Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Plazmocitom

Plazmocitom

Pozdravljeni!

Na vaših spletnih straneh, sem si o plazmocitomu s pomočjo iskalnika prebrala precej stvari. Zdaj pa bi prosila za razlago izvida mojega dedka. Star je 77 let in že nekaj časa toži o bolečinah v nogah, rokah, konec lanskega leta ja prebolel angino in v zadnjem letu je shujšal 10 kg (to je tudi posledica žalovanja za babico), je bolj slaboten in se hitro utrudi.
Po pregledu kostnega mozga so mu postavili diagnozo in sicer PLAZMOCITOM IGA LAMBDA
Hemogram: lkci 8.9 10 na 9/L; erci 2.87 10 na 12/L; HB 95g/L; HE 0.266; pve 92,8, fl; phe 33,0gg; pkhe 356g/L; KVVE 15.5%; ret 0,62%; ret 17,8 10 na 9/L; tr 238 10 na 9/L; pvt 6.2 fl

Prejema prvi krog VAD + Pamitor.

Prosila bi Vas za razlago izvida in kakšno pojasnilo glede zdravil, ki jih prejema. Kakšni so lahko stranski učinki in kdaj nastopijo. Gre mi predvsem zato, da bi rada vedela o vsem tem čim več. Vem, da bi se morala pogovoriti z njegovim zdravnikom, ampak na žalost nimam te možnosti. Zato se obračam na Vas v upanju, da mi boste lahko pomagali.

Hvala in lep pozdrav.

Plazmocitom običajno zdravimo s kombinacijo citostatikov in glukokortikoidov (hormoni nadledvičnice). Kombinacija VAD je standardni način zdravljenja. Je kombinacija citostatikov Farmarubicina in Vinkristina ter glukokortikoida Dexametazona. Zdravljenja poteka v štiritedenskih intervalih. Običajno dajemo 4 do 6 krogov. Pamitor je bifosfonat in zmanjšuje resorpcijo kosti, ki so pri plazmocitomu pogosto prizadete. Zato se zmanjša nevarnost zlomov. Do neke mere pa tudi Pamitor zavira rast samih plazmocitomskih celic.
Kako bo zdravljenje potekalo vnaprej, je zaenkrat nemogoče napovedati, odvisno od odziva, ki ga ocenjujemo po 2 do 3 krogih. Predlagam, da se dogovorite za pogovor z dedkovim zdravnikom. LP JP

prim. Jože Pretnar, dr. med., spec. hematologije Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi http://www.drustvo-bkb.si/

New Report

Close