PLAZMA TERAPIJA
Spoštovani,
ne poznam trdnih dokazov, da bi plazma popravljala okvarjen ali poškodovan sklepni hrustanec, so pa dokazi, da zmanjša s tem povezane težave.
Te terapije ne izvajamo, tudi cena mi ni znana.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Drago, poglej za ACP terapijami, izvajajo jih na Polikliniki (in še kje po Slo, vprašaj). Cena je okoli 80 € na injekcijo.
So od proizvajalca Arthrex, v tujini je cena 1x injekcije okoli 110-120 €.
http://www.arthrex.com/orthobiologics/autologous-blood-products
Je pa tako, kot je napisal Dr. Pilih. Zadeva je dokaj nova in ni še dolgotrajnih, neodvisnih raziskav, obstajajo pa vzpodbudni rezultati. Sam sem šel na terapijo (4x v razmaku 14 dni) in 2x vsake pol leta, vendar težko rečem, kakšen je učinek oz. ali bi bilo enako dobro tudi brez ACP terapije (v mojem primeru gre za okrevanje po poškodbi hrustanca).
Spoštovani,
hvala za komentar.
Na trgu so različni proizvajalci, ki ponujajo sete za pripravo plazme bogate s trombociti PRP. Eden izmed teh je tudi Arthrex z ACP. Gre za del krvi, ki je bogatejši s krvnimi ploščicami (trombociti). Te vsebujejo različne rastne faktorje, učinek katerih pa še ni povsem razjasnen.
Alternativna možnost je terapija z Orhokinom, ki uporabi del krvi, pripravljene na drugačen način. Tudi tu gre za prisotnost rastnih faktorjev, mehanizem delovanja katerih še ni povsem razjasnjen.
Zaradi ne povsem pojasnjenega delovanja tovrstnih pripravkov sem sam pri njihovi uporabi (še) zadržan.
Vesel bom morebitnih komentarjev bolnikov, ki so navedena zdravljena izkusili.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih