plesen v otroški sobi-nujno!
Pozdravljeni,
nujno rabim vaš nasvet.Res ne vem več kaj narediti.V otroški sobi se nam je pojavila plesen in to ne malo..glede na vreme sicer nič čudnega.
Prečekirala sem forume,zračimo,grejemo,odmaknjeno imamo pohištvo,brišemo..
S čim naj poskusim,da ne bo škodljivo…kis pravijo nekateri ja,drugi ne..še kaj naravnega in učinkovitega?
Razmišljamo o nakupu razvlažilca,kakšne izkušnje
Res da mi to stvar ponujamo ampak se je v praksi v mojem primeru najboljše izkazala www.varcnabarva.si
Saj rešite vzrok (stena je toplejša). Še boljša pa je seveda kombinacija z ir ogrevanjem
najprej se vprašajte ali zračite nekaj krat na dan in to na prepih. zunanja vlaga vam ni povzročila plesni. vlaga nastaja v prostoru (dihanje, kuhanje, rože,….) in ta vlaga sama od sebe ne gre iz prostora, tudi če vi prostor segrejete na 35 C. plesen pa nastaja v najhladnejših delih stene (lahko rečemo tudi toplotni most- zunanji del neizoliran)soba je topla, posledično tudi stene, zunaj mraz zunanja stena mrzla, posledica kondenzacija in plesen . ir ogrevanje, barvanje in takšne stvari vam ne bodo rešile problema. to je samo kratkotranja sanacija. še enkrat spremenite režime zračenja in rešite toplotni most, vse ostalo je metanje denarja, skozi okno ali v vašem primeru steno.
Aleš Babič,hvala,pleskanje sedaj,ta trenutek,ne pride v poštev,se bomo pa tega lotili takoj,ko bo lepše vreme.
Iščem rešitev,s katero bi odpravila plesen takoj in brez kemikalij,in ja,za enkrat pač bi bilo to le za kratek čas,se zavedam..
galop1,zračenje ni problem,ga izvajamo kot je treba,zunanje stene in toplotni most,to je pa to.Tega se zavedamo.Ampak glede tega ne morem veliko narediti ker živimo v podnajemniškem stanovanju.Rada bi rešila problem tako,da bi bilo čimmanj škodljivo(se pravi,bi lahko spali še isti dan v sobi,kar mislim da z varekino to nebi šlo),pa čeprav to velja da bo zdržalo le kratek čas.Popravite me,pa če se motim glede varekine.Brala sem da je to najboljša kratkotrajna rešitev,koliko je to zdravo pa..ampak vseeno,tudi to bi bila možnost,če druge ni.Koliko časa se pa to zrači,da ni več škodljivo?Neumno vprašanje mogoče,ampak nimamo izkušenj..hvala za vsak predlog in nasvet.
Jaz sem kemično zelo občutljiva, zato sem se lotila plesni z oljem čajevca. Nič mi ni škodil, čeprav ima močan vonj. Potem je bila stena prebeljena z apnenim beležem, omare so bile pa postavljene bistveno dlje od (zunanje) stene. V enem letu se plesen ni ponovno pojavila, ampak v tistem prostoru tudi nihče ni živel. Zame namreč prostor niti po enem letu ni uporaben, ker JUB-ov apneni belež očitno še vedno oddaja topila. Po krajšem zadrževanju v prostoru dobim glavobol.
Na žalost nisem imela nikogar, ki bi bil pripravljen beliti s čopičem, tako da sem pristala na belež z dodanimi topili. Pred nanašanjem sem belež povohala, ampak topila (manj kot 1% po tehničnem listu) sem čutila šele, ko je bila zadeva nanešena na steno. Šele zdaj sem brala opozorila, da morajo občutljivi ljudje take stvari dodatno testirati z nanašanjem na manjši del stene. Opozarjam vas zato, ker se premalo zavedamo, kako zelo so te stvari škodljive, tudi za zdrave. Vedno več ljudi ima namreč težave s prenašanjem kemikalij. Nekateri padejo v nezavest že če pridejo v bližino nadišavljenega človeka. Do tega lahko pride po krajšem izpostavljanju večjim koncentracijam toksičnih snovi ali po daljšem obdobju z nižjimi.
Sicer pa sem ravno na teh forumih našla tudi nasvet, da se plesen premaže oz. opere z zelo koncentrirano raztopino pralnega praška. Tudi ta varianta se mi zdi (poleg kisa), bolj sprejemljiva kot karkoli drugega. Je pa koristno uporabiti prašek, ki ni močno odišavljen, ker je tudi to strupeno in bo še dlje časa izhlapevalo.