Plavanje
Spoštovani!
Nisem sicer prepričan, če to vprašanje sodi v to rubriko, pa vendar. Imam sledeči problem: med plavanjem se nikakor ne morem sprostiti – mišice imam zakrčene, diham hitro in neusklajeno z gibi, gibi včasih mejijo na panično mahanje z rokami, ves čas me preveva občutek tesnobe, straha. Stvari so nekoliko bolj blage v bazenu, a plavanje je zame še vedno predvsem naporen šport, ne pa sprostitev. Pri potapljanju z masko in dihalko ni nobenih problemov – takoj, ko dam glavo pod vodo, je vse OK. Popolnoma se sprostim, diham normalno, počasi in usklajeno. V otroštvu sem se tudi najprej naučil potaplajti z masko in šele potem plavati, pa naj se to še tako čudno sliši – vedno, ko sem dal glavo nad vodo, sem padel na dno kot kamen. Kmalu po tem, ko sem se naučil plavati, pa sem se skoraj utopil – iz deroče reke so me povlekli v zadnjem trenutku.
Domnevam, da je med temi dejstvi neka povezava in zdi se mi, da bi, če bi jo bolje razumel, lahko tudi premagal. Plavanje in vodo imam namreč resnično rad. Kako naj si torej razlagam vse to?
Morebiti še par podatkov: star sem 28 let, v dobri kondiciji, se tudi redno potapljam z jeklenkami in imam opravljeno Advanced stopnjo potapljanja – tudi na vecjih globinah me ni nikoli strah in je potapljanje zame pravzaprav najboljša sprostitev.
Zelo vam bom hvakležen za kakršno koli mnenje oziroma pojasnilo!
Hvala in lep pozdrav!
Matej
Spoštovani Matej,
pri vas je očitno zelo pomemben občutek varnosti, radi pretehtate tveganje in ljubite red.Pri plavanju ste očitno “preskočili” vajo v sproščenosti, zato jo morate nujno opraviti.Svetujem vam, da se udeležite plavalnega tečaja za neplavalce, vendar ne kot kandidat, temveč kot pozoren opazovalec in predvsem poslušalec.Navajanje na sprostitev ob neposrednem stiku z vodo (brez maske in druge opreme, tudi obleka ni nezanemarljiva) je osnova za nemoten užitek in potem, ko boste slišali plavalnega učitelja, na kakšen način zmanjšuje strah svojih tečajnikov, ponovite njegova navodila nekoč na samem in vadite ” prve korake”, dokler ne boste čutili nobene tesnobe več.
Obstaja še metoda preplavljanja.Ker je izčrpno navodilo za ta prostor preobširno, naj ga povzamem v krajši obliki:v zavetju najljubšega fotelja se začnite vživljati v najbolj tesnobo vzbujajoče situacije in si ob tem merite srčni utrip ni frekvenco dihanja.Umetno stopnjujte tesnobo in poskušajte doseči “rekord”.Najvišji doseženi pulz si zabečežite obenem z datumom in kratkim zapisom doživljane vsebine.Vajo ponavljajte vse dokler bo nelagodje v dejanskio situiaciji večje od zamišljenega.
Dragi Matej,
kot vaditelj plavanja bi takole na daljavo lahko rekel, da problem najbrz
res ni v tvojem neznanju plavanja samega, saj se sicer tudi ne bi mogel
uspesno potapljati. Ker sem se na osnovni stopnji potapljal tudi sam, vem,
kako je pri potapljanju potrebna velika zbranost in odsotnost strahu – torej
pocutiti se v vodi ” doma”.
Pridruzujem se mnenju dr. Rejca – nekaj sprostitvenih vaj na suhem in
dela z vaditeljem oz. uciteljem plavanja, do katerega bos imel pravo zaupanje,
bo tezavo gotovo odpravilo.
Pa se to: ena od pomembnih stvari, na katero bos moral paziti – kasneje
pa pride sama od sebe in veliko prispeva k sproscenosti pri plavanju, je
pravilno dihanje. Torej – ne zadrzevati sape, dihaj in predvsem tudi izdihuj!
enakomerno, pocasi in ne hlastno, ce plavas tako, da izdihujes pod vodo
(pravilna tehnika prsnega in kravla) vedno izdihuj pod vodo do konca. Pravilno
dihanje ti bo omogocilo vecjo sproscenost in manj se bos pri plavanju utrudil.
Vec ti bo povedal in pokazal vsak vaditelj.
Veliko uspeha !
Aligator
Zdravo!
Obema najlepsa hvala za tole!!! Moja punca je vcasih trenirala plavanje in me ves cas opozarja na pravilno dihanje, se zlasti izdihovanje v celoti pod vodo, samo ce sem cist posten do samega sebe, mi nekako ne rata. Kot ves, Aligator, je pravilno dihanje pri potapljanju izjemno izjemno pomembno in pod vodo ni nobenih tezav. Sej to me glih “jezi”.
Hvala se enkrat!!!
Matej