plenice …
Pozdravljeni!
Nekje sem zasledila, da uporaba plenic za enkratno uporabo ni zanemarljiva, saj so raziskovalci dokazali, da je temperatura mod, če je fantek povit v slednje plenice za 1,6 °C višja, kot če je povit v bombažne. Poleg tega je tudi za 0,8 °C višja, kot je normalna temperatura mod odraslega moškega.
Trenutno se zanimam za nakup plenic Bambo Eco, kajti za pralne plenice se še nisem odločila (ker živimo v bloku brez sušilnega stroja …). Vem, da jih uporabljate na oddelku za nedonošenčke v porodnišnici. Zakaj? So bolj zračne od drugic plenic? Naj povem, da trenutno uporabljamo plenice Fixies, ki naj bi bile zelo zračne …
Že vnaprej hvala za vaš odgovor!
Spoštovana,
očitno ste zelo dobro seznanjeni z raziskavami vpliva določene vrste pleničk na temperaturo telesnih delov znotraj nje. Jaz sem namreč na tem področju bolj šibko informirana… Mi bi bilo pa zanimivo izvedeti, kako so dojenčkom merili temperaturo mod, ali so upoštevali “debelost” dojenčkov, dolžino in povešenost mošnje, temperaturo in vlago okolice, vsebnost kakca v plenici, letni čas…
Sem pa svoje “neznanje” hitro preverila pri kolegu, katerega ožje področje dela in raziskovanja je neplodnost pri moških – pri dr. Sašu Drobniču. Da povzamem: ni seznanjen z nobeno znanstveno raziskavo, ki bi proučevala povezavo uporabe “papirnatih” pleničk s kasnejšimi težavami (tako morebitnimi vnetji, urološkimi težavami ali neplodnostjo). Meni tudi, da je temperatura znotraj plenice (in temperatura mod) povsem nebistvena v obdobju dojenčka in malega otroka, saj v tem času še ni nobene produkcije moških spolnih celic, ki bi bile občutljive na zvečano temperaturo. In sodi, da gre za “kvaziraziskave” proizvajalcev pleničk, ki bi radi dokazali prednost njihovega proizvoda pred konkurenco.
Zakaj uporabljamo določeno vrsto plenic določenega proizvajalca v Porodnišnici? Žal je odločitev povsem komercialne narave (torej ni v rokah medicinskega osebja) in ni v nikakršni zvezi s kakovostjo proizvoda ali “strokovnimi” priporočili. Edino merilo izbire je (najverjetneje) cena in ponujeni “rabati”.
Upam, da vas nisem preveč razočarala z odgovorom.
Pozdrav,