Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Odškodnine in zavarovalnine Plačilo regresa – ga je delodajalec dolžen plačati?

Plačilo regresa – ga je delodajalec dolžen plačati?

Sem poggoglala in našla:

Zavarovanje pravne zaščite

S sklenitvijo zavarovanja pravne zaščite boste poskrbeli za svojo pravno varnost. Sklenite zavarovanje pravne zaščite še danes in dovolite, da mi prevzamemo rizik visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas!

Mesečna premija za posameznika že od 8,99 €.

Če sklenete zdaj, vam morda ne bo veljalo za ta primer, bo pa gotovo v naslejnjem, ki jih pri takšnih delodajalcih lahko pričakujete.

Vaše prednosti z zavarovanjem pravne zaščite

Pridobili boste možnost nasveta odvetnika 1-krat mesečno.

Plačali boste minimalno mesečno premijo za vse družinske člane ter se tako izognili visokim sodnim in odvetniškim stroškom.

Imeli boste krite tudi stroške nasprotne strani v primeru, da na sodišču izgubite.

Lahko koristite zavarovanje v Sloveniji kot tudi v Evropi.

Pridobite si dostop do spletnega nabora dokumentov.

V primeru spora vam priporočimo odvetnika, lahko pa v dogovoru z nami izberete tudi svojega.

no,zdaj smo pa mi na istem – jasno je,da šef noče izplačati regresa.
srečna sem,da sem našla to temo.
očitno to ni tako redko.banda pozresna.

Nimam odgovora zate, je pa moje vprašanje tudi na temo regresa. Mene pa zanima, če kdo ve, ali bi jaz morala dobiti regres, če sem se zaposlila 15. 7. 2025 in če da, do kdaj bi mi ga morali izplačati?

@Anonimno3021 Tole pravi CGPT. Da, tudi ti imaš pravico do regresa – sorazmerno glede na čas zaposlitve.

Ker si se zaposlila 15. 7., se šteje, da ti pripada polovica regresa (od 15. 7. do 31. 12. je več kot 6 mesecev).

📌 Kaj pravi zakon (ZDR-1):

Če si zaposlena več kot 6 mesecev v koledarskem letu → pripada celotni regres.

Če si zaposlena manj kot 6 mesecev → pripada sorazmerni del.

Regres mora biti izplačan najkasneje do 1. julija tekočega leta, oz. v izjemnih pogojih (likvidnostne težave) do 1. novembra, če je tako določeno v kolektivni pogodbi.

👉 Ker si se zaposlila 15. 7. 2025, se ti leto 2025 šteje kot več kot 6 mesecev zaposlitve → to pomeni, da ti pripada CELOTNI regres, ne le sorazmerni del.

Pozor na eno pomembno stvar, ki je še nihče ni omenil – če je podjetje res v takšnih težavah, preverite ali so vam sploh redno plačevali prispevke za socialno varnost. Zgodi se, da delodajalec izplača neto plačo, a prispevkov ne odpelje naprej. To lahko ugotovite na eUprava portalu pod “Podatki o zavarovanju”. Če prispevki niso plačani, imate še večjo težavo – problemi z upokojiteljsko dobo, zdravstvenim zavarovanjem… V takem primeru je nujno čim prej reagirati, ne samo zaradi regresa.

Ne čakat, da ladja potone! Jaz sem bil v podobni situaciji pred tremi leti. Šli smo prek inšpektorata, dobili smo prav, delodajalcu so naložili globe… in kaj? Podjetje je šlo v stečaj čez pol leta. Regresa nismo videli, ker ni bilo iz česa izplačati. Ne pravim, da se ne splača borit – SPLAČA SE – ampak bodite pripravljeni tudi na scenarij, da boste morali čakati na Jamstveni sklad RS. Tam potem vložite zahtevek za neizplačane plače/regres. Ni hitro, ampak vsaj nekaj dobite. Moj nasvet: začnite TAKOJ tudi gledati za drugo službo.

Zanima me še ena stvar – kaj pa vaše plače? Ali so te redno izplačane?  Če delodajalec zamuja z izplačilom plače več kot 15 dni v obdobju šestih mesecev, lahko delavec odpove pogodbo in zahteva odpravnino + regres + druge terjatve. To bi bilo morda smiselno preveriti z odvetnikom.

Jaz sem bila lani v IDENTIČNI situaciji. Majhno podjetje, 12 zaposlenih, lastnik cel čas obljubljal regres, potem pa oktobra rekel da ni denarja.

Šli smo na inšpektorat VSI SKUPAJ – oddali smo skupinsko prijavo. V dveh tednih je prišel inšpektor na ogled, pregledal knjige, in lastnika prisilil da najde rešitev. Na koncu smo dobili regres v treh obrokih – november, december, januar. Ni bilo idealno, ampak vsaj smo dobili.

Ključno je bilo da nas je bilo VSEH 12. Ena sama bi verjetno čakala še danes.

Ps: podjetje še vedno posluje, torej očitno denar je bil, samo prioritete so bile drugje.

Mi nismo šli na inšpektorat, ampak smo zagrozili da gremo v medije. Poslali smo dopis na RTV, Pop TV, 24ur… še nismo objavili zgodbe, samo zagrozili. V tednu dni po tem je direktor “čudežno” našel denar za regres. Ne pravim da je to najbolj elegantna metoda, ampak deluje. Podjetja se bojijo negativne publicitete bolj kot glob od inšpektorata. 🙂

Velikokrat je problem v prioritetah – lastnik raje plača dobavitelje, kredite, davke… zaposleni pa so zadnji na vrsti ker “ne bodo nikamor šli”. To je napačna logika ampak se pogosto dogaja. Drugo – včasih lastniki kar zadržijo izplačila da imajo denar v prometu. To je nezakonito ampak se dogaja, sploh v manjših firmah kjer ni sindikata.

Slišal sem da se lahko pred sodiščem poskusi mediacija – hitrejše je in cenejše kot sodni postopek. Če delodajalec pristane na pogovor, se morda da dogovoriti za obročno plačilo ali nekaj takega?

Ne vem če je to sploh možno pri regresu, ampak morda?

Če je podjetje res v težavah in lastnik res ne more izplačati – mar ni bolje malo razumevanja? Mislim, če podjetje propade, izgubite VSE – službo, regres, vse. Če pa preživite težko obdobje skupaj, morda čez pol leta pride boljša situacija?

Ne pravim da se ne boriti za pravice, ampak včasih je pragmatizem boljši kot principi. Just my two cents.

To je tipičen manipulativni argument ki ga uporabljajo slabi delodajalci!

“Bodite razumevajoči, saj smo vsi v istem čolnu” – NE, NISMO. Lastnik ima premoženje, nepremičnine, avto, varčevanje. Delavci na minimalcu živijo od plače do plače.

Zakaj naj bi DELAVCI financirali podjetje z odpovedovanjem svojim zakonskim pravicam? To ni solidarnost, to je izkoriščanje.

Če podjetje ne more izplačati osnovnih zakonskih obveznosti, potem NIMA pravice poslovati. Točka.

Jaz imam dva otroka, partner je brezposeln, živim od plače 900 EUR neto. Regres za mene ni “bonus” – to je denar s katerim plačam šolske potrebščine, zimske čevlje, morda popravim avto da lahko pridem v službo.

Ko mi delodajalec ne izplača regresa, ME KRADE. Ne morem pa jaz “malo razumevajoče” odnehati z obveznostmi do otrok, mar ne?

Tako da ne, razumevanje za lastnike ki vozijo novega mercedesa in hodijo na Maldive nimam. Naj najprej on proda svoje luksuze, šele potem naj zahteva “razumevanje” od nas.

Zanima me še ena stvar – ali lahko delodajalec ponudi NADOMESTILO namesto regresa? Npr. dodatni prosti dnevi, boni, kakšna druga ugodnost? Ali je to zakonito ali MORA biti denar?

Odgovor na objavo uporabnika
MArek, 28.11.2025 ob 10:52

Zanima me še ena stvar – kaj pa vaše plače? Ali so te redno izplačane?  Če delodajalec zamuja z izplačilom plače več kot 15 dni v obdobju šestih mesecev, lahko delavec odpove pogodbo in zahteva odpravnino + regres + druge terjatve. To bi bilo morda smiselno preveriti z odvetnikom.

S plačami pa ni zamujal. Pa tudi ne bi rada zdaj službo izgubila zaradi tega. Sem za bolj mirno reševanje, ne da gremo na nož.

New Report

Close