Najdi forum

placenta previa

Pozdravljeni!
V14.tednu nosečnosti se mi je pojavila manjša krvavitev,zato sem bila hospitalizirana.Ugotovili so,da je vzrok verjetno placenta previa in da je z otrokom vse v redu.Po nekaj dneh se je krvavitev umirila in bila sem odpuščena.Sedaj sem v 16.tednu in pojavil se mi je izcedek rjave (svetleje kot pri menstruaciji),ki pa ni močnejši kot sicer,posebnih bolečin nimam,temperature tudi ne,skrbime le obarvanost.Prosim za vaše mnenje.Prosim vas tudi za čim več informacij o placenti previi

HVALA

O placenti previji ne moremo govoriti pred 24. tednom nosečnosti, ko je popolnoma zaključena placentacija in se običajno posteljica ne “seli več” temveč ostane preko materničnega ustja oziroma blizu njega, če se v tem času tam nahaja.
Placenta previja lahko povzroči zelo hude krvavitve nosečnice (ne ploda), ob katerih je včasih potrebna tudi transfuzija krvi in takojšnja prekinitev nosečnosti, seveda s carskim rezom. Pred 24. tednom je res lahko posteljica tudi na materničnem ustju vendar to še ne pomeni placente previje, krvavitve pa so običajno blage in se lahko sčasoma umirijo ter popolnoma prenehajo, če se posteljica preseli z materničnetga ustja višje.
Če bo posteljica prekrivala maternično ustje še po 24. tednu nosečnosti bo potrebna hospitalizacija do poroda, saj nikoli ne vemo, kdaj in koliko bo prišlo do krvavitve. V takem primeru je včasih potrebno ukrepati hitro. Le v bolnišnici pa je okolje primerno in varno za tako obravnavo. (Poudarjam…po 24. tednu nosečnosti oziroma včasih še kasneje).

Sem v 30. tednu nosečnosti. Pred 6. tedni je bilo ugotovljeno, da je placenta spredaj in sega do ustja. Sedaj je ultrazvočna preiskava pokazala nespremenjeno lego placente. Navodila zdravnice so, da se ne smem naprezati in da moram ob morebitni krvavitvi takoj v porodnišnico (še vedno hodim na delo). Naslednji pregled imam 6.8.2001. Gre za placento previo? Je možno, da kljub temu ne bom krvavela? Kako je s porodom? Je možen vaginalni porod ali bom rodila s carskim rezom? Tudi prvega otroka sem zaradi prečne lege rodila s carskim rezom, 10 dni pred rokom (elektivni c.r.).

Če je res, da sega posteljica do roba materničnega ustja, gre za najblažjo obliko predležeče posteljice, ki omogoča navadni porod in tudi ni nujno, da krvavi. Kljub temu bi si osebno ne upal vas ne dati v stalež, saj pretiran napor (ne vem kaj in kako je z vami na delu) lahko pospeši krčenje maternice, kar lahko pripelje tudi do predčasnega luščenja posteljice na spodnjem delu maternice, kamor praviloma posteljica ne sodi. Praviloma bi vas celo vsaj nekaj dni zadržal v porodnišnici, da se zagotovo izključi prekrivanje materničnega ustja, izključi morebitno prisotnost žil v predelu materničnega ustja in oceni tudi vašo pripravljenost na morebitne večje krvavitve. (slabokrvnost?, srce?).

New Report

Close