Planiranje vrta
Jaz sem prosila krajinsko arhitektko za pomoč. Sicer sem imela že sama dokaj urejeno in lepo, a sem si zaželela spremembe in mi je zmanjkalo pametnih idej. Sestavila sem seznam rastlin, ki bi jih rada, barve, povedala sem, kaj vse želim na vrtu (vodni motiv, pergola…). Takoj, ko je prišla, je že natresla kup pametnih rešitev in zdaj, tretje leto po zasaditvi, je vrt čudovit. Zadovoljna sem in mi ni žal denarja, ki sem ga odštela (100.000,00 sit). Rož je pa ogromno. Cena je menda odvisna tudi od števila rastlin.
Če boš prosila koga za pomoč, je pametno, da si že sama narediš načrt, kaj bi rada, kaj ti je všeč, barve…, ker drugače vse določijo sami in ni nujno, da boš zadovoljna.
Samo načrt je bil pri meni 100.000 sit. Sam das mere vrta, potem pa dobis mapo z natančno narisano zasaditvijo. Nekaj listov je v bistvu racunalniskih risb, nekaj je potem seznamov rastlin s slovenskimi in latinskimi imeni, cenami, napisani so tudi vrtnarji, kjer lahko določeno rastlino kupiš in število rastlin, ki jih boš potreboval. Za umetniski vtis doda se racunalniski izris kotickov vrta po zasaditvi in opis.
Cena nacrta je odvisna tudi od stevila rastlin, jaz jih imam ogromno, tako da sem precej denarja dala tudi za same rastline. Sem pa kupila manjse stevilo rastlin, kot je bilo navedeno, saj se v nekaj letih razrastejo in mi je hudo potem metat rožice stran.
Sadiš pa lahko tudi postopoma in je lažje. Jaz sem pač nora na vrt in sem se odločila, da čim več uredim v enem letu. Delali smo pa vse sami.
Ali se meni samo zdi, toda te cene se mi zdijo malce pretirane. Midva sva se šele lotila urejanja dvorišča in sem že čisto obupala in že nekajkrat povišala najin budget. Sedaj sva pristala na tem, da bova plačala za odvoz odvečne zemlje, napeljava odtočnih cevi in priprava dveh jaškov, betoniranje in polaganje porfida nič več in nič manj kot 1,6 mio. Gre pa za celih 117 m2.
Groza! Kje je potem še ograja, ploščice za tisti del, kjer bo vrtna garnitura, nadstrešek in pa tenda?
Saj te pride to toliko kot, če bi urejal notranjost hiše. : (((
1,7 mio? Joj, joj, to pa je res veliko. Če bova midva zadovoljna z najinim izvajalcom, ti lahko posredujem njegovo tel. št.
Nama pridejo rihtat dvorišče v začetku junija.
Prej sem morava še odločiti kar se ograje tiče. Ne veva, ali bi imela lesena drsna vrata ali kovinska. Kak predlog?
Kako gre skupaj lesena ograja okoli dvorišča in kovinska drsna vrata.
najprej je treba ločit, kaj pomeni planiranje. Če je parcela na ravnem, v bistvu ni ne vem kakšnih posegov. Midva imava vse skupaj v samem hribu, vmes so skale, še cesto smo mogli sami speljat (mimo skal) 9 m visoko škarpo naredit zato, da smo pred hišo pridobili ravnino…kot rečeno – razlike v terenu vplivajo na te različne cene. Midva sva dobila krajinskega arhitekta iz Tržiča, skupaj smo predebatirali najine želje, upoštevala sva njegove predloge in potem smo začeli ureditvijo te okolice. Najprej smo cesti dali formo (polagali robnike in delali škarpe), zarisali do kam bomo tlakovali, na drugi strani so nama iz Save vozili skale, da smo naredili škarpo, vozili prst na eno hudo brižino….no, to brižino sva potem presekala z drenažo in nanjo nasula rizel, da sva jo malo razbila…čez brižino sva pribila zastirko, da se ni razrasla trava.
no, in šele tukaj je nastopila faza zasajanja. Tudi nama je eno osnovo dala Ruth Podgornik Reš iz Podvina, njene ideje so mi všeč ravno zato, ker povdarja avtohtono rastlino. Gorenjska, hribi – čim več ta nizkih borovcov, vmes prekrivne plazeče vrtnice, rese v rdeči barvi….čim več prekrivnega, čim bolj naravno. Brez kakšnih cipres 🙂
Cene so pa take, da tiste prekrivne rastline niti niso tako drage. Tam, okrog 600,800 sit je že kar nekaj ponudbe. Resa tudi. Vmes je pa fajn, da daš kakšno stvar, da malo razbije: ta rdeč javor 24.000 sit, pa kakšen macesen (ta skravžan:-) je tudi 15.000….v glavnem, se kar nabere.
Če si kdaj pogledate Delovo prilogo Delo in dom se tudi dobi dobre ideje. Potke, narejene iz lesenih kostanjevih drogov, vmes rizel, okoli pa različne sorte trav….zelo lepo in ne tako drago. Pa še sam lahko veliko narediš.