Plačilo po predračunu
Kopirano iz Zakona o varstvu potrošnika:
41. člen
Če podjetje molče ali izrecno pogojuje nakup blaga ali opravljanje storitev z delnim ali celotnim predplačilom in dobavi blago ali opravi storitev po prejemu predplačila, je dolžno potrošniku ob dobavi blaga ali izvedbi storitve obračunati in plačati obresti po obrestni meri, po kakršni se obrestujejo hranilne vloge, vezane nad tri mesece.
In še iz Sprememb in dopolnitev Zakona o varstvu potrošnika:
29. člen
V 41. členu se dodata nov drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
“Določba prejšnjega odstavka se ne uporablja, če je predplačilo plačano v roku manj kot 3 delovne dni pred dnem, ko se opravi dobava ali začne z opravljanjem storitev.
Določbe tega zakona, ki se nanašajo na predplačilo, se ne uporabljajo v primeru, ko podjetje pogojuje nakup blaga ali opravljanje storitve z izročitvijo are.”
Barca najlepša hvala za odgovor, vendar moram priznati, da zadnjega stavka ne razumem najbolje.
Če sem čisto praktična: pri nakupu ploščic so izvedbo naročila pogojevali z delnim plačilom ali plačilom v celoti. Obljubili so, da bodo ploščice dobavljene v roku treh tednov. In zdaj me spravljajo ob živce: ploščic še vedno ni, ker zdaj pa štrajkajo špediterji na italijanski meji. Halo? A je bilo treba zadnji trenutek ponje? Saj vem, da je za njih neracionalno, da hodijo za vsako stranko posebej. Pa vseeno – tudi take stvari morajo vzeti v zakup in naj si dajo malo rezerve. In zdaj me vse jezi. Mojster čaka, denar je že pri njih, ploščic pri nas pa še vedno ne!
Iz Zakona o obligacijskih razmerjih:
IX. ARA IN ODSTOPNINA
1. Ara
Vračanje in vštevanja are
64. člen
(1) Če je ob sklenitvi pogodbe ena stranka dala drugi stranki nek znesek denarja ali neko količino drugih nadomestnih stvari v znamenje, da je pogodba sklenjena (ara), se šteje, da je pogodba sklenjena, ko je ara dana, razen če ni dogovorjeno kaj drugega.
(2) Pri izpolnitvi pogodbe se mora ara vrniti ali všteti v izpolnitev obveznosti.
(3) Če ni dogovorjeno kaj drugega, ne more stranka, ki je dala aro, odstopiti od pogodbe s tem, da pusti aro drugi stranki; prav tako ne more tega storiti druga stranka s tem, da vrne dvojno aro.
Neizpolnitev pogodbe
65. člen
(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.
(2) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro, sme druga stranka po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are.
(3) Kadar druga stranka zahteva izpolnitev pogodbe, ima vselej tudi pravico do povrnitve škode, ki jo ima zaradi zamude.
(4) Sodišče sme na zahtevo zainteresirane stranke zmanjšati pretirano veliko aro.
Pri delni izpolnitvi obveznosti
66. člen
(1) Pri delni izpolnitvi obveznosti upnik ne sme obdržati are, temveč lahko zahteva bodisi izpolnitev ostanka obveznosti in povrnitev škode zaradi zamude, bodisi povrnitev škode zaradi nepopolne izpolnitve, vendar se v obeh primerih ara všteje v odškodnino.
(2) Če upnik odstopi od pogodbe in vrne tisto, kar je prejel kot delno izpolnitev, lahko izbira med ostalimi zahtevki, ki pripadajo eni stranki, če je pogodba ostala neizpolnjena zaradi razlogov na strani druge stranke.
Skratka – z obrtniki je vedno križ.
Meni se je celo zmotil, ko sem naročila ploščice in mi je pripeljal napačne:(
Še sreča, so mi zdajšnje bistveno bolj všeč – prejšnje so položene izgledale roza, na eni sami se to niti ni videlo.
Nikoli ne veš, kaj je za kaj dobro, živčkov pa je škoda.