj umazane, bo treba dvakrat ali morda celo trikrat. A za tolažbo, barva se zelo hitro suši.In druga tolažba, ni ti treba vsega prepleskati v enem ali dveh dneh, barva bo tudi čez en teden ali več še vedno uporabna, če jo nazaj zapreš (samo malo več vode boš dodala).

BojaMoja, vidim, da imaš kar nekaj pojma okrog malarije, pa me zanima,če mi lahko nekaj pomagaš. Jaz sem se ravno spravila delat poslikavo sinove sobe. Trenutno imam na steni skico, oziroma risbo jadrnice na morju, zdaj moram pa to narisat ali obrisat s črno. Probala sem z navadnim flomastrom, pa se mi zdi, da se slabo vidi. Z alkoholcem ravno ne bi, ker je potem problem pri naslednjem beljenju. S tempero je pa malo težje, ker je narisanih cel kup enih vrvi… Mi lahko svetuješ s kom naj narišem? Pobarvala bom potem s tempera barvami, morje pa z barvo, ki sem jo kupila že pripravljeno.

Pa še tole: kupi si pleskarsko lepilo v traku (malo manj primer kot navaden selotejp, širok pa je kakšnih 5 cm, ponavadi rumene barve, na otip kot papir).Poleg tega dobiš zelo tanek polivinil za beljenje, plahte so npr. 3 x 5 m, s katerimi prekriješ tla, radiatorje, omare, na robovih sobe pa ga prilepiš s prej omenjenim lepilnim trakom. Malo več časa porabiš za pripravo, pa malo moraš pazit med beljenjem, da ga ne strgaš in potem skozi pronica (bognedaj, na kakšen kavč), ampak se vse poplača, ko imaš na koncu pospravljeno v dobri uri. Lepilni trak uporaiš tudi za zaščito štekarjev, pa če bi npr. na robu stene hotela imeti bel rob (kot na starih hišah) ipd.
Poleg tega pa še priročno samostoječo lestvico, v višini kakšnega metra. za doseganje robov (odvisno tudi, koliko si velika).
Še nadgradnja zgornjih nasvetov : če bo namešala barvo, si je obvezno na koncu spravi kakšen steklen kozarec za vlaganje – nikoli ne veš, kdaj bo porebno naknadno prekriti kakšno umazanijo (npr predsoa) ali fliko (npr. če zamenjaš lestenec – govorim vse iz izkušenj).
Ampak, vseeno, ko sva z ženo delala, sva zraven tako klela, da se je po moje od tega sproti sušila 🙂 (imela sva Jupol Gold, super, rabiš samo en nanos, ampak je težka barva in ker nisva snagatorja, sva bila čisto preč).

*Ena Barbara* Jaz ti svetujem, da ne barvaš s temperami, temveč z akrilnimi barvami, ki jih kupiš v vsaki specializirani trgovini. Tempere se znajo luščit, če so pregoste.

Lahko pa v jupol vmešaš dipi barvo ali pa celo barvaš z njo (da je barva bolj intenzivna).

Kako pa se lotiti vrvi …. razen tega, da vsako povlečeš s čopičem, ti ne znam svetovati. Žal.

Najlepša ti hvala. Sem že na polovici 🙂

New Report

Close