Plenice
Spoštovani,
na vas se obračam, ker zelo rada prebiram vaše nasvete, zdaj pa bi tudi jaz prosila za enega.
Moj dojenček je star 3 mesece in previjamo ga v plenice racman (po nasvetu babice zaradi njegove bodoče plodnosti).
Zdaj pa sem začela z njim telovaditi (razgibavanje nogic, rokic ipd.) in sem opazila, da ga racman plenice nekoliko utesnujejo pri gibanju v medenici (vse skupaj je debelejše in posledično se mi zdi, da ga bolj utesni). Opazila sem, da je v navadni plenički bolj gibljiv.
Pregled kolkov je pokazal, da so kolki v redu.
Osebno mi je dokaj vseeno v katere plenice ga zavijam. Rada pa bi naredila tako, da bi bilo zdravstveno zanj boljše.
Ali naj torej previjam v racmane (zaradi njegove plodnosti) ali naj ga previjam v navadne (ker je v medenici tako bolj gibljiv)?
Najlepša hvala za odgovor in lp
Ne vem, če vam bo moj odgovor všeč. Prepričana pa sem, da bo nad njim babica, ki vam je priporočila “racman” plenice, vihala nos….
Pralne plenice so res modni hit – a zaradi ekološkega razloga, saj s pranjem zmanjšamo obremenitev okolja z odpadki, ki se jih v času uporabe plenic že pri enem otroku res nabere ogromno. Še nikoli pa nisem slišala argumenta “varovanja moškosti”. Pravzaprav mi ta trditev niti ne gre skupaj z značilnostmi plenic – zanesljivo je v tistih debelejših iz blaga in prevlečenih z neprepustno folijo precej bolj vroče kot v tistih iz celuloze za enkratno uporabo (če jih le ne puščate polulane in pokakane, dokler z otroka ne odpadejo zaradi težnosti). Pregretje je namreč potencialen razlog za slabšo funkcijo testisov – še zlasti to velja za tim. retinirane, ko se v razvoju ne spustijo iz trebuščka na hladnejše mesto v mošnji. Pa še to, če tega ne opazimo in je operacija narejena prepozno, npr. po 10. letu.
Torej vi kar telovadite, brcajte, lulajte, kakajte v plenice po vaši izbiri – še bolje pa bo, če boste poleti dojenčka pustili tudi malo čisto brez…
Pozdrav,