Plesen v omarah v kuhinji
Pozdravljeni,
z iskalnikom sem pobrskala po starih odgovorih na temo plesen v stanovanju. Imam pa se eno vprasanje v zvezi s tem, ce mi bo kdo znal pomagati. V kuhinji se plesen nabira na zadnji notranji steni zaprtih omar. Na sami kuhinjski steni plesni ni (kuhinja ni do stropa – na delu stene med zgornjimi omarami in stropom plesni ni). Plesen se nabira samo na eni strani kuhinje, torej na eni steni. Z druge strani te stene je prezracevalni jasek. Vlaga v kuhinji nikoli ne presega 70% (po navadi je med 50% in 60%). Temperaturna razlika med kuhinjo in sobo je tja do 3 stopinje (vmes ni vrat), v omaricah celo kako stopinjo do dve nizja. Tudi, ko se odpro vrata omaric se cuti kako hladen zrak butne vem. Zgoraj je se eno stanovanje, spodaj so poslovni prostori, ki pa niso oddani. Opazila sem tudi nabiranje vlage na steklu, ki je postavljeno namesto ploscic, vendar ne vedno. Po navadi se ta vlaga nabere cez noc, cez dan se posusi (enako, kot na oknih). Trenutno, ko je vlaga pok 55% te tezave ni. Zanima me, ali je edina resitev v dodatni izolaciji stene? Z notranje strani je kuhinja ze postavljena. Dokler je ni bilo, nismo opazili nobenih vlaznih flekov oz. plesni na zidu. Je pa res, da je bilo to v poletnem casu. Z zunanje strani je pa najbrz tudi tezko dodatno izolirati, saj gre za prezracevalni jasek. Blok je star malo vec kot eno leto. Bi kak dodaten radiator v kuhinji pomagal (trenutno ga ni, so samo v sobi)? Zanima me tudi ali kdo ve kaj se dogaja med omaricami in steno trenutno, ko so omarice postavljene na steno in se plesen nabira v omaricah. Je mozno, da se plesen nabira tudi na steni za omaricami in tega zaradi omaric ne opazim, bo pa najbrz kmalu opazno, ko bo zacelo smrdeti po plesnivem?
Hvala za vase nasvete.
Nina