Najdi forum

Plače zdravnikov

dolgo sem delala v glavni slovenski bolnišnici in videla še in še stvari. Ne bom komentirala na dolgo in široko, ker nima pomena.

Moje mnenje je, da si tako kot tudi v drugih poklicih samo peščica zasluži višje plače, večina ne, kar velikemu deležu izmed njih pa bi morali plače znižati.
Če si jih kdo zasluži, so to v prvi vrsti kirurgi in samo kakšen procent internistov. Da povem iz prakse: večina internistov pride v službo, potem kavica, potem nazaj v svojo sobo, za čas vizite mogoče (!) porabijo eno uro. In kaj delajo vse ostalo?
– pišejo članke (npr. znanstveno raziskovalno delo (?)), za katerega krepko zaslužijo
– delajo raziskave za farmacevtske firme (zaslužijo, da te glava boli)
– srfajo po internetu
– če mogoče prideš po informacije izven časa namenjenega za informacije (pa četudi je to samo 5 minut) je odgovor: NI ČAS INFORMACIJ!!! – Ja, to sem doživela, pa ne kot tista, ki je prišla po informacije, ampak tista, ki je posredovala med bolnikovimi svojci in zdravnikom. Nikdar tega ne bom pozabila.
– da ne govorim o strokovnih napakah – in kolikim je bila že dokazana??? – Vrana vrani ne izkljuje oči!
– med njimi je rivalstvo, da ga zlepa ne doživiš drugje, saj se skoraj dobesedno tepejo za nazive, ko pa je treba koga izmed njih zaščititi, pa to naredijo 1000% in ne 100%.

Ne, ne mečem vseh v isti koš – 95% pa vsekakor (izključujem kirurge!).

Pa še en primer:
eden izmed ožjih svojcev mi je že skoraj 2 meseca po bolnišnicah: najprej ena – dve diagnozi – stanje se ni izboljšalo. Potem druga bolnišnica: tri popolnoma druge diagnoze. In sedaj gremo še v tretjo: samo upam, da mi človek ne bo umrl.
Sprašujem se, kaj bi bilo z nekom, ki ne bi imel VIP – jaz jih imam nekje več, drugje manj. Ampak sedaj so mi pri tem svojcu vsaj malo pomagale. Če tega ne bi bilo, bi verjetno še vedno bil v prvi bolnišnici. Pa ne gre tu za kakšne obrobne slovenske bolnišnice, ampak sta dve v sklopu KC.

Jaz jih ne podpiram, prav tako ne podpiram medicinskih sester. In zakaj?

1. naj jih rangirajo po kvaliteti opravljenega dela v zdravstvu (in ne opravljenega dela npr. med. sester v sobah zdravnikov – tudi tega ni zanemarljivo malo)

2. povejo naj koliko dobijo na koncu plačilnega lista in ne koliko je njihova osnova s katero VAM mečejo pesek v oči.

In še nekaj – zdravnik sekundarij je zdravnik pripravnik (sekundarij se namreč bolj učeno sliši!) in kot tak ima vedno svojega mentorja s katerim dela skupaj (če pa ne, je pa to krivda ali mentorja ali sekundarija). Odgovornost je na strani njegovega mentorja.

Vesela sem, da sem spoznala tudi drugo stran – in kot taka lahko korektno presojam.

Čim več zdravja vam želim!

Ja, kar realen pogled na sceno! 🙁

Saj ne morem verjeti, da je vse to res. Če malo pomislim, bo pa kar držalo. Zato so pa v Celju Fakina iz stolčka vrgli, ko jim je hotel malo peruti pristriči. Logično ne?

Absolutno jih ne podpiram več.

Kakorkoli, začetni količnik ne pove prav dosti o neto plači. Neto plača je izplačana na podlagi končnega količnika, kar je začetni količnik s prištetimi dodatki.
In ker slučajno tudi jaz delam v državni upravi (ne v zdravstvu) in sem plačana po količniku, katerega osnovna točka je za vso upravo enaka, vem koliko približno je izplačanega na posamezen količnik s povprečnimi dodatki. In zato ti pač ne verjamem, da jih dobiš le toliko.

In glede na to, da mi ob zahtevani 7. stopnji pripada zač. količnik 3,40, je zdravnik sekundarij za svoje ‘pripravništvo’ lahko kar tiho. Moje pripravništvo je namreč veljalo 1, 87 zač. količnika.

Pa brez zamere.

LP, Ana

Vesna je opisala realno sliko. Tudi jaz sem iz špitala in moje mnenje je, da si le 5% zdravnikov zasluži svojo plačo.

Vam bom pa se jaz nekaj napisal.

Sem zobozdravnik v enem od slovenskih ZD. Imam 6 let delovne dobe. 230.000 sit plače.

Delam od točno 7.00 do 13.30 oz. do 14.00 dopoldan in od 12.30 do 19.30
popoldan( 2x/teden). Delam kot po tekočem traku BREZ pavze, pogosto brez malice, velikokrat še na WC ne morem, ker moram mimo pacientov in me grdo gledajo, ali pa sploh ne utegnem.

S svedrom, ki se vrti s 300.000 obr/min delam na površini 1-2 mm2, pogosto ne več kot 1 mm stran od jezika in dlesni. Oči imam dobesedno na pecljih, sem 100% skoncentriran, delam vestno, korektno, več kot pošteno do pacientov in po svojih maksimalnih močeh, se izobražujem (2/3 iz svojega žepa), zaradi prisilne drže imam že okvare na hrbtenici in krčne žile na nogah zaradi veliko stanja (3/4 del časa). Vid mi hitro peša.

Sem ZELO priljubljen (“na žalost”). Imam 1500 pac.. Vsak dan se pri meni vpiše od 2 do 4 novih pacientov.

Še veliko bi lahko našteval… bom drugič, če mi kdo odgovori.

POVEDAL BI RAD SLEDEČE.

Poleg mene so v zavodu v glavnem starejši zobozdravniki, ki se jim nič več ne ljubi, delajo slabo, zmerjajo paciente, so skorumpirani, zlobni in nepošteni, delajo v glavnem na 4 ure s petimi čik ali kakšnimi drugimi pavzami, v glavnem boli njih… Mogoče sem malo pretiraval, v grobem pa je tako.
Pa še več zaslužijo kot jaz.

Pa mi povejte če je to pošteno???

Nikoli nisem zahteval večje plače. Denarja v zdravstvu ni dovolj da bi se vsem zdravnikom dvignile plače (tega ne prenese gospodarstvo), pač pa bi se moral obstoječi denar prerazporedit. Neumne so kolektivne pogodbe…
Kriteriji nagravevanja… Ves zdravstveni sistem je zelo slab….

Verjetno me imate že dovolj.
Čim manj zobobolov. Lep pozdrav

New Report

Close