Najdi forum

plačilo zoba

Spoštovani,
imam malce nenavadno vprašanje: junija 2006 je moj takratni zobozdravnik dal predlog na ZZZS za sofinanciranje zobne protetike (na levi strani zgoraj mi manjkajo 6,7 in 8). Da mi bi naredil vsaj 6, je zobozdravnik predlagal mostiček iz 5 in 4, ki imata prav tako velike plombe in sta obenem zelo obarvani od tetraciklinov. Zobozdravnik takrat ni bil siguren, če bo ZZZS to sploh sofinanciral (vem,da zgolj estetske indikacije ne pridejo v poštev, ampak na levi strani zgoraj sem res brez zob).
Na datum predvidenega brušenja sem ostala s sinkom v bolnici, tako da res nisem mogla iti. Zatem je minilo celo leto, ko se nekako nisem “utegnila” odločiti za ta poseg. Lani poleti pa se je moj zobozdravnik upokojil, tako da sploh ne vem, če je ZZZS zadevo “odobril” ali ne.
Sedaj imam novega zobozdravnika, ki bi zadevo speljal do konca. A novi zobozdravnik je vnaprej dejal, da ZZZS tega ne bo sofinanciral-
Sama se tisti hip tudi nisem spomnila na to, da smo vlogo že poslali.
Kako lahko zdaj po letu dni in pol sploh izvem, če je bila ta vloga odobrena ali ne ? V primeru, da je bila, je to sedaj že zastarelo ali kako ? Novi zobozdravnik tudi še nima kartotek, ker – kolikor vem – še ni bila izvedena selitev na novo lokacijo…
Kakorkoli: rada bi le vedela, če imam možnost karkoli koristiti iz naslova ZZZS ali sploh ne. Ne glede na to sem sedaj odločena, da si zobe uredim.
Vnaprej hvala za Vaš odgovor.

Spoštovana amna,

hm, najprej je potrebno pridobiti vašo staro kartoteko, v katero so zagotovo vstavili tudi “predlog zoboprotetične rehabilitacije”. Iz njega bodo razbrali, ali je predlog potrjen ali ne. Po mojem pozavanju pravil se tudi jaz mnenja, da tega niso priznali, pa tudi sicer je tak mostiček strokovno (in statično) nekoliko vprašljiv.
Kako je s priznavanje storitvepo nekaj letih (tudi če je bilo odobreno), vam ne znam odgovoriti. Najbolje bo, da se obrnete kar na plačnika (ZZZS – območno enoto v katero spada kraj, kjer je vaš zobozdravnik).

Še enkrat lepo pozdravljeni,
imam še eno tehnično vprašanje: ali sem staro kartoteko dolžna jaz dostaviti do novega zobozdravnika ali je to v domeni novega zobozdravnika.
Vnaprej hala za drug del odgovora.

Spoštovana amna,

kartoteko bodo novemu zobozdravniku dostavili na zahtevo – bodisi originalno verzijo ali fotokopijo karoteteke in vseh dodanih listin.

New Report

Close