plavanje dojenckov
Jaz sem bila s svojo hčerko lani. Lani mislim, da je bilo okrog 30.000.
Poglej si na internet stran od Fakultete za šport:
http://www.sp.uni-lj.si/
pod osebne strani Dorica …-> plavanje dojenčkov
S hčero sva obiskovali plavanje na Kodeljevem (Fakulteta za šport), ko je dopolnila 6 mesecev. Plavanje je dobro organizirano, vaditelji prijetni. Otroci pa celotno zadevo sprejemajo zelo različno – eni so bili čisto navdušeni, drugi malo manj, tretji pa so vse skupaj sprejemali kot nujno zlo. Sama sem ugotovila, da bi bilo bolje, da bi šli s hčero plavati kasneje, saj je čez par mesecev zadevo sprejemala čisto drugače, videlo se je da uživa, česar na samem tečaju ni bilo opaziti. Je pa vsekako zelo prijetna izkušnja. Moram pa povedati še mnenje, ki ga je o plavalnih obročkih dala naša fizioterapevtka – lega dojenčkov v njih naj ne bila bila najboljša.
Mi smo šli plavat, ker se naš mali bal vode in na tečaju je dejansko pričel uživati v čopkanju. Cena je bila 16.000 za desetkrat (dvakrat lahko prestaviš). Edina težava, ki se mi pa ni zdela ravno zanemarljiva, je, da imajo blazno majhno garderobo, kjer se moraš izredno hitro preobleči – poskusi to s sedemmesečnim mulcem, ki opleta okoli sebe in se ne pusti obleči. Kakšnih prehladov pa nismo staknili, čeprav smo pričeli s plavanjem marca, ko je bilo še precej hladno. Termo hlačke so priporočljive, ker jih potem lahko uporabljaš tudi v toplejših (nad 28 stopinj C) bazenih v toplicah, ker ne prepuščajo morebitnega blata ali urina. Obroča, ki je precej drag (okoli 5000 SIT), nismo kupovali, ker sem tudi sama slišala precej pomislekov o pravilni legi. Na morju, za tistih pet minut, smo imela pač navaden obroč, pa ni bilo hudega.
Je pa res, da je uživanje velikansko, plavati pa se otroci NE NAUČIJO!!!, to je bolj sprostitev in zabava.
T.
P.S. Ker je zanimanja veliko, se na Fakulteti za šport pozanimaj, kdaj vpisujejo.
Zanima me, kakšna plavalna oblačila je smiselno kupiti za dojenčke, ki se pripravljajo na kopalno sezono (nedonošenčke)?
Ko prebiram internetno prodajo, ne vem kaj bi kupila in česa ne?
Begajo me naslednji izdelki:
– pleničke za plavanje (to je verjetno obvezna oprema)
– neopren BabyWarm (za najmanjše)
– plavalne hlačke iz neoprena
Kaj od tega potrebujem in kako kombiniram? Ker ima naša malčica (ekstremni nedonošenček – 26 tednov) sedaj 4,6kg in je stara 5,5 mesecev, koregirano niti 3 mesece, bi bil neoprenček mogoče smiseln. Po drugi strani pa, ko bo kopalna sezona (čez kakšen mesec), bo imela kakšno kilo več, zunaj bo bolj vroče, vodo v bazenu pa itak sami kontroliramo (vrtni bazen), pa bo mogoče neopren preveč. Mogoče samo plenička ali tudi plavalne hlačke?
Kaj mi je storiti in kaj kupiti, česa ne?
Imam nedonošenko 29.teden in se žal plavanje pri nas ni obneslo. Vodo iz bazenov nam je na koži prinesla same težave. Zdaj imamo prepoved kopanja v bazenih. Kopam jo doma in vodo zamenjam vsak dan. Če ste doma bi jo imela čista nago. Na morju smo na plaži napolnili mali bazenček z morsko vodo in se je segrel – kopala brez vsega oz. včasih je imela kopalke.
Priporočam redno spiranje telesa in bodi pozorni če se pojavijo lišaji.