Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija plazmacitom NOVO VPRAŠANJE

plazmacitom NOVO VPRAŠANJE

Tole vprašanje, ki ga je zastavila Nadjica prejšnji teden, čaka na strokovni odgovor. Ker pa je bilo to vprašanje zapisano v obliki odgovora na neko prejšnje vprašanje, se je kar nekako izgubilo v množici sporočil.

ZATO TOPLO PRIPOROČAM, DA VSAKO VPRAŠANJE, NA KATEREGA RES POTREBUJETE ODGOVOR, ZAPIŠETE NA FORUM TAKO, DA KLIKNETE ‘NOVA TEMA’. Tako bo bolj pregledno in boste prej prišli do odgovora, predvsem kadar vam bo odgovoril zdravnik.

Zato sem vprašanje Nadjice ponovno zapisala kot novo temo:

20.11.

Pozdravljeni,
moji mami so postavili diagnozo:plazmocitom. Je na hematološkem oddelku in čaka na analize krvi in kostnega mozga, da ugotovijo za kakšno vrsto bolezni gre (po besedah zdravnika naj bi bilo okoli 10 podvrst), na osnovi katerega ji bodo določili zdravljenje in ugotovili v kakšnem stadiju je bolezen. Pri slikanju skeleta so ugotovili razpoke v zatilnih in medeničnih kosteh (poleti je imela hude bolečine v tem predelu), kakor tudi spremenjene celice v skeletu. Mama se zelo slabo počuti, je strašno bleda, pogosto ji je slabo in ima hude bolečine v hrbtenici in levi strani trupa. Srce in pljuča so v redu.
Je plazmocitom ozdravljiv? Kaj lahko v grobem rečete glede na opisano. Sem zelo v skrbeh.
Lep pozdrav in hvala (Nadjica)

23.11.:

Pozdravljeni še enkrat, glede moje mame in prejšnjega vprašanja glede plazmocitoma bi dodala še, da ima moja mama 62 let in da je danes začela s kemoterapijo, ki bo trajala 4 dni in potem čez mesec dni enko in tako nekaj mesecev. Zraven tega bo 2x na mesec dobivala še injekcije za anemijo. Torej še enkrat, zanima me, če je plazmocitom popolnoma ozdravljiv , če ga odkrijemo dovolj zgodaj in kaj to pomeni glede na stanje moje mame, ki sem ga opisala. So te kemoterapije tako hude, da lahko uničijo druge organe?
Hvala in lep pozdrav (Nadjica)

Pozdrav, Milena podpredsednica SLOVENSKEGA ZDRUŽENJA BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L diagnoza levkemija KML nov.2005, nesorodna presaditev feb.2006

Plazmacitom je kronična maligna bolezen. S kemoterapijo in ostalimi načini zdravljenja,npr. obsevanjem, pri veliki večini bolnikov dosežemo dobro izboljšanje bolezni, na žalost pa ne popolne ozdravitve. Glede na starost Vaše mame prihaja po zaključenem zdravljenju s citostatiki v poštev avtologna presaditev krvotvornih matičnih celic, ki še izboljša izhod zdravljenja. O podrobnejšem načrtovanju zdravljenja se pogovorite z zdravnikom, ki zdravi Vašo mamo.
Z lepmi pozdravi

prim. Jože Pretnar, dr. med., spec. hematologije Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi http://www.drustvo-bkb.si/

New Report

Close