Najdi forum

plačevanje delovne dobe za pokojnino

Za posameznika je zadeva lahko povsem različna, saj je izračun enega od drugega odvisen od kup dejavnikov, med katere šteje tudi za koliko let imate dejansko plačanih prispevkov, kakšna je vaša starost, zakonska pokojninska podlaga ali ste invalidna oseba itd…
Na forumu je mogoče debatirati le okvirno o tem in onem, prejšnjič sem posplošil plačevanje tistih 57-58 € o katerem je tekla debata, saj ljudje mešamo eno z drugim (delovna ali pokojninska doba ) kar pa ni isto.
torej lahko poskušam razložiti ponovno
delovna doba (plačilo teh 58 €) pomeni le bljižnjico do dopolnitve 40 let delovne dobe, (beri prejšnji moj post zgoraj) kar pa se splača, če ste sorazmerno mladi in imate že večji del ustvarjene dejanske delovne dobe (to ni podlaga za večjo penzijo, ker ta znesek ne predstavlja plačilo prispevkov)
Pokojninska doba-leta pa šteje za izračun pokojnine, saj je v ta namen delodajalec za vas plačeval prispevke oziroma vam je to odtrgoval od plače.
Posplošeno:
Če znaša primer osnovna starostna pokojnina za tiste, ki majo manj ali nič let delovne dobe180 € , bo ta znesek ostal enak (to je primer…) tudi če 40 let plačujete 58 €, prednost tega bi bila le to, da začnete s tem plačevanjem s 15-imi leti in plačujete 40 let pa greste tako v penzijo z 55-imi leti (10 let prej), vendar bi zato prejemali najnižji možni znesek (v primeru sem navedel 180 €)
Drugo pa je če bi primer že imeli vsaj 20 let delovne dobe + 20 let plačevanja 58 €, bi potekalo enako kot v prejšnjem primeru, le pokojnina bi znašala več, ker obstaja v tem primeru 20 let plačanih prispevkov na podlagi katerih je mogoče opraviti izračun za pokojnino.

Kot sem napisal, za čimbolj podrobnejše inf. se boste morali obrniti na pristojne ustanove, saj je od primera do primera oseb različno.

S spoštovanjem in lep večer vsem na forumu

Pozdravljeni!
kot ste pojasnili je vsak primer drugačen… vseeno me zanima naslednje…
Stara sem 28 let in nimam še nič delovne dobe. Če se na primer zaposlim pri 30 letih, moram potem delati do 65 leta in bom šla s pogojem starosti v penzijo( ne pa glede na delovno dobo). Glede na to kar ste povedali je … štelo se mi bo 20 najboljših let v izračun? kaj pa odbitek, ker ne bom imela polne delovne dobe(kljub dopolnjeni starosti)? V mojem primeru bi lahko doplačala 5 let za čas študija- vendar je to samo doplačilo pokojnisnke dobe, če prav razumem. Kam bi se potem štelo to doplačilo..h izračunu pokojnine?
Ne razumem niti o čem je govora s temi 57evri, ker kolikor jaz razumem zakon delovne dobe ni mogoče kupiti( delovna doba teče samo za čas ko dejansko delamo)? Glede na vaše razumevanje pa bi lahko plačevala delovno dobo že od 20 leta po 57 evrov in oddelala 20 “prave službe” z vsemi prispevki. Ali bi potem vseeno šla v pokoj pri 60 z enako pokojnino kot nekdo, ki je 40 opravljal to isto službo kot jaz 20 let?
za vsako pojasnilo te zmede bom zelo hvaležna 🙂
Hvala!

g.NIKO

Mi lahko odgovorite na moj primer
stara sem 53 let delovne dobe imam 36let 3 mesece do septemba sem na zavodu in dobivam nadomestilo kaj potem koliko časa bi morala sama plačevati da bi šla v pokoj imam dva otroka pa delo pred 18 letom zelo vesela bi bila odgovora ,ker nikjer ne zasledim podobnega primera
hvala

Prosim za nasvet.
Rojen sem maja 1958 leta.Začel sem delati septembra 1974 leta.Star sem bil 16 let in 4 meseca.
Delal sem neprekinjeno do nov 1980 v isti firmi ( med tem sem bil 15 mesecev na obveznem služenju vojaškega roka).Leta 1980 meseca nov sem odšel v tujino in delal 25 let neprekinjeno.Potem sem zgubil službo, in sem se pri nas prijavil na zavod za zaposlovanje ampak samo zaradi plačevanja pokojninske dobe, in sem jo plačeval vse do danes.Torej z vojsko imam cac 38 let in 6 mesecev štete dobe. Ker se je premija podražila za več kot 300% rezerve so se potrošile razmišljam o prenehanju plačila premije. Prosim če mi svetujete kdaj bom izpolnjeval pogoje po Slo. zakonodaji za pokoj, in ali mi se splača plačevati ali prenehati plačevanje premije?
Hvala,

Ženska, ki je vstopila v obvezno zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, lahko zaradi tega dejstva uveljavi starostno pokojnino pri nižji starosti, vendar samo v primeru upokojitve pri starosti 57 let in 4 mesece ter 37 letih in 9 mesecih pokojninske dobe!

Znižanje starosti ustreza v letu 2012 enajstim dvanajstinam časa, prebitega v obveznem zavarovanju pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Predpisana starost 57 let in 4 mesece pa se lahko na tej podlagi zniža največ do starosti 53 let!

Pri zniževanju starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine po vseh naštetih štirih ali pa po različnih temeljih, veljajo posebna pravila!
Povzetek: v letu 2013 moraš imeti 38 let in 4 mesece delovne(pokojninske dobe za upokojitev). V tvojem primeru gre za znižanje starostne višine ki je 16 mesecev za 2 otroka in 11/12 za delo pred 18 letom(tega koliko časa si delala pred 18 letom ne vidim, menim da kakšno dobro leto) torej še 11 mesecev za delo pred 18 letom. Vse skupaj 27 mesecev ali cca 2 leta. V tem letu bi se lahko upokojila pri 56 let in 4 meseca starosti pod pogojem, da imaš 38 in 4 mesece delovne(pokojninske) dobe. Vsako leto to raste do 58 leta, kar bo pogoj. Po moji oceni bo potrebno plačevati prispevke vsaj še 3 leta in 4 mesece po prekinitvi pravice na zavodu, ker pri tebi starostna ne pride v poštev zaradi veliko delovne dobe.

Imam 11 let delovne dobe in sem na spisu 3 kategorje invalit,ali imam pravico pri65 letih,do penzije.

Zanima,me če se da kje to odplačevat delovno dobo za čas brezposelnosti,za odkup

New Report

Close