Najdi forum

plačevanje zdravil

Pozdravljene.

Zanima me, kakšne izkušnje imate s plačevanjem zdravil. Meni je zdravnica napisala dva recepta – enega zelenega in enega belega, pa sem morala plačati za oba. Recept je bil (zelen) za kapljice pri prehladu in (bel) za Sinecod kapljice za miritev kašlja.
Kaj pomaga, če zdravnik napiše recept, če pa moraš zdravila plačat.

Lep dan želim vsem.

Klavdija

Lahko vprašaš v lekarni, če imado kako drugo zdravilo z isto osnovo na recept in greš nazaj k zdravnici in prosiš za navedeni recept. Tudi meni se je tože zgodilo, da sem dobila zdravilo za plačat pa mi je lekarnarka sama rekla, da naj grem k zdravnici po recept za to in to zdravilo, ki je pač drugega proizvajalca, pa ni za plačat. Čeprav sinecod je za plačat.

zeleni def niso za plačat

Ni res, zeleni recept, ki sem ga včeraj dobila za otroka od pediatra, gre pa za Linex, sem morala plačati. Definitivno.

Zeleni se plačujejo glede na to, na kateri listi je zdravilo.Če je na A listi, kjer se plačuje, je treba pač plačati.

Pa naj še jaz povem tisto, kar vem iz prakse:

zdravnik napiše na recept tisto zdravilo, ki ga izdeluje “njegov” proizvajalec. To vem iz prakse, saj je vsak zdravnik “odkupljen” s strani določene farmacetske firme.

Zdravnika potem nič ne briga ali je za plačati ali ne (vsaj večino zdravnikov ne!), finančne posledice seveda nosimo pacienti. Farmacevtske firme pa seštevajo vrednost oz. promet, ki jim ga naredi posamezni zdravnik. In od tega so seveda potem odvisne bonitete, ki jih ima zdravnik pri tej farmacevtski firmi.

Mogoče se kdo ne bo strinjal z menoj, ampak prej naj nekaj let tesno dela v zdravstvenem timu – kjer je vključen tudi zdravnik in pisanje receptov in obiskovanje zdravnika s strani predstavnikov farmacevtskih firm in dajanje simboličnih nagrad (“a la” propagandni material). Vse to seveda lahko vidite, vsega večjega pa verjetno ne boste.

Ena izmed takih nagrad zdravnikom (kar so hoteli le-ti prikazati popolnoma drugače, pa jim ni v celoti uspelo) je bilo safari potovanje v Kenijo, ki ga je financiral Lek (ali pa Krka – sem pozabila) – seveda prikazano kot službeno potovanje ali pa udeležba na seminarju.
Uh, kaj vi – “nezdravstveni” ljudje še ne veste…..

Tudi zdravniki so še kako krvavi pod kožo (še bolj kot katerikoli drugi zaposleni v drugih poklicih), čeprav so že prej vedeli kakšen poklic si izbirajo….

Vsa zdravila, ki so na negativni listi moraš plačati pa naj bo z receptom ali brez.

Špela, 100% se strinjam s tabo in stojim za vsako tvojo besedo. Izgleda, da smo nekateri zgrešili poklic (Kenija vabi;))…

LP

New Report

Close