Plenični izpuščaj?
19 mesečniku se je en teden nazaj na trebuščku, tam kjer se plenička konča (še ravno pokrije) spustil izpuščaj, ki se je začel širiti. Od četrtka dalje mažem s sudocremom, ampak izpuščaj se še vedno veča, drobne pikice se tvorijo in počasi bo dvakratne debeline kot na začetku.
Ker se s tem spopadam prvič, nimam pojma ali je to plenični izpuščaj, saj sem ravno prebrala, da ponavadi nastane na ritki ali pregibih, sin pa ga ima na trebuščku.
Povsod drugje je koža normalna.
Mi lahko poveste prosim ali gre za plenični izpuščaj in kaj še naj naredimo, da izgine?
Ga redno umivamo, skrbimo za higieno, redno menjavamo pleničke…
Hvala
Ps. Žal je slaba slika.
Iz slike se ne da res nič razbrati, bolje bi bilo, da je vsaj malce od daleč, saj tudi točne lokalizacije ni mogoče razbrati.
Če prav razumem, je rdečina na robu plenice v pasu. Potem sklepamo, da gre za neko draženje kože zaradi snovi v robu plenice morda. Mažite našrej s sudokremo ali z bepanthenom, rob plenice pa zavihajte nazaj, da ne bo v neposrednem stiku s kožo. Če v nekaj dneh ne bo bolje, boste morali k zdravniku.
Ja, verjetno je res drgnjenje in draženje zaradi tega roba plenice, kar pogosto vidimo. Dajte danes zvečer en bbobkladek (mogoče kamilico, če imate, kajti zdravi se mokro na mokro, kar pomeni, da na svežo, rosečo spremembo dajemo obkladke), jutri pa mažite tako, kot ste že. Če v 1-2 dneh ne bo nič bolje, pa k zdravniku.
Lp
10 dni nazaj ste mi svetovali, kaj storiti glede izpuščaja, ki se je pojavil sinu na trebuščku.
Zdaj vztraja že 3 tedne… Poskusila sem vmes: en teden mazanja s hladilno kremo, 5 dni sudocrema, kamilične obhladke kot ste svetovali, 3 dni fenistila, na izpuščaj dajam že cel teden gazico, da ne pride do drgnjenja pleničke. Vmes sem sina peljala k pediatrinji, pravi da gre za glivični izpuščaj, da se lahko spusti kjerkoli na telesu. Zdaj že dva dni mažem s canestenom, izpuščaj pa postaja še grši. Postaja prav grdo rdeč in se po njem delajo še manjši izpuščaji, skratka odkar mažem s canestenom se je poslabšal.
Je to normalno in pomeni, da se bo zdaj pozdravil? Koliko časa naj še mažem canesten, preden rečemo, da tudi canesten ne pomaga?
In če ni alergijska reakcija, ni plenični izpuščaj, ni od drgnjenja in niso glivice, kaj potem je?
Najlepša hvala za vaš čas
Razen Canestena ste mazali z negovalnimi mazili. Menim, da ne gre za glivice (kar potrjuje tudi neodzivnost na Canesten), potrebno bo kortikosteoidno mazilo.
star je 19 mesecev – sicer niste napisali če je doma ali v vrtcu….
Jaz bi na vašem mestu doma vzela plenico, tudi če ga še ne odvajate od plenice, saj ni težko lužo od lulanja pobrisat, pa tudi ko gre kakt verjetno vidite da se pripravlja in nato dajte plenico gor samo za kakanje.
Naj se koža prezrači in naj jo nič ne drgne. Mogoče bo kaj boljše.