plenice – kdaj?
Pozdravljeni!
Moj dedek je imel pred mesecem dni operacijo prostate. Kljub vajam, urina ne more zadrževati. Pred enim tednom je urolog povedal, da ima dedek rak.
Ker vse od decembrske operacije urina ne zadržuje, mu kljub izvidom urologa, na katerih jasno piše, da gre za inkontinenco, njegova osebna zdravnica noče izdati plenic na recept. Naj povem, da dedek dnevno potrebuje povprečno 4-5 plenic Molicare, ki pa niti niso tako zelo poceni.
Zdravnica je, ko smo ji predali izvide urologa, rekla, da ne ve, ali mu v tem primeru pripadajo plenice in da bo o tem povprašala v zdravstvenem domu, kar pa se mi zdi čudno, da tega ne bi vedela.
Zato vas sprašujem, ali v primeru, ki sem vam ga navedla, res moramo plačevati plenice ali je zdravnica v zmoti?
Spoštovani, plenice pripadajo pri vseh stopnjah inkontinence , razen pri lahki stopnji inkontinence za katero se predpisujejo vložki.Strošek pri opredeljeni lahki inkontineci gre v breme uporabnika in strošek ni krit s strani ZZZS. Pravila Obvezenega zdravstvenega zavarovanja so živo telo, tako da se sproti spreminajo. Verjetno je zdravnica iz previdnosti želela zadevo preveriti.Predpisovanje pripomočkov so pravila, ki jih določa ZZZS.
lp,
Spoštovani!
Po predpisih ZZZS pripadajo vašemu dedku 3 plenice na dan. Poskusite s plenicami, ki imajo veliko vpojnost. Menjava se jih običajno na 8 ur, za noč vzamite nočno plenico. Za tri mesece se običajno predpiše 270 komadov, od tega 90 nočnih, seveda pa glede na ceno in kvaliteto ni nujno, da boste dobili izdano predpisano količino.
Z lepimi pozdravi,
Lorena Meglič
Predsednica Društva Mena Maribor,tel.: 02/320 20 75; 040 462 029