Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom plastična okna koliko časa

plastična okna koliko časa

ojla

Ker non stop poslušam, ljudi v moji okolici, ki so pristaši lesa to in ono za in proti lesu in plastiki, sem pa spomnila zakaj pa ne bi povprašala, koliko časa imajo vaši starši, stari starši plastična okna, koliko časa sploh obstajajo na trgu,… in kje so jih naročili, ali so se okna kaj spremenila?

Naj povem, da imamo mi lesena okna od Inles Ribnica v spodnjem štuku, v drugem pa Kli logatec. Takrat so bila ta okna nekje v povrečju. Od inlesa niso termopan od kli logatec pa so in je razlika očitna. Pri inlesovih piha in so zvita, pri kli logatec pa ne so čist ok. Hiša je pa stara 26 let in prav toliko okna.

lp

No razlika med zdajšnjimi okni je pa še bolj očitna. Kot pri vsaki stvari nekateri so pristaši lesa, drugi pač plastike. Les je naravni material, plastika ne. Lesena okna bo treba prej ali slej vsaj prebarvati, katera so pa bolj obstojna, bi lahko pošteno razpredli debato. Inles dela pvc približno deset let, ampak v tem času ni možno reči, da se na montiranih oknih vidi kakšne spremembe, tudi z lesenimi je v glavnem tako. Izjeme so pa lahko pri enih ali drugih. Na slovenskem trgu pvc okna verjetno niso kaj več kot 15 let, ali pa jih je bilo prej še bolj malo in še manj v individualnih hišah in stanovanjih. Okna so se spremenila in se spreminjajo še vedno. Razvoj gre tudi tukaj hitro naprej in zdajšnja okna niso primerljiva z vašimi okni, ki jih imate vgrajena. lp.s

Pri nas so PVC okna vgradili na eni OŠ že pred približno 25 leti (kar je bilo takrat res redkost, izdelovala pa jih je neka firma iz Slovenj Gradca – ne vem imena). Moram reči, da so tudi še danes videti kot nova.

Hišo imam z vgrajenimi belimi plastičnimi okni že od leta 1977 – torej 29 let. Izdelovalec je bil Kostroj Slov. Konjice. Še danes sem hvaležna sorodniku, ki mi je priporočil, da sem stisnila zobe in jih kupila, saj so bili cenovno takrat nekako 2x dražji od lesenih. (Firmi je ostala neka serija namenjena za izvoz v Rusijo, slovenski trg za individ. gradnjo pa je bil takrat še redkost). V hiši mi je že marsikaj “crknilo” in bilo potrebno obnove, okna pa so še vedno odlična, razen pri najbolj obremenjenih bomo morali menjati drobno tesnilno vrvico. Drugače pa: pleskanje-nikoli, umivanje-enostavno, barva-še vedno kot nova, zvočna in toplotna izolacija-o.k….Torej brez strahu pred plastiko, posebno danes, ko imaš na izbiro celo barve….

oj

No na takih izkušnjah se lahko poda mnenje in sem zelo vesela, da mi malo potlačijo dvome glede plastike

lp

Tudi mi smo se odlocili za plasticna okna v celi bajti, v stanovanju smo imeli alu na eni strani, na drugi pa lesena s termopanom. Upam, da bodo ta plasticna vredna svojega denarja (ca. 2 milijona), mi je pa vsec, da ima folk dobre izkusnje in da ni kake histerije kot recimo pri “tervol ali stiropor”. :-)))

hiše višjega cenovnega razreda nimajo nikoli plastičnih oken, če to kaj pove, ne pri nas, še manj pa v tujini. seveda to ne pomeni, da so bolj obstojna, dajo pa plastična okna in vhodna vrata zagotovo nek cenen pečat hiši, pa če so bela ali barvasta. mi smo novo hišo s plastičnimi okni povsem pokvarili in komaj čakam, da bodo za zamenjat. zaenkrat mi jih je le škoda, ker so kar precej stala.

Menda ja ne misliš, da boš svojo “ceneno” (kot jo sam imenuješ) hišo s tem, ko ji boš zamenjal okna, spremenil v hišo višjega cenovnega razreda. To je nekako tako, kot če bi v avtu nižjega razreda samo zamenjal kolesa in bi pričakoval, da boš s tem dobil Mercedesa.

Pa še to: ni vse samo črnobelo. In torej ne obstajajo samo cenene hiše in hiše višjega cenovnega razreda. Je še kaj vmes. In večina je dovolj pametna, da ve, da ni večna in si zgradi hišo srednjega cenovnega razreda v kateri lahko udobno biva, pa vendarle ne vtakne v njo preveč denarja.

Če je cena kolkrtolk ugodna, če fajn dihtajo, če jih ni treba mazat, mi je v bistvu vseeno, kakšen izgled naredijo (mi pa niso grda). Kar pa se mi zdi izredno grdo in po moje totalno uniči bajto, pa naj ima še tako super truper okna/vrata, je pa napačna barva fasade, tako da pri meni odpadejo vse farbe, ki imajo ime po kakem sadju (recmo marelična al pa breskova) in pa kakršenkoli odtenek rozaste. Ga ni gršega kot pinky bajta, pa naj ima plastična ali lesena okna.

Eh, v bistvu komentiram svensov post, ne Kajinega. 🙂

oj

Mi je pa dal mislit tale post in če dobro pomislim na novogradnje in izgled hiš in koliko cvenka ima folk je res tako. V Avstriji ima večina hiš lesena okna ne vem ali so to predpisi ampak res ne zasledim plastičnih res pa je da grem parkrat tja in po isti poti.

Alu les me ni ne vem kako prepičal, čeprav trdijo da so to zaenkrat naj naj okna glede izolativnosti.

pa pa

Res so PVC nekoliko cenejša. ALU-LES pa so višji cenovni razred, niso pa zaradi tega nič bolj izolativna kot lesena ali pvc. Pa mi povejte ali iz 10 metrov oddaljenosti ločite lesena od pvc oken in kako? Ne vem, da bi pvc okna pokvarila hišo, samo zato ker so iz plastike, lahko se tudi motim.?!

osebno ločim z 10 m ali še več pvc in lesena okna. Ampak mi je na drugoh hišah čisto vseeno, kakšna okna imajo – mi bomo imeli verjetno lesena, ker mi je les lep, diši, pa še živ je.

In ravno v tem smislu sem napisal prvi odgovor na prvo zastavljeno vprašanje, kako se odločiti med lesom in pvc.

čav, miška,

mi imamo doma že 10 let plastična okna od AJM. So bila precej dražja od ostalih ponudnikov, ampak so še danes kot nova. Med stekli je plin (nimam pojma, kakšen, ampak vem, da je zaradi tega zvočna izolativnost večja). Okna so precej velika, pač tipično blokovska in se kljub teži niso nič povesila, super dihtajo, predvsem pa so čudovita za čiščenje. Samo potegneš s cunjo in je. V hišo gredo definitivno enaka okna. Sosedje pod nami (tista mala rumena montažna hiška) imajo lesena, pa so samo slabe volje zaradi barvanja. Les je pač živ in ne vem, kako kaj dihta po parih letih, ko se malce skrči, zvije…

No zaradi tega zvočno izolativna niso kaj bolj, so pa toplotno precej bolj. Vsekakor se je pri nakupu oken pametno s proizvajalcem dobro pogovoriti, jim razložiti vaše želje, potrebe, lego hiše. Izbire je toliko, da je težko oz. nemogoče vse skupaj našteti. Dober proizvajalec ali prodajalec pa vam bo v pogovoru z vami znal svetovati in ponuditi natančno tisto, kar vi potrebujete. Pred obiskom prodajnega salona je pametno biti dobro pripravljen, da veste kaj vprašati, naročiti in tudi veste, kdaj vam prodajalec prodaja nekaj kar ne potrebujete ali vam pametno svetuje na podlagi vaših zahtev in vprašanj. Zato so po tem nejevolja ali veliko zadovoljstvo. Okan za hiško so pa hitro dva miliončka, pa gor. Samo, če dobro izberete, hitro dobite nazaj, kar ste vložili v dobra okna, ali izgubite, kar ste spet vložili v “slaba” okna. Menim, da slabih oken NI. So samo slabo ali neustrezno izbrana.

Zanimivo.

Miška vpraša – v prenesenem pomenu: “kaj mislite o obstojnosti oranžne barve?” In najdejo se taki, ki odgovarjajo (dokazujejo, modrujejo,…) da je zelena bolj primerna.

Ok. Šteffi. Vzamem nazaj in prekličem vse svoje “strokovno modrovanje”. Sedaj pa prosim ti svetuj kako in kaj je bolje glede oken, ker iz tvojega pisanja pa res ni razvidno nič drugega kot neko neuporabno svetovanje.

Nisem rekla, da ne smeš modrovati, le zanimivo se mi zdi, kako se mimogrede skrene s teme pogovora. Nič drugega kot zanimivo.

Če pa si me že povlekel/la za jezik pa še moje modrovanje: v nasprotju s tabo menim (iz lastnih izkušenj), da so PVC okna na slovenskem tržišču precej dlje kot 15 let. Tudi pri nas jih imajo že več kot 25 let v eni šoli ter vrtcu, pa kar nekaj stanovanjskih hiš poznam, ki jih imajo cca. 20 let. Povsod izgledajo še čisto OK.

Da ne bo pomote: ti kar strokovno modruj dalje. Če se mi bo zdelo zanimivo, kar ste napisali, bom to pokomentirala, ok?

Šteffi se strinjam s tvojim pisanjem. Vendar če bereš moje predhodno pisanje, sem napisal ravno nekaj v tem smislu. Za nikogar nisem točno definiral koliko časa se uporabljajo PVC okna. Ker se okna montira za veliko let, pač pet ali deset let gor ali dol pa res ne sme biti ogromna razlika, sploh pri današnji kvaliteti in načinu proizvodnje.PVC okna se v individualne hiše bolj množično montira pa vseeno zadnjih 10 do 15 let. V tem času pa na oknih ne bi smelo biti vidnih sprememb staranja ali sprememb, ki bi jih povzročili vremenski vplivi in vpliv letnih časov.

New Report

Close