Plavanje brez plavalnih očal
Lep pozdrav !
Imam sina starega 7 let, ki dvakrat tedensko plava v bazenu. Večina otrok ima plavalna očala, naš pa ne , ker pravi da jih ne potrebuje, da lahko gleda pod vodo. Pri veliko vajah namreč gledajo pod vodo. Oči ima po plavanju vedno rdeče, malo ga pečejo a hitro mine. Zdaj pa obiskuje bazen vsak dan, in doma prav reče, da ga pečejo oči, torej ga bolj kot ponavadi. Še naslednji teden ima plavanje vsak dan, potem pa spet le dvakrat tedensko, mene pa vseeno zanima ali je možno, da klor v bazenski vodi kakorkoli škoduje očem, pusti kakšne posledice. Je nakup očal pametna odločitev, ali so ta res samo za otroke ki jih voda moti? Kaj je torej bolj priporočljivo za zdravje oči?
Najlepša hvala
Barč
Z očali ali brez se lahko v bazenih dobi določene očesne bolezni, sigurno pa je boljše, če se uporablja očala še posebno pri gledanju pod vodo.
aha, ampak z očali je manjša verjetnost ali kako? Klor ali kakšna druga snov iz vode pa skozi oči ne prehaja v telo?
Plavalni učitelj namreč pravijo nja plava kar brez očal, vi pa ste mi tudi odgovorili zelo na kratko…
Morda še to – moram biti pri nakup plavalnih očal na kaj posebno pozorna (poleg prileganje seveda).
Najlepša hvala
barč
Pozdravljeni!
Čisto slučajno sem našla vaš post, verjetno zadeva tudi ni več aktualna, vendar vam moram povedati, da me zelo čudi, da trenerji dovolijo plavanje brez očal. Hčerka “trenira” 1 leto (stara je 7 let) in takoj po plavalnem vrtcu, ki je trajal 1 mesec so nas opozorili, da mora imeti očala. Tudi hčerka je tožila zaradi rdečih in pekočih oči in normalno se mi zdi, da ima pri tako rednem plavanju, plavalna očala.
lp sue1
Pri otrocih čim dlje priporočajo plavanje brez očal zaradi tega, da se dobro navadijo na vodo, da dobijo občutek in orientacijo v njej v vsakem trenutku in ob vsaki priložnosti (recimo, če bi kdaj otrok padel v vodo, itd) kasneje začno počasi uporabljati tudi plavalna očala.
To je uradna razlaga vaditeljev plavanja, vendar glede na to, da so to (običajno) ljudje, ki imajo te stvari naštudirane, bi jim zaupal…
Kaj pa če se dogovorite z vaditeljem plavanja, da pri pogostejšem plavanju uporablja očala, ko ima dvakrat na teden pa spet opusti ali vsaj zmanjša njihova uporaba?
Pri nakupu plavalnih očal se pazi na naslednje:
-obvezno je treba očala preizkusiti že v trgovini
-to se stori tako, da se pritisne eno stekelce k očesu in se mora prisesati v očesno jamico dovolj močno, da drži očala prisesana na kožo (s tem da trak za okoli glave prosto visi pred obrazom), isto mora veljati tudi za drugo šipico in drugo oko.
-priporočam izbiro takih očal, ki imajo nastavljiv nosni mostiček
-priporočam očala, kjer je tesnilo iz mehkega gumijastega silikona (pri silikonskem tesnilu je treba obvezno suha očala dati na suho kožo, saj tako najbolje držijo vodo)
-osebno imam najraje netemnjene (100% prozorne) šipce očal, vendar je to stvar okusa.