Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja plačevanje vrtca – pravica pa taka – GREMO V AKCIJO!

plačevanje vrtca – pravica pa taka – GREMO V AKCIJO!

Malo ljudi se je po mojem pripravljenih javno izpostaviti, kot npr. Nataša, ki je bila na TV prejšnji teden. Zato pa sem po njenem nastopu odprla vprašanje, koliko mamic je pripravljenih it v politiko, pa ni bilo nobenega odziva. In to je to, zaradi česar smo v Sloveniji tam, kjer smo!!!

Za kakršno koli kompleksno reševanje teh problemov po mojem ni dovolj en članek v časopisu ali 5min objava pri dnevniku. To hitro sproži polemike, potem pa se vse še hitreje pozabi.

Po mojem je premalo politikov, ki jih zanimajo ta področja. In ideja, da se poslanci v DZ seznanijo s člankom, je dobra.

LP

Lara, ideja se mi zdi dobra, ker se že prejšnjem postu, ko se je govorilo o vrtcih predlagala, da samo jamranje ni dovolj, da je potrebno nekaj narediti. Mogoče je to začetek, če se članek pošlje politikom, pa naprej …imaš izdelano kakšno strategijo?
Mislim, da bi bilo potrebno drugačno financiranje vrtcev in plačevanje tako kot je predlagala G v prejšnih postih. lp petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Ok, da ne bo kdo napačno razumel, da mečem polena pod noge. Ker imam že nekaj lastnih izkušenj z akcijami… Vsekakor podpiram to akcijo oziroma predloge k spremembam sistema plačevanja!

Strinjam se, da je pismo poslanecm lahko dobra ideja. Toda predlagati je potrebno tudi morebitne konkretne rešitve problematike, poslanci si jih zagotovo ne bodo kar sami umišljali. Potrebno je žal še mnogo več, tukaj so lahko mediji v pomoč, da je problematika tako tudi javno poznana in predstavljena z večih plati.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Potem bi mogli uvest pa še eno policijo, da bo čekirala brezposelne. Pri nas jih je namreč polno – na papirju. V resnici hodijo pa ženske v Avstrijo pucat, moški pa švasat. Znesek za plačilo vrtca je na moji položnici 100 jurjov, na njeni pa 5. Res lepo.

Jaz vas tudi podpiram/pa sebe podpiram tudi/, me pa zanima, katera se bo toliko izpostavila, da bo poslancu/poslancem poslala omenjeni prispevek v vednost.

To je res problem. Slovenci si ne upamo!!! Raje smo tiho in potem se prah poleže! ZNESEK NA POLOŽNICI PA OSTAJA!!!

Se pa na forumu pojavlja veliko punc, ki si upajo in so si že upale. Pa še dobre organizatorke so. TinkaraC, Analina, Nataša… Določene akcije so bile izpeljane z veliko entuzijazma in uspele so. Katera punca si bo naslednja upala povzdigniti glas in se izpostaviti? Mislim, da potrebujemo liderko, kateri bi sledilo nemajhno število!!!

Glede medijev – ja, jih imam v mislih, vendar, ko bo stvar zrela za tja, ko bo izdelan in razjasnjen celovit pristop. Ko se bodo kolesa začela premikati in vrteti. Delam na tem. Prej znajo mediji le škoditi.

LARA NOVAK

Ta naša država.
Veste, nekateri zaslužijo bajne denarce pa nimajo nobene nepremičnine, avto služben, itd.
V glavnem vse potrošijo zase in nimajo nič.
A je potem fer, da bomo tisti, ki zaslužimo povprečno plačo in smo si z muko (krediti itd.) kupili stanovanje na koncu plačevali enak znesek kot oni ?
Tako, srednji sloj vedno našpuka, dejstvo !

Še ena za akcijo. Čakam predlog da ga podpremo.
Sem za socialno državo vendar na drugačen način.

Zakon je tak, da ti otroka zaradi tvojega neplačevanja NE SMEJO izključiti iz vrtca. Zato pa tudi je toliko neplačnikov (že sedaj). Res pa je, da pri neplačevanju prednačijo tisti, ki imajo takorekoč minimalne zneske za plačevanje…

nika

Punce, ne vem, če je dobra rešitev zmeniti se, da se vrtca ne bo plačalo. Vedno se bo našla katera, ki bo ta “dogovor” pozabila. In tudi dolgoročno ne vem kaj se bi s tem doseglo. Vrtec gre v opomine, potem izterjavo,… zakon pa bo ostal tak, kot je. Žal!

Če ima kaka veze pri medijih, bi bilo dobro priti do njih – kakšne udarne odaje, je pa res, da je treba imeti pri roki kakšno konkretno rešitev, oz. spremembo… Ne vem pa, zakaj se bi bale iti na TV?! Kaj pa vam kdo more?

Upam, da vam uspe – moj gre v vrtec šele prihodnje leto. Sem pa absolutno z vami! Le, da sem jaz še najbolj jezna na tiste “brezposelne”, ki domov nosijo veliko denarja, švercajo pa se na poštenih… Grrrr, me kar pojezi!!!

nika

…rodila se je miš.

Ah ne, motim se! Niti miš se ne bo rodila…

Tudi našo družino država vsak mesec preko položnic za jasli pridno opominja, da smo po njenem mnenju bogati, čeprav se sami ne počutimo tako… Pa ne da imamo zopet diktaturo proletariata? Ne, najbrž nimamo, ker tistega pravega proletariata skorajda ni več. Torej ostane le diktatura, ali kaj? Ne bom več raje naprej razpredal, se pa absolutno strinjam z Mrkaićem.

In kaj sedaj kokodakate(mo) tukaj na forumu? OK, če je komu lažje, ker malce izprazni prevelik pritisk skozi ventile na forumu, potem idejo podpiram. Da bi pa kdo resno mislil z efektom članka na poslance pa, ah dajte no…

Ljudje božji, zmeraj je ključno vprašanje zavestnih akcij: ZAKAJ? In če se ob tem še spomnimo, da je bojda Bog najprej sebi brado ustvaril, postane situacija še bolj jasna… Zakaj bi torej nek poslanec, ki je star 60 let in ima 500 kSIT plače drezal v sistem pobiranja davkov, da olajša življenje neki skupinici ljudi, ki so že tako ali tako popolnoma ukročeni, cesarjaboječi ter pridni plačevalci davkov? Kaj pa boste naredile? Šle z vozički na cesto? Yeah, dokler ne bodo dve urici okrog in bo čas za naslednji podoj, ali dokler dete prvič ne kihne? Grožnja državi pa takšna… Torej vaših (naših) groženj se poslanci ne bodo ustrašili, ostane torej še pozitivna motivacija. Vrtec? Joj, na smeh jim bo šlo. In se bodo s solzami v očeh spraševali, da zakaj pri zlomku se državljani enkrat ne spomnijo in predlagajo ukinitev davkov za kupce najboljših avtomobilov. Oh, tam pa, tam bi pa poslanci videli svoj interes!

Kaj je torej možno narediti? Najboljšo ali celo edino možnost vidim v ustanovitvi privatnega (pol)institucionalnega varstva, kjer bi ena ali dve vzgojiteljici izvajali podoben program kot v vrtcu. Morali bi shajati s ceno cca. 40.000 SIT po malčku. Ali je takšna finančna konstrukcija izvedljiva, ne vem, konec koncev pa gre pri npr. dvanajstih otrocih za 480 K SIT, s katerimi bi se morda dalo shajati, pa da ostane nekaj tudi za varuški. Na pomoč države, ki velikodušno sofinancira vrtce (in s tem nekateri dvakrat naj*bemo) pa v tem primeru najbrž ni za računati…

Torej mamice, izziv je pred vami. Nekatere jamrate glede službe in hkrati glede dragega varstva. Zakaj pa ne bi poskusile?

lp,
mačkon

PS: In če katera vidi tudi v mojem zgornjem tekstu zgolj provokacijo, je zrela, da poišče bolj strokovno pomoč od tega foruma.

Popolnoma Vas podpiramo v vaši akciji, na to temo je že bilo nekaj oddaj”Preverjeno ” in državna sekretarka za delo in socialne zadeve g. Alenka Kovščca povedala, da imamo najboljši zakon na svetu, toliko v vednost.

Za začetek bi bilo dobro da bi to temo odprla Oriana na TV Paprika in povabila ministra Gabra v oddajo in bi ga lahko direktno povprašale in se izpostavila katera od Vas.

Pisma poslancem ne bodo kaj dosti zalegla, ker vam v najboljšem slučaju bodo veliko obljubili, ker je volilno leto, naredili pa nič, ker je tak sistem.
Državi denarja primanjkuje po vseh šivih in se ne bodo odrekli lahkega zaslužka, raje vas bodo prepričevali, da imajo oni prav.

V društvu smo pripravljeni aktivno sodelovati in vam tudi pomagati,

Društvo za večjo rodnost in plodnost Slovencev, Ljubljana, Skrbinškova 34 tel 01 4271-393 ali 041 221-388

Bravo Mucek! Se napol podpišem pod tvoj post /ampak res samo na pol in to velja za prvo polovico/. Zelo dobro in duhovito si nas opisal. Tvoja ponujena rešitev pa je samo izhod v sili, ki dolgoročno ne reši problema. Dejansko bo se moral spremeniti način financiranja vrtcev oz. plačevanja vrtcev.

Osebno se bolj strinjam z Niko, ki pravi, da je potrebno problem spraviti v javnost/v medije. Nika – ti bi bila kar pravšnja oseba za sprožitev tega problema. Ampak na kakšen način potem osebi, ki se bo izpostavila, izraziti podporo?

Kaj pa o tem meni TinkaraC? V zvezi s tem se še ni opredelila. Pa velikokrat nastopi s kakšnim pametnim predlogom.

No, Mačkon, tako na easy pa spet ne gre, a ne… Tudi sama sem doma z otročkom, pa bi, če bi hotela čuvati še 10 drugih rabila veliko več kot pa pišeš ti. Prvi problem je prostor, kot drugo – otroci v vrtcu jejo in, če jih čuva ena ženska – ja, kdo pa bo kuhal??? Tretji strošek so igrače, rekviziti za ročne ustvarjalnosti,… Pa tudi močno dvomim, da bi vsaka mamica dala svojega otroka čuvati ženski, ki je pač brez službe, ni pa po poklicu vzgojiteljica…

Se mi zdi, da si preveč na easy zastavil vse skupaj. Drugače pa tale ideja niti ni slaba. Le bolj na široko bi jo bilo potrebno zastaviti – in problem bi bil zopet DENAR… Žal!

nika

Ha, ha, jaz za v javnost? Misliš?! Res je, da ponavadi povem / napišem kar si mislim, zato pa jih tudi večkrat dobim po buči… Pa bo že.

Aja, pa res je to. Če se neka izpostavi, je za pričakovati, da bo imela podporo. Ne pa da se potem, tule glasne mamice potuhnejo takrat, ko bi bilo treba povzdigniti glas!

nika

Ja Nika! Ti bi bila pravšnja. Se mi zdi, da si zelo bistra, zgovorna in bojevita, ko je treba. Otročka imaš tik pred vstopom v vrtec, se pravi, si idealna.

REs pa ne vem, kako izraziti podporo. Ta forum je premalo. Zbiranje podpisov sredi na Tromostovju? Kakšen predlog?

ha, ha. Ne vem ali bi si sama te lasnosti štela v plus ali v minus. Že od malega sem imela problem s predolgim jezikom… In mama mi je večkrat rekla, da, ko bom umrla, bo treba moj jezik posebej ubiti… Huh…

nika

POtem pa imaš še razne inšpekcije, ki ti zakomplicirajo pri kvadraturi, higieni (cvetlični lončki na policah…) in še marsičem :((((… tko, da se lahko za hitro odprtje nadomestnega vrtca obrišemo pod nosom…..

Vzgojiteljica mora imeti narejeni še dve leti višje vzgojiteljske šole…, itd, itd,….

Poslovnega izziva torej ni in sem se togledno motil (ali pa vas precenjeval).

Veste, drage dame, glede poslovnih izzivov je večinoma tako, da na začetku noben posel ni ravno easy, sicer bi se tega posla najbrž že kdo lotil. Kaj je torej easy? Hja, kupiti srečko in upati na sedmico, čeprav dobro obveščeni pravijo, da tudi to ni čisto “ziher” varianta…

Ostane torej zares le še pobiranje podpisov…

Ampak čemu bi pa podpise sploh kdo resno jemal,
če pa imamo najboljši zakon na svetu?
(Pa kako hudiča, da jaz te dobrote od zakona ne dojamem…)

lp,
mačkon

res da se ne prijavim, ampak tale @ nisem jaz… 🙁
grem iskat nov nick…

a.

New Report

Close