Najdi forum

plavanje

Vem, da je bilo marsikaj že napisanega o plavanju, vendar bom vseeno postavila nekaj vprašanj.
Imam 165cm in 50 kg. V nekaj mesecih sem prišla iz 55 na 50 kg. Ne vprašajte me zakaj. Hujšala nisem namerno. Za moje pojme sem kar koščena. Vse je mlahavo. Čeprav nimam veliko kil, je moj trebuh že od nekdaj prevelik. Vsa maščoba je tam. Na riti pa nič. Zanima me ali lahko kako vplivam s plavanjem? Želim si, odpraviti mlahavost in trebuh. Kako bi se morala lotiti plavanja, namreč plavam le “žabico”? Velikokrat esm že prebrala, da, če ne plavaš pravilno in pre malokrat potem ni učinka. Kako vedeti, da delam prav?

Hvala za nasvete!

LP!

Zal je tako, da ce ti nihce ni pokazal in nisi intenzivno treniral tehnike NE mores plavati pravilno. Zato hitro ucit tehniko plavanja…se posebej kravl, po treningu katerega te bolijo vse misice telesa.

Ja se strinjam.
Ampak verjamem, da z bom z mojo “žabico” tudi kaj dosegla. Boljše to kot pa ležanje na kavču.
Le nimam predstave koliko krat in po koliko časa naj plavam. Včeraj sem plavala 45 min – seveda s pavzami. In sem danes kot cunja. Brez najmanjše energije. Ponoči sem zelo slabo spala.

Metka, mislim, da se da tudi prsnim plavanjem kar nekaj doseči. Težko ti po internetu dajem navodila za izboljšanje tehnike, ker se to praktično ne da, ampak je treba obstoječo tehniko prsnega plavanja kot tudi učenje novih tehnik – npr. kravla – izvajati z učiteljem ob oz. v bazenu.

To, da si bila po plavanju kot cunja, kaže na pomanjkanje splošne kondicije. Slabo si spala verjetno zato, ker si bila preutrujena (sicer se po večernem plavanju ponavadi dobro spi).

Kako izboljšati plavalno kondicijo ? Velja podobno kot pri teku – ne pretiravati, redno vaditi in postopoma povečevati obremenitve (dolžina preplavanega in intenzivnost).

Dobro bi bilo plavati za začetek vsaj dvakrat, še boljše trikrat na teden. Če ti je za zdaj 45 min. očitno preveč, pa začni s pol ure. Ko se med plavanjem ustaviš, kontroliraj pulz – ta naj ne bo previsok. Plavanje končaj s počasnim ” razplavanjem ” kakih 100 m na koncu, da se mišice sprostijo.

Tudi, če plavaš sicer le prsno, lahko izvedeš nekaj različnih vaj, ki razgibajo tvoje plavanje in prekinejo monotonost: npr. plavaš določeno razdaljo le z nogami (če imaš na razpolago plavalno desko, imej roke ta čas na deski, če je nimaš, pa iztegni roke in se primi z eno roko za palec druge roke in plavaj le z nogami).

Za sprostitev lahko preplavaš vmes kakih 50 m na hrbtu, z nogami izvajaš gibe prsnega, z rokami plavaš kot pri delfinu nazaj (obe roki istočasno).

Pa še nekaj, kar je na splošno pri plavanju zelo pomembno: enakomerno in globoko dihanje z izdihovanjem v vodo (ne zadržuj vdiha predolgo, izdihni do konca).

Tudi sama mislim, da sem včeraj pretiravala. Sem šla takoj po službi ampak po plavanju sem še komaj sedela.

Med plavanjem sem imela tako močan pulz, da sem imela občutek, da mi bo srce pobegnilo. Sicer pa, čim začnem malo migat imam takoj zelo hiter pulz. Ko sem spomladi tekala sem par metrih imela pulz 170.

Bom poskušala postopoma.

Pulz 170 po tako kratki obremenitvi se mi zdi kar previsok.

Res bos morala vaditi postopno – ne vem tudi, ali se sicer ukvarjas se s kakim drugim sportom, ali ne – tako visok pulz po ne prehudi obremenitvi kaze na precej nizko splosno fizicno kondicijo.

V vodi si je v pavzi najlazje meriti pulz v intervalu 10 sekund na vratu – za plavanje, kot ga vadis ti, naj ne bi bil vecji kot kakih 24 – 25/10 sek. (torej nekje med 140 – 150 /min.).

Se enkrat – ne pretiravat, kombiniraj plavanje nekajkrat na teden se s kakim drugim sportom – ce imas trenutno se bolj malo kondicije, s kakimi daljsimi sprehodi v naravi ali z lahkim tekom, pa bos v nekaj tednih ze opazila znaten napredek.

Sport naj ti bo v veselje in naj prispeva k boljsemu pocutju – ne sme biti muka!

New Report

Close