Najdi forum

platfus

Spoštovani,

moj sin, star 6 let in pol ima izrazit platfus (ne vem, če obstaja kak bolj strokoven izraz…). Pediatrinja ga je opazila že zgodaj, vedno znova tudi povedala, da je hud, ampak pri tem smo ostali. Zanima me, ali to nima nobenih potencialnih posledic (sklepi, hrbtenica..), ker včasih so te stvari “zdravili” – ortopedski čevlji, vložki ipd (tudi v vojsko jih niso pustili, če se ne motim – pa ne, da bi me to motilo, he he..).
No ja, glede na to, da opažam, da se je začel tudi krivo držati, ali mislite, da bi morala zahtevati pregled pri ortopedu? Skratka, zakaj na to pediatri niso (več?) pozorni?

Lep pozdrav,
U.

Spoštovani!

Temu rečemo plosko stopalo, po latinsko pa Pedes plani. Odvisno je, ali je zravnan vzdolžni lok ali prečni (za prsti), je tudi ukrepanje. Pri prečnem je predvsem pomembna ustrezna mehkejša obutev, da preprečimo nastajanje otiščancev in vaje (npr. prijemanje žoge z nogami), ter posebna frača za ponoči, ki vleče pale navzven, če se že obračajo proti kazalcem. Uporabljamo tudi vložke, ki podpirajo lok. Pri vzdolžnem ploskem stopalu je potrebna intenzivnejša fizoterapija, da se okrepi vezi in pri hujših oblikah tudi vložki za podporo stopalu, da ne pride do zvračanja noge v gležnju ali celo v drugih sklepih. Hoditi mora čim več bos, delati različne vaje, hoditi po prstih, pobirati žogo z nogami… V veliko pomoč vam bo nasvet fizioterapevtke. O vrednostnem sistemu pediatrov nisem poklican govoriti, ker bi se hitro umešala kakšna njihova veličina.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Skrtaka, če sem vas prav razumela, bo treba ukrepati (če ni že pozno?). To pomeni vztrajati pri napotnici za ortopeda ali fizioterapijo? Mimogrede, naš mali ima vzdolžno plosko stopalo, brez kančka (vsaj nakazanega) loka. In če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno, ko ga gledam, kako ukrivlja noge, ko teče…

LP, U.

Spoštovani!

Vsekakor je potrebno do fizioterapevta, kamor vas lahko pošlje otrokov zdravnik, če tega noče, pojdite do otroškega ortopeda.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

mojemu sinu je 15 let. Do sedaj nisem niti opazila, da bi imel plosko stopalo, samo palci so se mu počasi začeli kriviti proti kazalcu. Na stopala sem bila pa zmeraj pozorna, ker imam tudi jez ploske noge. Na ukrivljene palce sem opozorila že zdravnico, pa zdravnika pri šolskem sistematskem pregledu. Pa ni bilo nobene reakcije češ, da je to pač tako in da se temu ne da pomagati. Čez letošnje poletje, ko je sin dosti bos, se pa jasno vidi, da se mu je lok spustil. Ali je možno, da se mu lok spusti kar tako pri 15 letih?

Ali se pri njegovih letih z vajami in vložki še da kaj pomagati, da bi se mu stanje izboljšalo. Zanima me tudi, če pustimo stanje takšno kot je, se mu bodo palci še krivili ali ne. Navajate tudi uporabo “frače” za palce proti ukrivljanju. Ali to pomaga?

Ker imam tudi sama ploska stopala moram povedati, da me noge pri 40 letih kar bolijo. Zdi se mi, da prav nepravilno oblikovana stopala pomagajo k bolečinam v nogah in v kolkih. Zato bi rada kar se da pomagala svojemu sinu.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

Lili

Spoštovani!

Vse našteto pomaga vsaj deloma in vsaj deloma ublaži težave in bolečine. Verejtno je zrastel in v tem času rade nekoliko popustijo vezi in lok se še bolj spusti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Objava čaka odobritev

New Report

Close