Najdi forum

plavanje!!

Helo!

Naj začnem s svojim problemom. Star sem 16 let in …ne znam PLAVATI! vzrok temu je da me je bilo ko sem bil še deček zelo strah vode, kasneje pa nismo hodili na morje in podobno. Zelo rad bi se tega naučil, verjamem da ni težko in je optrebno le osvojiti določene tehnike ter poznati osnove gibanja in dihanja v vodi! Prosim za čimveč nasvetov ki bi mi bili lahko v pomoč. Vem da je plavalcev večina in mislim da bi lahko kdo usaj približno opisal potek plavanja..Problem pa je nastal zato ker grem s prijatelji na morje..in bi bilo zelo neprijetno, saj so vsi odlični plavalci..jaz pa še osnovnega plavanja ne znam :(! Prosim ne mi predlagati tečajev za plavanje saj je za vse potrebno plačati, ponavadi kar precej, finančno pa pri meni nebi bilo možno. Upam da mi boste lahko pomagali.

Lp NiK

Predlagam ti, da tvojo težavo zaupaš tudi prijateljem, in ti bodo zagotovo pomagali, da boš na koncu počitnic že prav dobro plaval. Sicer ti pa svetujem, pa poišeč kako plažo, ki ima dolgo plitvino tam nato poskušaš. Predvsem je pomembno, da dobiš občutek za lebdenje v vodi, tako na trebuhu, kot tudi navpično in na hrbtu. Ko to osvojiš ni plavanje nič drugega kot to, da se z rokami in nogami poganjaš po vodi. Je pa dihanje res najpomembneji del plavanja.

Vem, da organizirajo tečaje plavanja v Tivoliju in Fakulteti za šport, kjer imajo tudi bazen – pokliči tja in vprašaj.

lp

Alenka

Sam imam sicer opravljen izpit za vaditelja plavanja, a ze dolgo nisem nikogar ucil…Svetoval bi ti tole – zelo pomembno je, da nimas predsodkov in da se vode ne bojis. Zato je dobro, da si cimvec v plitvi vodi, o svojem neznanju plavanja cimprej povej prijateljem (ce so pravi prijatelji, se ne bodo posmehovali – koristno pa je, da jim poves, tudi zato, da vejo in da bodo tudi v plitvi vodi bolj pazili nate).
Zacetnih plavalnih gibov se lahko ucis npr. tako, da lezis/lebdis v plitvi vodi na povrsini lezec na trebuhu, s spredaj iztegnjenimi rokami, prijatelj te drzi za roke,
glavo imas zunaj, ti pa delas gibe z nogami kot pri prsnem plavanju. Zacnes lahko tudi z vajami potapljanja glave pod vodo – cepis v plitvi vodi, zajames sapo, das glavo pod vodo in pod vodo pocasi enakomerno izdihnes skozi usta in nos. Moznih vaj je se vec, vendar se samo skozi teorijo plavati ne bos naucil.

Ker si star sele 16 let je po moje velika moznost, da se plavati naucis v srednji soli, v katero se vedno hodis. Vsaj v casu, ko sem jaz hodil v sr. solo, smo imeli ze v prvem letniku preizkus plavanja in kdor ni znal plavati, je imel potem v sklopu telovadbe tecaj – zastonj. Pogovori se jeseni s svojim profesorjem telovadbe (problem bo po mojem edino, ce v blizini ni primernega bazena).

Se to – nauciti se plavati je zelo pomembno predvsem zato, ker si z njim lahko tudi resis zivljenje, ne le zato, da uzivas na morju s prijatelji.

Ce te se kaj zanima, se pa se oglasi.

Ti le zaupaj svojim prijateljem, ali (dobremu) prijatelju, težavo s plavanjem. Kot je omenil Aligator, pomembno je, da to vedo, četudi se boš sam naučil. V hujših težavah boš, če bo morje razburkano, če te bo zalil večji val, se boš vsekakor ustrašil, v paniki pa počnemo vse neumnosti, človek mora biti res izkušen plavalec, da ohrani trezno glavo in se dvigne na površje in se seveda čim bolj približa obali. Zavedati se moraš, da je plavanje v morju, posebno za neizkušenega, bistveno drugačno od tistega v bazenu. V bazenu ni tokov, ni valov, ni čolnov, ni otroka na blazini, ki se igra, zaletel se bo vate od zadaj in težave so tu.

Tvoji prijatelji MORAJO vedeti, da nisi izkušen plavalec, sicer bodo mislili, da se v težavah hecaš in da v šali kličeš na pomoč, dokler bo kdo sprevidel, da je zadeva resna, je lahko že prepozno. Verjetno si sledil poročilom po TV in časopisih zadnje dni, dva tedna: koliko žrtev je že zahtevala voda letos in vsi so bili plavalci (!), saj so se nesreče dogajale med plavanjem.

Ko boš prijateljem pojasnil svoje neznanje, sem prepričana, da ti bodo pomagali splavati. Ni težko, potreben pa je pameten nasvet in tvoja vztrajnost. Poskusi si čim bolj zapomniti Aligatorjeva navodila in to prakticiraj v vodi. Začni s preprosto žabo, ko boš osvojil dihanje in gibe rok uskladil z gibi nog, ti bo v večje zadovoljstvo prsni slog, vsaj mene pri žabi rad boli vrat.

Glede kravla pa raje malo počakaj, da prej osvojiš dihanje v vodi. Če bo prijatelj že spretno plaval, se ne zaganjaj za njim, plavaj zmožnostnim in sposobnostim (telesni pripravljenosti) primerno.

Ne oddaljuj se preveč od obale! Če gre proti tebi čoln, pomahaj. Naj ti ne bo nerodno, zavedaj se, da tistemu “frajerju”, ki se s čolnom pelje preblizu obale (kar ni dovoljeno!, obstaja neka predpisana razdalja od kopalnega območja) in po možnosti prehitro, v oči sveti sonce, kapljice vode špricajo naokrog, preden bo videl tvojo glavo na površini vode, bo pri tebi. Srečanje ne bo prijetno, verjemi, če bo toliko priseben, da se ti bo umaknil, te bo pa izdatno zalil. Nova težava zate!

Nočem te strašiti, vendarle uživaj na morju. Žal pa sem videla že toliko “frajerjev” tvoje starosti, ki so se šopirili ob vodi, mnogi so jo že skupili, ker so se prerivali in se metali drug drugega v vodo s pomola. Ravno lani sem opazovala na plaži, kako se je fant (iz neke druščine) pripravljal, da bo skočil na glavo, drug prijatelj mu je ponagajal in ga nepripravljenega porinil v vodo; fant je jasno pristal v vodi, ko pa je prišel ven, so se tudi njegovemu “prijatelju” ulile solze – po celem hrbtu je imel približno 10 cm tako globoko prasko, rez, da je koža mestoma stran visela. Ob takih prizorih me je groza, kaj se še lahko zgodi med razposajenimi mladci. Zato le previdno, brez prerivanja, nisi spreten v vodi, plavaj pa, kot se čutiš močnega. Vedi, da voda olajša gibanje, če boš pretiraval s plavanjem in ne boš pravilno precenil moči, se lahko zgodi, da boš v plitvini povsem omagal.

Še to: če boš vinjen – STRAN OD VODE! Ne glede, kaj počnejo tvoji prijatelji!
Uživaj na počitnicah.
Lp.

New Report

Close